母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

全人奶B俾健康院姑娘話細粒......

我個女剛滿一歲,前日滿心歡喜去健康院檢查,但磅完重後姑娘話佢出世時係中碼B,而家反而變成細碼B,問佢係咪唔肯食嘢。但我朝早返工前餵佢食媽媽milk,在嫲嫲家食三餐粥仔,飲兩次媽媽milk,我放工又餵佢2次,直至睡覺。佢出世時重3.4kg,但現在只有8.1kg咋!佢平時又中意玩,又食得又瞓得,點解都咁奀呢?

最慘而家仲受埋姨媽姑姐的壓力,又話對歲應該要行,又話人奶無營養,又話佢細粒,又話我地(我同我老公)唔俾佢食鹽,所以唔長肉喎!!!

健康院姑娘又話佢唔識梳頭,又唔識玩車仔,天呀,都怪我無睇果本"兒童發展"書仔啦,無訓練定佢,俾姑娘圈咗"Follow up",好似肥佬咗咁!無陰功囉!一個BB而家唔識梳頭好大件事咩?佢夠識學我塗cream囉(攞住支cream, 然後手仔捽面),扮攞嘢食放落我個口啦!我屋企無車仔玩具,佢無玩過,當然唔曉啦,但我無買車仔而朋友又咁啱無送或俾,都唔代表佢差吓畫?!一定要識玩車仔先合格架咩?真吹脹!

總之就擔心加唔開心啦!

別墅

Re: 全人奶B俾健康院姑娘話細粒......

唔緊要架,我識好多朋友的b都係唔合格,要follow up。好正常

大宅

Irislaw830 寫道:
我個女剛滿一歲,...佢出世時重3.4kg,但現在只有8.1kg咋!

別擔心了。我女兒到一歲四個月時8.0公斤,剛到碰到最低的一條線,不用見營養師,我已經差點要去黃大仙還神,哈哈哈。

大宅

唉,人奶bb係咁架啦,我個b唔止係細粒,仲係超細粒,連最低條線都掂唔到,姑娘睇來睇去,講咗一句,話佢係 2%, 咁即係包尾囉.我都冇擔心,你都唔使擔心啦.

我個大女細個又係咁,超細粒,到咗2歲幾都仲係細碼,我隔離屋個仔係食日本奶粉,細佢8個月,同佢一樣咁高咁重.點知到以家,過咗一年,我個女3歲幾,變咗97%,體重係97%,身高又係97%,可能因為係食人奶,個女大隻得來一d肥油都冇,所以話人奶bb係好d.大家媽媽唔好咁擔心,又唔使懷疑人奶嘅好處啫.

洋房

The weight of my baby is also under 3%. I'm also very worry about him. Many friend said he is so thin.

珍珠宮

我囡1歲時又係比姑娘話細粒,又話佢唔識梳頭 :tongue:
個姑娘仲問我點解佢咁細粒,我心諗你地唔係鼓勵餵人奶??我辛苦成年,換黎o既只係你地o既質疑 :tongue:
我囡依家食奶粉咪又係咁細粒,根本唔關人奶事!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

細粒唔使咁擔心,底子打得好,唔怕將來唔大粒.

家陣個個話唔好咁肥,驚d細路大咗會有好多同肥胖有關嘅病.

大宅

YEAH-YEAH 寫道:
唉,人奶bb係咁架啦,我個b唔止係細粒,仲係超細粒,連最低條線都掂唔到,姑娘睇來睇去,講咗一句,話佢係 2%, 咁即係包尾囉.我都冇擔心,你都唔使擔心啦.

我個大女細個又係咁,超細粒,到咗2歲幾都仲係細碼,我隔離屋個仔係食日本奶粉,細佢8個月,同佢一樣咁高咁重.點知到以家,過咗一年,我個女3歲幾,變咗97%,體重係97%,身高又係97%,可能因為係食人奶,個女大隻得來一d肥油都冇,所以話人奶bb係好d.大家媽媽唔好咁擔心,又唔使懷疑人奶嘅好處啫.

好,我跟你

複式洋房

no worry la! My girl is also 3% bb, she was 7.7kg when she was 1 yr old last month.

Starting from 6 mths, she was treated as `follow up' by 健康院....and needed to go back at 8 mths, 9 mths & 11 mths, saying she failed in sitting & using fingers.

I was also upset at that time, feeling sad, this became a motivation to me to pay more attention on my girl's development.....now she passed the 1 year old monitoring and no need to follow up.

So just see this as positive advice and train your bb, in fact this help, otherwise, u may not pay attention to train her this particular skill.
[url=][/url]

大宅

唔好咁擔心喇
我都覺得唔關人奶事,
有d係個b相身size問題...
我夠識幾個食奶粉咪一樣細粒~
有個20個月,仲細粒過我個囡(10個月)
明明父母都高大過我同我老公...
我都唔明點會咁... ?-(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊