跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友開始螺野同揀野擇食,你地會點做?

思晴呢派開始螺野同揀野擇食,
你地小朋友有冇咁樣,你地會點做?

1.我初頭以為佢螺野食,係因為d野食:
--太硬,咬唔到,同吞唔到
--太熱-->最初我會將佢螺出黎d野執左唔要,話佢知污嘈,唔好掂,但近日發現d野食唔熱,唔難食佢都會螺出黎,我就要佢執番,前日我仲毒,佢一入口就螺,我會即刻用碗接番,轉過頭再餵番佢食

2.至於揀食擇食,試過去playgroup第一次麥皮,佢食好多,點知返屋企住俾佢食,佢望一望就耍頭另頭,寧願skip一餐都唔肯食,類似情況,我會俾其他野或補奶粉,前日煲烏冬,佢真係唔食,我唔俾佢有其他選擇,由得佢餓,同佢鬥堅持,你地小朋友有冇試過咁樣?

我家有三個妹...

大宅

Re: 小朋友開始螺野同揀野擇食,你地會點做?

Felix都開始揀野食,I'll let him go for snacks, but for normal meal我會堅持唔俾佢揀,rather餵佢食.

大宅

思晴呢派開始螺野同揀野擇食,(河馬早兩個月己有呢個情況)
你地小朋友有冇咁樣,你地會點做?

1.我初頭以為佢螺野食,係因為d野食:(me2)
--太熱-->最初我會將佢螺出黎d野執左唔要,話佢知污嘈,唔好掂,但近日發現d野食唔熱,唔難食佢都會螺出黎,我就要佢執番,前日我仲毒,佢一入口就螺,我會即刻用碗接番,轉過頭再餵番佢食~~~~~~(我仲毒過你,佢一開始想lur野果時,我已經好嚴肅同佢講媽咪俾得你食咗落口嘅野唔可以lur出嚟,佢一lur我就用碗接住,好嚴肅同佢講要食番佢,就算dirty 核突都要食..你唔想食d咁dirty野,你唔好lur咪得law.....而家佢都好小lur野,當然有時d野食真係大舊/硬之類情況另計啦)

2.至於揀食擇食,試過去playgroup第一次麥皮,佢食好多,點知返屋企住俾佢食,佢望一望就耍頭另頭,寧願skip一餐都唔肯食,類似情況,我會俾其他野或補奶粉,前日煲烏冬,佢真係唔食,我唔俾佢有其他選擇,由得佢餓,同佢鬥堅持,你地小朋友有冇試過咁樣?~~~~~我係屋企煲通心粉/麥皮/烏冬之類河馬食幾啖/有時直頭唔食,等我side心機仲要自己食哂佢....但係人地屋企/街佢又肯食.....我都R哂頭?-( ?-( 所以佢正餐主要都仲係食爛飯仔,餐餐食哂一大碗....係咪思晴都係like爛飯仔多d??

男爵府

Me also face the same problem ar! I am doing the same as caroliu's doing.

If other mamy have better suggestions, please share!!

複式洋房

我個女在幾個月前巳經螺野同揀野食啦,但好彩佢只係先食佢喜歡的食物,最終都會由嫲嫲餵佢食埋碗反,而她和我出街食反就沒有扭計的,可能食住家反食悶咗,要攪下新野至掂啦,但奇怪是昨日我個女唔食嘢,不停要喝鮮奶及奶奶,一日內飲咗二支鮮奶及冲咗四支奶奶比佢飲,因為我要返工唔你屋企,我奶奶攪佢唔掂,只好任佢指,真係比佢激死,不過今日又無扭要飲奶。
Bertha Lam 8-)

大宅

河馬媽

我同妳嘅做法都一樣呀,所以而家小悠好少再lur

carolliu 寫道:

1.我初頭以為佢螺野食,係因為d野食:(me2)
--太熱-->最初我會將佢螺出黎d野執左唔要,話佢知污嘈,唔好掂,但近日發現d野食唔熱,唔難食佢都會螺出黎,我就要佢執番,前日我仲毒,佢一入口就螺,我會即刻用碗接番,轉過頭再餵番佢食~~~~~~(我仲毒過你,佢一開始想lur野果時,我已經好嚴肅同佢講媽咪俾得你食咗落口嘅野唔可以lur出嚟,佢一lur我就用碗接住,好嚴肅同佢講要食番佢,就算dirty 核突都要食..你唔想食d咁dirty野,你唔好lur咪得law.....而家佢都好小lur野,當然有時d野食真係大舊/硬之類情況另計啦)

大宅

質田晨早已經出現呢個問題呀, 冇架, 我照餵, 鬧佢佢都係咁lur, 如果我唔照餵佢食返, 成碗飯佢都唔駛食架啦.. 因為比佢lur 晒... :-( 佢而加衰到連飲奶同飲水都lur... :-(

大宅

可能我比較殘忍, 由佢食糊仔開始, 如果佢玩野係咁lur, 我都照餵佢食返晒, 食晒先可以離開 highchair

如果唔食, 就要等到下一餐, 所以佢比較唔揀野食

男爵府

:-( :-( 原來小朋友咁鍾意lur野架, 詠芝呢排又係咁呀, 又唔係熱又唔係硬........真煩呀.

工人就唔會餵番lur出黎架野, 那餐尤得佢食少d囉.

我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

pluie 寫道:
質田晨早已經出現呢個問題呀, 冇架, 我照餵, 鬧佢佢都係咁lur, 如果我唔照餵佢食返, 成碗飯佢都唔駛食架啦.. 因為比佢lur 晒... :-( 佢而加衰到連飲奶同飲水都lur... :-(

我個囡都係咁呀, 煩c我啦, 佢好似煉仙咁

大宅

呢幾個月呀女都係咁, lur出黎要佢食番晒, 但呀婆煮果d爛
飯先係咁, 又食得唔開胃, 通常都會食淨, 要佢食埋佢就會
反胃

我自己就中午果餐多數煮通粉, 麵之類, 好在佢都肯食,
夜晚就同我地同卓吃飯, 我地食乜佢食乜, 當然味道係
就番佢黎煮, 全程佢自己餵自己(我地張d送剪細粒撈飯),
反而好少lur, 仲食得好鬼開心, 添飯呀佢, 飲埋老火湯,
飽晒

唔知會唔會係佢地開始想食大人飯呢?

別墅

近排個女都有 lur黎的情况,但我沒有要他食番 lur出黎的野,因我覺得好核凸,如果係自已都吾會食 la,而且我都鼓勵她 lur野的,雖然我會好小心整理食物給個女吃,但如果出街吃或其它人喂個女吃東西,可能真係會有骨或唔知嘜野,就算自已都有機會睇漏眼啦........我想比個女知道食到有問題時就要 lur出黎,如果真係有事要佢 lur,而佢死都吾肯 lur到時點算呀.....所以我都會比佢 lur 

洋房

阿女係兩,三個月前開始有lur食物的舉動, 初時我覺得好"核突",所以都叫佢唔好食番啦. 後來我覺得佢視lur食物是遊戲, 十分浪費食物, 由當時開始, 我就逼佢食番lur出來的食物, 逼左幾次之後,lur食物的情況就減少好多!

男爵府

我個仔1歲開始已經有lur食物的習慣, 逼佢繼續食佢又嘈, 就佢整d佢鐘意食既野都會甘, 都現在食野都係食d唔食d, 肉又唔食, 菜又唔食, 生果都唔食, 打又試過同佢講道理又試過, 無哂計, 現在淨係飲湯同食通心粉及麵類, 唔知點令佢肥d...

首頁

尾頁

跳至