心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有人覺得,有時候跟一大堆人gathering的時候,其實話題一點都不有趣,很希望自己可以在其它地方一個人做更開心的事?

我不喜歡什麼事情都說出來,也很害怕別人指指點點。很多時候要別人了解你,都好似會難為人家一樣,因為每次你說出愉快的事情時,別人都覺得不感興趣。

因此有時候,我覺得自己一個人時最真、最快樂。

這樣是否不太健康呢?

p/s: 把心情寄託在音樂上,聽聽我最近的cover 吧: 孤獨患者 - http://www.youtube.com/watch?v=YZGwQiZwiog

lovelysmilebaby  totally same~ 自己一個人時, 覺得最自由、最快樂 - 可能不用太顧慮別人...  發表於 13-1-18 14:47
在塵世中掙扎求存 https://www.youtube.com/user/dreamy129?feature=mhee

侯爵府

很少人會獨處, 這是你的優點呢!

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:有時覺得自己是個善於孤獨的人

我享受一個人hea,同人一齊都〇K,不過不熱衷

pppfamily  me  2  發表於 13-1-17 16:46

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:dream0331 的帖子

我同你好似啊

mmkk12  X4  發表於 13-1-17 16:27
fong媽  x3  發表於 13-1-17 15:19

瑪瑙宮

I like 獨處.

我唔善於同人講野令氣氛好有趣或者話題內容好吸引, 有人對住我講野耐 d 我都會担心人地發覺我咁悶而唔鐘意我. 以前試過幾個同事講緊野我撘嗲佢地陸續走開.

後來我了解我呢類人適合做 d 唔使同人夾 ge 工作, 就從這個方向揀適合自己的工作.

洋房

很矛盾的是,有時太忠於自己,而讓自己不能合群的話,反而生活得更難過,因為根本沒人想理一個anti social 的人。

人生真充滿疑問啊。
在塵世中掙扎求存 https://www.youtube.com/user/dreamy129?feature=mhee

別墅

我都係這類人。

公爵府

我都係不喜歡什麼都同人講

大宅

我都呢種人
在香港生活應酬總特別多,
好似我從來都唔會主動打電話給人或主動約會人,
都有好多的應酬, 每次的群體驟會我都是淨淨一角, 比人話悶人一個.
平常心

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我嘅孤獨彷彿與生俱來,從小得不到別人的歡心和接納,但我已經接受了事情就是這樣,並安之若素,而且感謝上天賜我讀書考試嘅天份,得到工作和安穩的生活保障,用依靠他人,並讓自己心境平靜

瑪瑙宮

dream0331 發表於 13-1-17 00:10
很矛盾的是,有時太忠於自己,而讓自己不能合群的話,反而生活得更難過,因為根本沒人想理一個anti social ...

可能我又屬於小氣啦, 同人講得多 d 又會覺得佢令人唔舒服, 唔想咁 close, 最好係做自己.

子爵府

畀面勳章

羨慕死我...樓主你善於獨處
我本人就最怕就系一個人GA LA
你好叻.....
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

子爵府

我都係覺得一個人時最真、最快樂

洋房

我有一次心情極差,於是有個朋友就約我出來,我說我不想常把自己不開心的事說出來,因為最後該解決問題的是自己。我朋友說:這樣對自己很mean。也許她說得對,人是沒辦法自己解決所有問題的。孤獨,未必是好事!

伯爵府

dream0331 發表於 13-1-16 20:12
有沒有人覺得,有時候跟一大堆人gathering的時候,其實話題一點都不有趣,很希望自己可以在其它地方一個人 ...

我都係咁,我唔理人,亦唔好理我,除左家人之外
我好中意一個人,開心唔開心我都鐘意一個人自己面對
所以我好少講自己野比任何人知..亦覺得唔需要
我依家有左BB,C6晚上唔返黎食飯我仲開心
我喜歡一個人食飯,一個人行街,一個人做GYM

我喜歡和自己相處~~~~~~~~~~~

別墅

dream0331 發表於 13-1-17 00:10
很矛盾的是,有時太忠於自己,而讓自己不能合群的話,反而生活得更難過,因為根本沒人想理一個anti social ...

我就係0甘, 所以睇到你呢句, 很有同感.
曾經有舊同事形容過, 叫"有原則", 我都0吾知係0吾係.
做不到合群, 有時都會覺得自己邊緣化0左 - 就係人地有咩0吾會記得起自己, 透明0左.
不過, 我上網睇BK後, 覺得其實可能好多人都係0甘, 只係程度或有無表現到出來, 依家到心情低潮時就0吾會0甘低落了, 盡量叫自己正面D唸.

子爵府

我都是這類人!

別墅

dream0331 發表於 13-1-17 15:43
我有一次心情極差,於是有個朋友就約我出來,我說我不想常把自己不開心的事說出來,因為最後該解決問題的是 ...

我如果心情極差, 一般我都會收埋自己, 不會約朋友, 基本上係連人都不想見. - 不過, 其實0甘樣對自己有D危險......
呢D係情緒, 如果係有事情要解決的話, 我會等自己情緒好D時先唸.
你朋友講得對, 人是沒辦法自己解決所有問題的. 不過, 因為人係群居動物, 有時有其他人的參與, 最多只係分擔0左一D壓力/憂慮, 對解決事情一點幫助也沒有, 甚至增加了事情的複雜性. - 有感而發, 希望不會造成你的困擾.

禁止訪問

洋房

lovelysmilebaby 發表於 13-1-18 17:36
我如果心情極差, 一般我都會收埋自己, 不會約朋友, 基本上係連人都不想見. - 不過, 其實0甘樣對自己有D危 ...
我之前都係,自己有問題或者心情差,都會收埋自己,因爲不想將自己不好的一面給人看見...但我有一次工作壓力太大,逼到自己諗埋一邊,於是覺得非常危險... 雖然解決問題的最後是自己,但也要確保自己有能力而且可以保持樂觀,而這一點,是了解你的朋友才能做到呢!
所以,雖然自己愛逞強靠自己,但有時候不得不承認朋友真的很重要。現在也開始努力珍惜了~

首頁

尾頁

跳至