產前產後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:應該信私家預產期定係政府預產期?

其實預產期都唔準,到時都會有遲有早!depends on 你想幾時同公司攞產假就用邊張!

禁止訪問

男爵府

回覆:應該信私家預產期定係政府預產期

咁你有無問過私家醫生點解差咁遠?同埋如果一直keep住睇私家,佢應該會每次睇下有無同預產期差太遠㗎啵。

公爵府

2019新春慶豚圓

用遲啲嗰張擰產假,分分鐘可以前0 後10,但c6就麻煩啲,就算知道預產期都好難請假,分分鐘會過期居留,失曬預算。

大宅

我去政府同私家一路都話阿b細咗兩三週,但我都無改預產期,最後阿b仲要早咗10日出世,如果改咗預產期,阿b會變咗早咗成個月!

大宅

我C家同政府差一星期....

不過我拎政府果個拎前2後8 ....叫老公吾拎假住

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

個人經驗,C6同老闆講定大約幾時,到生得就confirm放。老婆生仔邊話得埋邊日。預產期邊會臨尾先改。就算原本預產期早2星期,都係38週,正常足月喎。

大宅

2019新春慶豚圓

唉…信邊個都無用我之前診所俾期1/25…之後又改為1/13…,QE都唔肯改返1/13,死跟1/25…搞到我依家個肚漲到好似就爆咁又唔肯俾個催生期,阿囡又唔捨得出嚟如果跟返1/13個期,我依家分分鐘約好咗用期,唔洗依家日日係度等運到咁上星期返私家診所照胎,話個bb足哂月,成3.5kg,要節食其實幾時生都唔係問題,而係陀住個大碼b 腰痛、腳痛、肚痛、訓唔到、…等等尾期嘅辛苦,真係令人心煩氣燥足哂月早d 催生出嚟就唔洗捱咁耐啦

禁止訪問

大宅

2019勳章 BK Milk勳章

不如睇多個醫生啦

返左工喇, 好唔捨得我個BB豬呀!~

大宅

我都係私家同政府兩個預產期,不過都係差四日,私家個期後啲,我用咗嚟交比公私放產假,但我會喺政府生,所有嘢都會跟政府個期去做!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

冇話信邊個, 呢d 野根本醫生都預計唔到, 搵多個醫生睇亦無謂. 真係響預產期果日出世既bb 好似只佔5%. 我記得醫生話兩者差大約14日都係可接受範圍.

家人請假果d 真係同老細講大約果個禮拜架咋... 生得果陣即時請. 如果你家人拎晒假又改唔到, 咁咪照果個日子, 至少你生左既機會大d, 佢地可以幫手. 佢要陪產既話咪臨時請一日假.

生仔就係咁, 永遠唔會有一個fix plan.

伯爵府

預產期相差2-3星期以內,係唔會改!永遠建議你前二至四,就係因為可以有2-3星期的相差!

首頁

尾頁

跳至