母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無教書嘅奶媽可以分享吓經驗

Hi,

放完暑假,返學仲想試吓繼續餵人奶,有無心得可以分享吓?

別墅

Re: 有無教書嘅奶媽可以分享吓經驗

pump at school. I pump once at school. Put the milk into the freezer of the fridge. I know some mums pump twice. It depends on your individual need.

At the very beginning, I thought it will be very difficult but it turned out that it is easier than I expected. My baby is now 8 months old. Everything is fine. Hope your bb and you will enjoy bf

大宅

有無教書嘅奶媽可以分享吓經驗

複式洋房

係學校pump一次, 如果要開會就pump多一次(因為會遲返), 我個囡囡好乖, 朝朝6點幾起身, 我埋身餵一次先返工, 不過因為pump奶時間唔太穩定 (要就空堂等), 所以初初比較辛苦, 但係慢慢就會適應. 星期六日全埋身之餘, 半夜再pump多餐spare. 勉強可以捱到依家, 你都可以的, 努力啦

大宅

咁你依家仲係全人奶?BB幾大呀?好厲害!!!

Conniewan 寫道:
係學校pump一次, 如果要開會就pump多一次(因為會遲返), 我個囡囡好乖, 朝朝6點幾起身, 我埋身餵一次先返工, 不過因為pump奶時間唔太穩定 (要就空堂等), 所以初初比較辛苦, 但係慢慢就會適應. 星期六日全埋身之餘, 半夜再pump多餐spare. 勉強可以捱到依家, 你都可以的, 努力啦

洋房

Hi,
各位奶媽老師你地好!我個女已經一歲大啦!而家佢食三餐粥仔,所以需求量不大,我每日係學校只係泵1-2次。我已準備好奶粉,但我都會堅持喂媽媽milk!大家一齊努力!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我認識一位教師朋友, 在幾年前她在寶寶超過6個月後租了台專業的雙泵機放在學校內, 小息和空堂時去泵奶. 情況比起最初用單電泵輕鬆, 人的壓力少了, 相對地產量增加. 她說如果一早開始就租機, 就不用受了多個月的折騰.

各位老師, 加油啊! 支持你們!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Re: 有無教書

ALL,
我都係在校內PUMP 2次,共20安.
我係用雙泵機,趁空堂就PUMP.
我呀豆豆出生到現在是全人奶!
不要擔心,好快就適應.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊