自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

SandyWu 發表於 13-1-16 23:10
no tv entertainment ?
除溫書外只有溫書同溫書亞女一年班,中93,英88,數87,常88,佢考試無溫書,晚晚都有睇電視,畫畫,同細佬玩,佢同我講佢好happy,我都覺得好happy

翡翠宮

畀面勳章

你小朋友成績又唔係差,只不過未係top幾既level,但有幾多個人由小學到大學都考第一呢?我覺得其實小學生成績不一定需要名列前茅,最緊要係培養佢自律、自理同自信,將來自然會有機會發揮所長。所以你不需要將女兒同別人比較,別人有別人的要求,自己知道自己的方向和目標就可以了。
日日是好日

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:小朋友成績 (有感而發)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

k_lego 發表於 13-1-16 22:20
依家讀書真係好艱難

男爵府

引用:你小朋友成績又唔係差,只不過未係top幾既l

原帖由 mother904 於 13-01-16 發表
你小朋友成績又唔係差,只不過未係top幾既level,但有幾多個人由小學到大學都考第一呢?我覺得其實小學生成 ...
Exactly. 我認為小學階段應該學做人,知識以後學都唔遲

伯爵府

回覆:小朋友成績 (有感而發)

香港教育。。。。

NG

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

funfunyuyu 發表於 13-1-16 23:42
Exactly. 我認為小學階段應該學做人,知識以後學都唔遲

兩者都重要,一起做係必要呢...
做父母係咁辛苦架喇..
生左,一係理,一係唔理.

winniecws    發表於 13-1-17 00:40

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

80+並非唔見得人,但你話想入band 1就危d.

佢只係小四,仲未呈分,如你上班冇時間,何不去補習谷下.

如唔想谷,咁你打聽下直資啦.

大宅

mouth:patpat234 發表於 13-1-16 22:55
我屋企個廳已經無放電視4,5年,只有一塊1.8m*1.2m用來温習用嘅白板。

大宅

引用:你小朋友成績又唔係差,只不過未係top幾既l

原帖由 mother904 於 13-01-16 發表
你小朋友成績又唔係差,只不過未係top幾既level,但有幾多個人由小學到大學都考第一呢?我覺得其實小學生成 ...
agree .不過老師係會不停搵你傾計。

珊瑚宮

引用:叫佢讀女校,佢抑鬱症都似佢又粗魯,又\\\"le

原帖由 yuenwa 於 13-01-16 發表
叫佢讀女校,佢抑鬱症都似佢又粗魯,又"le fe"
女校一定有伴就真。

男爵府

引用:80+並非唔見得人,但你話想入band+1就危d.佢

原帖由 Jasmine-4711 於 13-01-16 發表
80+並非唔見得人,但你話想入band 1就危d.

佢只係小四,仲未呈分,如你上班冇時間,何不去補習谷下.
其實直資的程度和教學模式和津校有甚麼不同?直資可以自己選學生,要求不是更高嗎?大部份的直資校風好嗎?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+yuenwa+於+13-01-16+發表我女

原帖由 myww 於 13-01-16 發表
教孩子自律,自理,比谷佢哋讀書更重要!
X2,按能力放。

水晶宮

都想知直資中學校風好唔好??

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+Jasmine-4711+於+13-01-16+發

原帖由 yuenwa 於 13-01-16 發表
其實直資的程度和教學模式和津校有甚麼不同?直資可以自己選學生,要求不是更高嗎?大部份的直資校風好嗎? ...
校風難一概而論,但直資在教育理念上,比較人性的,可以為理念而安排教學形式,例如小班小組提高教學效率,活動種類上多自由度。如果真係按孩子特性搵啱學校,應該係做到開心學習,有興趣程度深跟本唔係問題。

津校當然也有自己特色理念,但也要做官方要求,無疑多一重擔子,自然耗多更多力才能做得出色。

水晶宮

好媽媽勳章

mother904 發表於 13-1-16 23:34
培養佢自律、自理同自信當然重要, 但升中係睇成績....唔係睇自律、自理同自信
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

SandyWu 發表於 13-1-16 23:10
no tv entertainment ?
當年阿仔係早期訓練時,心理醫生叫我地唔好要部電視如果唔係就唔好再見佢...

果時阿仔會朝早5:00爬起身開電視睇

但自從搬走左電視後,佢會用以前睇電視o既時間睇書或者砌puzzle
3個月後,明顯見到佢o既情緒,衝動行為,專注力都有改善,所以之後一直都冇再買返...

不過主人房係有得睇,但佢地唔會入去睇.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

引用:Quote:mother904+發表於+13-1-16+23:34+你

原帖由 patpat234 於 13-01-17 發表
培養佢自律、自理同自信當然重要, 但升中係睇成績....唔係睇自律、自理同自信 ...
自律,自理,成績表或面試未必反映到出來。但自信對面試好重要。

珍珠宮

係香港讀書,根本就冇選擇的餘地,只有適者生存!
我仔讀傳統學校,幸好佢成績還過得去,雖然如此,但是好唔好睇佢份卷,事關睇完會爆火!試卷死板到嘔,樣樣都講求標標准答案,標准到背到一字不漏就岩喇,完全唔覺得會鼓勵思考!你記憶力強有一定程度好處,可憐有d同學仔,得果4x、5x,聽我仔返來講邊個又唔合格,其實作為旁觀家長,連我自己都心酸,覺得咁細個就要承受失敗的痛苦,真係好陰公
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

大宅

呢排正面對緊呈分的壓力, 真係好勁,
唔試過唔知, 由5年級煎熬到6年級,
香港教育制度真係好野

首頁

尾頁

跳至