母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

果d咩點樣增奶, 點樣餵, 食d咩多奶唔講喇, d posts多到版版有, 為阿b做ge第一件事, 爬posts. 今次我想分享下餵奶期間ge心態同心情~

1) 信自己係禽獸就會自然有奶XD
其實奶粉只係近百幾年ge野, 而且人類係哺乳動物, 餵人奶係自然ge事, 唔夠奶無奶發生ge機會係好細. 成日見到有人話 "比左阿b啜都唔出, 又成日喊食, 係咪我唔夠呀?" 可以咁講, 一定唔係. 我從來無擔心過, 應該我從來唔認為我會唔夠. 有d b 2個鐘喊一次, 有d1個鐘就喊. 有咩好質疑自己呢? 食唔飽咪再比囉. 自己食一碗飯唔夠都識得去添飯, 一樣之嘛~ 所以唔好懷疑, 發揮我地ge獸性, 唔好有人類思想就得喇

2) 番工泵奶要無視d三姑六婆ge眼光, 當自己時運高, 信念係 "我煮飯比阿b食"~
我係比較幸福, 有conference room泵奶, 不過都成日喺廁所手擠奶. 開頭唔習慣有壓力少左奶好正常. 但係我第2日已經出好多奶, 因為我無視果班騎哩怪。 我只係認為 "我煮緊飯比阿b食". 唔好因為係本質ge唔同(係奶唔係飯), 或者造ge方法唔同 (係泵唔係煮)而影響自己. 記住我地唔係 "泵奶" , 係"煮飯比阿b食" 就係咁簡單. 不過煮ge地方有d限制, 就用我地ge聰明智慧搞掂

3) 飲剩唔洗倒
我其實無倒過飲剩ge奶, 可能我無咩奶, 餐餐都新鮮即日清, 所以無倒過. 隔過夜都一樣照溝. 其實真係唔洗太過嚴苛, 只係食剩早餐下晝食番啫. 無咁快壞. 我未試過超過2日. 套落自己度, 我都唔會食擺超過3日ge飯.

我唔係好勤力ge奶媽, 最少我無邊埋邊泵;
我唔係個富媽做到冰奶, 最少我係個小康之媽, 夠食有些少剩

我ge餵奶格言:
我係禽獸
我係主婦阿媽
我對阿b要將心彼己
我當我係個bb

子爵府

回覆 kiuchi314 的帖子

非常同意第1,2點!!

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

回覆:餵左1年喇~中期目標成功, 少少經驗談

講得好

伯爵府

環保接龍勳章

個個point都好呀, good~

大宅

完全認同.

大宅

回覆:kiuchi314 的帖子

我最鐘意你第一個point當自己係禽獸

男爵府

引用:我最鐘意你第一個point當自己係禽獸

原帖由 龍龍 於 13-01-17 發表
我最鐘意你第一個point當自己係禽獸
催眠自己先禽獸媽咪來啦

男爵府

我係禽獸~~

大宅

大宅

禽獸呢個比喻好正而家D人就係太人工化,覺得奶粉有添加乜乜成分好D,要看到BB飲到幾多ml先安心,又心急要餵粉戒夜奶,其實BB有自己的生命力,餓就喊食,大個就唔駛食咁密,可以訓長D,唔係下下同食人奶定奶粉有關

大宅

喔順祝長餵長有

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

好正的分享呀!

複式洋房

回覆:kiuchi314 的帖子

我都係要返工泵奶,初頭都因為尷尬有唔慣,但係後尾有班好同事鼓勵,自己都放鬆左好多,我覺得多左一個奶媽係公司,反而係一個好好母乳推廣既示範,等身邊人多d接受母乳,佢地都覺得餵母乳媽媽好偉大,大家都加油

大宅

大宅

應該當自己係原始人,如果以前的原始人成日話唔夠奶阿B唔夠食,如果係真嘅我地人類應該已絕了種。 所以盡量不要見BB喊就質疑自己而去補奶粉,亦不要咁易放棄! (除非唔夠濕片或體重過輕)

複式洋房

大宅

勁呀~!

男爵府

引用:果d咩點樣增奶,+點樣餵,+食d咩多奶唔講喇,+

原帖由 kiuchi314 於 13-01-17 發表
果d咩點樣增奶, 點樣餵, 食d咩多奶唔講喇, d posts多到版版有, 為阿b做ge第一件事, 爬posts. 今次我想分享 ...
yes! 我當初都係當自己係原始人,自己係哺乳動物,唔使睇鐘,唔使理食幾多,當呢個世界無奶粉,狂餵就掂

大宅

引用:果d咩點樣增奶,+點樣餵,+食d咩多奶唔講喇,+

原帖由 kiuchi314 於 13-01-17 發表
果d咩點樣增奶, 點樣餵, 食d咩多奶唔講喇, d posts多到版版有, 為阿b做ge第一件事, 爬posts. 今次我想分享 ...
完全認同

侯爵府

回覆:GinnyLam 的帖子

第一點講得好!個個奶媽咁做就好,BB肚餓就喂。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊