自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

yuenwa 發表於 13-1-17 00:33
自律,自理,成績表或面試未必反映到出來。但自信對面試好重要。
自理同自信我完全唔擔心,我女直頭自信爆硼.....

但自律....我都仲未搵到方法點令一個ADHD o既小朋友自律
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

wonderlulu 發表於 13-1-17 00:22
校風難一概而論,但直資在教育理念上,比較人性的,可以為理念而安排教學形式,例如小班小組提高教學效率, ...

唔好對津校咁有期望,中學我就唔知,小學津校,好多根本照顧唔到細路哥的需要!龍頭津校都係咁話,總之都係四個字:適者生存!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

男爵府

引用:Quote:SandyWu+發表於+13-1-16+23:10+no+tv

原帖由 patpat234 於 13-01-17 發表
當年阿仔係早期訓練時,心理醫生叫我地唔好要部電視如果唔係就唔好再見佢...

果時阿仔會朝早5:00爬 ...
以前我覺得唔比小朋友睇電視,會令小朋友變得好無知。但自從唔睇電後,亞女有時間睇下書,上網找資料,學習新事物,就好似之前鑽研Michael Jackson既音樂。我有比亞女睇電影,佢最鍾意Johnny Depp。每朝早,亞女邊食早餐,邊聽電台。或許亞女係學校不可以同同學講電視,但小朋友一定唔會冇話題。

男爵府

引用:係香港讀書,根本就冇選擇的餘地,只有適者

原帖由 VKwan 於 13-01-17 發表
係香港讀書,根本就冇選擇的餘地,只有適者生存!
我仔讀傳統學校,幸好佢成績還過得去,雖然如此, ...
我女三年班有次英文測驗,題目要求short answer,佢冇留意到,佢答左complete sentence, 句句子仲好完美無瑕,可惜一分都攞唔到

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

yuenwa 發表於 13-1-17 00:44
以前我覺得唔比小朋友睇電視,會令小朋友變得好無知。但自從唔睇電後,亞女有時間睇下書,上網找資料,學習 ...
我無俾佢哋睇爆旋陀螺 & BS, 佢哋咪一樣識講 :;pppp:

twc729   係喎, 好多0野都唔知佢0係邊學返0黎  發表於 13-1-17 10:29

男爵府

引用:Quote:yuenwa+發表於+13-1-17+00:44+以前我

原帖由 小倩 於 13-01-17 發表
我無俾佢哋睇爆旋陀螺 & BS, 佢哋咪一樣識講
係,我女都未睇過,但都識

珊瑚宮

patpat234 發表於 13-1-16 22:55
我屋企個廳已經無放電視4,5年,只有一塊1.8m*1.2m用來温習用嘅白板。

吓 ? 咁新聞同時事 去邊度揾嚟睇?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 yuenwa 的帖子

我仔仲細,仍未research直資中学,但聽朋友話,直資中学都分級數.我有些子女考不上band 1的朋友都入了次一級的直資英中.至於校風間間不同.你想入勁的直資,中英數常都要高分,競爭好大,不下於非直資.

自信與自律唔係話培養就培養得來,有些孩子係需督促的.

子爵府

回覆:小朋友成績 (有感而發)

依家讀書真係好慘,唔止係個小朋友連家長都慘埋一份,好大壓力

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

水晶宮

好媽媽勳章

yuenwa 發表於 13-1-17 00:44
以前我覺得唔比小朋友睇電視,會令小朋友變得好無知。但自從唔睇電後,亞女有時間睇下書,上網找資料,學習 ...
以前我覺得唔比小朋友睇電視,會令小朋友變得好無知。我都有咁諗過,但好怕一開返個頭就出事....我用左好多時間同精力先將阿仔扶返正,我好怕佢又顛過....

早排c6教佢地玩fb o既 game,只係玩左幾日,每日15-30 mins, 點知就出事了......佢地平時會寫齊家課冊,唔會欠文, 極少唔見野...就係呢幾日,2隻野又唔肯起身返學, 又唔寫齊功課,又欠交,又帶漏野一次過出晒黎....

我又點敢裝返部電視.....

珍珠宮

yuenwa 發表於 13-1-17 00:52
我女三年班有次英文測驗,題目要求short answer,佢冇留意到,佢答左complete sentence, 句句子仲好完美無 ...

拿,就係呢味野喇,我仔今日都有講某同學係咁,諗真d真係唔人性化,一味比挫敗細路仔!老實講,早兩年我冇諗咁多野,但求個仔成績好就算,但e+個仔大啦,有思想啦,識得反問點解,然後我發覺連我都唔可以說服自己,反而開始同情香港的學生!但又冇辦法呀,唔洗讀書咩唔洗搵食咩,自己又唔係大有錢佬供養個仔過世,點都要去適應架啦
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

好媽媽勳章

bing-jing 發表於 13-1-17 00:55
吓 ? 咁新聞同時事 去邊度揾嚟睇?
屋企無電視,但周街都有,一d時事我地會話佢地知

仲有網上新聞

大宅

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+13-01-16+發表

原帖由 SandyWu 於 13-01-16 發表
no tv entertainment ?
唔睇開電視,就無所為嘅

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有時覺得香港小朋友真係好慘下,學十幾樣活動不再話下,考試99.9分,家長都唔滿意,唉!換轉你自己當年又係唔係科科一百啊?要仔女學會琴棋書畫同時,你自己係咪樣樣佳精啊?我有時都會問自己

hoimaho    發表於 13-1-17 11:26
chan-loretta  我都有咁唸過  發表於 13-1-17 03:33

珊瑚宮

引用:Quote:yuenwa+發表於+13-1-17+00:44+以前我

原帖由 小倩 於 13-01-17 發表
我無俾佢哋睇爆旋陀螺 & BS, 佢哋咪一樣識講
哈哈,呢樣係,我直情覺得「爆」出嚟。

因為屋企有電視,但冇人追劇或覺得非看不可,平時只會開新聞同資訊,自細就係咁,依家佢就算放假,都無習慣要睇。依會要求P C time。「爆」嘅後果咪買幾隻佢同同學玩,熱情過後,又置諸高閣,遲啲掃除,可能都送俾人了。

子爵府

引用:Quote:原帖由+yuenwa+於+13-01-16+發表我女

原帖由 patpat234 於 13-01-16 發表
你講緊那位媽咪係我。從前我對佢地要求好低,尤其是大仔,當年只希望佢份卷肯寫名同唔撕爛交卷我已心滿意足 ...
請問是點教,可否分享多些教讀書過程,因我仔有閱讀章外

水晶宮

好媽媽勳章

kacary 發表於 13-1-17 01:20
請問是點教,可否分享多些教讀書過程,因我仔有閱讀章外
我仔唔係閱讀障礙, 方法可能會有多少分別

我當時只係每日都同佢溫30-60mins返當日老師教o既野, 之後會有少少備課, 再搵d問題俾佢返去問老師,咁佢就會留心d聽.

閱讀障礙係咪應該會睇到跳行或跳字 ? 用間尺間住遂行睇得唔得 ?

我2個都冇補習,因為未接觸呢類小朋友,好多時都唔識處理佢地情緒,如果補習時佢情緒到就浪費一堂了....

水晶宮

好媽媽勳章

hiphopmama 發表於 13-1-17 01:08
有時覺得香港小朋友真係好慘下,學十幾樣活動不再話下,考試99.9分,家長都唔滿意,唉!換轉你自己當年又係 ...
我仔女都冇學好多課外活動,仔:藍球,童軍,roller 都係佢自己揀; 女:童軍,roller 都係佢自己揀

我c6同我自己當年小一到小三都係全班頭三名

我只知初小基礎打得唔好,上到高小死硬....之後就更加唔敢諗

男爵府

回覆:hiphopmama 的帖子

其實只要個活動小朋友自己鐘意的,也不算迫!還可加强自己讀書的動力!

禁止訪問

回覆:小朋友成績 (有感而發)

首頁

尾頁

跳至