跳至

首頁
45678...24

尾頁

洋房

Re: 有冇小西灣媽咪呀 ?

So lucky u are !! 番禺華仁小學, how can u get it?? Are u taking care of yr son yourself??
conton :-?

洋房

Then you hv to take him to Dr. Tsao #25457733 (10:00 - 1:00), he is a famous 兒科醫生, but expensive. You take #788 bus to go there, quite convenience. Most of the Child like his medicine, my son never refuse medicine from him. Although he is expensive, but normally just 1 time is OK. cost around $380 - 450.
conton :-?

民房

我都係帶囝囝去睇Lucy Wong, 我覺得佢幾細心, 不過輪侯時間較長...

各位小西灣的媽咪,
我打算比囝囝出年8月返康傑幼兒班, 如果你地有second hand的校服, 請留言告知... 可能宜家好似早左搵校服, 不過都係想早d準備下囉....

仲有, 你地對康傑及迦南幼兒班有咩comments呀?

別墅

Joey718 寫道:
我都係帶囝囝去睇Lucy Wong, 我覺得佢幾細心, 不過輪侯時間較長...

各位小西灣的媽咪,
我打算比囝囝出年8月返康傑幼兒班, 如果你地有second hand的校服, 請留言告知... 可能宜家好似早左搵校服, 不過都係想早d準備下囉....

仲有, 你地對康傑及迦南幼兒班有咩comments呀?

Joey718,
係呀,我昨天都有去參觀過康傑的開放曰,個老師都好細心介紹的資料,都覺得唔錯亦都打算出年8月比亞仔返幼兒全日班,
你會讀全日or半日呀?因我問過如果N1唔多學生返全日幼兒班,下午就會同K1一齊活動.本來我想讀迦南但佢又無全日班 :-(
我都同亞仔睇過Lucy Wong但我覺得佢D藥太重,所以現在小病就睇富景個邊個何森滿,大病D就去銅鑼灣睇lor

民房

bb1000,

我都係昨日去康傑參觀過 (可能見過面)...
我打算比囝囝返全日, 因為唔想佢留係屋企時間太多, 而且留係學校可以學多d野嘛...

大宅

各位媽媽, 我有康傑n1冬夏季校服, 書包, 食物袋, 重有書, 因阿仔當時亦係讀N1, 不過現在k1就轉了出去讀, 有興趣可找我, 甚至有時間亦可到我家看, 到時一set 讓給你們亦冇問題, 我亦可環保, 妳們亦可荷包慳些, 大家happy

別墅

lingchuling 寫道:
各位媽媽, 我有康傑n1冬夏季校服, 書包, 食物袋, 重有書, 因阿仔當時亦係讀N1, 不過現在k1就轉了出去讀, 有興趣可找我, 甚至有時間亦可到我家看, 到時一set 讓給你們亦冇問題, 我亦可環保, 妳們亦可荷包慳些, 大家happy

lingchuling,
你仔仔是否剛剛在小西灣康傑讀完n1,半日or全日班及可否講下你對這間學校的意見,點解你唔再讀k1-k3呢 thx!

大宅

他是剛剛讀完N1, 期間亦曾經讀過半日及全日(所以如果番全日(讀了約3個月, 因為自己屋企發生一些事, 後來改回半日)要用床chin(Thomas), 我都可以提供), 康傑教自理方面是幾好,

另因爸爸想他出去出面讀, 所以我們今年不在柴灣區內讀K1

民房

hi Contonhk,

我亦感到很幸運!

我是揀選12區校網 (有朋友於灣仔居住及覺此區有較多好學校 ~個人認為...華仁、聖約瑟、軒尼斯...)而東區則 :-| 但我亦有比囝囝考私校 (真光及慈幼),最終2間亦考取,我則揀選了慈幼作為後補 (因此校無須家長放棄統一派位)

最後幸運地於統一派位結果派獲第一志願

慈幼我都覺得ok :wink: (英文教學),因我有帶囝囝參與此校舉辦之小一活動,囝囝亦十分喜歡。當派獲華仁後, 我還需絞盡腦汁與囝囝洗腦 :-( 慶幸現在囝囝讀得開心 ~

我囝囝現Mon - Fri 於小西灣商場嘅 '旭日補習社 ' 補習 (做功課及溫習) 因我需上班冇時間管理他, 此社都幾嚴....囝囝說於堂上不可與其他同學說話 (他覺很悶) :-x 你可知道有此補習社?

我都有考慮請私人補習, 囝囝英文 :-| 催谷~ 交流吓 :mrgreen:

alwynmami

別墅

Contonhk,
想問你囝囝是否k1-k3都在迦南讀?我都好想亞仔讀,但又無全日班,所以揀康傑 :-( 你對這兩間有什麼意見呢 thx!

洋房

康傑全日幾多$? 咁小朋友返全日會ng會好辛苦ga?

bb1000 寫道:
Contonhk,
想問你囝囝是否k1-k3都在迦南讀?我都好想亞仔讀,但又無全日班,所以揀康傑 :-( 你對這兩間有什麼意見呢 thx!

大宅

我個女本來去開cwb睇醫生, 最近隻眼有小小敏感, 我唔想特登出去cwb 睇醫生咁貴, 聽你地講佢好, 所以擒日叫我亞媽同個女去睇LUCY WONG, 我亞媽話佢好唔好老脾, 冇耐性同有小小悔氣添喎 ..

我都有去康傑參觀呀, 我個女下年2歲, 係唔係應該讀N1呀? 蕭主任冇同我提過有全日班喎, 淨係知道學費係$1800加$900雜費 ...

大宅

畀面勳章

contonhk 寫道:
Then you hv to take him to Dr. Tsao #25457733 (10:00 - 1:00), he is a famous 兒科醫生, but expensive. You take #788 bus to go there, quite convenience. Most of the Child like his medicine, my son never refuse medicine from him. Although he is expensive, but normally just 1 time is OK. cost around $380 - 450.

Where is he? Central?

別墅

Febian ,
之前知道你女女跌到都好擔心,好返無事嘛 :-(

mimi1102,
你女女返playgroup未呀 如果佢出年12月才足兩歲就應該讀N1插班law.

全日班今年學費$3300+雜費$900(半年)+書$4xx(半年),
我打算比亞仔返全日係我兩公婆都要返工,不如比佢返學等老師教下學多d野law,康傑每日下午都有不同活動如電腦,小廚師,英語話劇,普通話,科學探究等,又有外藉老帥,中午1:00-3:00 ,上午就上課續書,我想佢係屋企都無咁全面亦唔係好辛若的.
你地有什麼打算或比d意見我呀?

Febian 寫道:

[quote]
bb1000 寫道:
Contonhk,
[/quote]

洋房

bb1000,

阿囡無事啦....真係比佢嚇c....
我而家淨係報左迦南, 11月interview, 重唸梗k1轉唔轉出灣仔讀....但又驚佢出出入入辛苦....
bb1000 寫道:
Febian ,
之前知道你女女跌到都好擔心,好返無事嘛 :-(

mimi1102,
你女女返playgroup未呀 如果佢出年12月才足兩歲就應該讀N1插班law.

全日班今年學費$3300+雜費$900(半年)+書$4xx(半年),
我打算比亞仔返全日係我兩公婆都要返工,不如比佢返學等老師教下學多d野law,康傑每日下午都有不同活動如電腦,小廚師,英語話劇,普通話,科學探究等,又有外藉老帥,中午1:00-3:00 ,上午就上課續書,我想佢係屋企都無咁全面亦唔係好辛若的.
你地有什麼打算或比d意見我呀?

[quote]
Febian 寫道:

[quote]
bb1000 寫道:
Contonhk,
[/quote][/quote]

大宅

我個女依家响musikbox 返緊playgroup, 我會下年比佢返n1呀, 因為佢實在太洩, 要搵d 人教下佢先得.

我會報迦南, 啟思, 康傑, 或者會報埋聖道明(10月14日有open day), 咩迦南咁快有interview 嗱? 我去攞form geh 時候, 佢話我個女仲細, 可以唔洗咁快報住, 不過, 如果你想報, 都可以 ...

bb1000,
如果你屋企冇人照顧, 返全日都係一個辦法, 我只係擔心, bb咁細返全日, 病既機會都會大d ..

別墅

febian,
你想去灣仔讀邊間呀?出出入入如果重要返全日的話又真係好以慘d....

mimi1102,
迦南都係約左我11月interview.屋企唔係冇人照顧,就係太多"縱"佢的人(爺爺,麻麻,工人姐姐),怕對得再多d仲難教.

mimi1102 寫道:
我個女依家响musikbox 返緊playgroup, 我會下年比佢返n1呀, 因為佢實在太洩, 要搵d 人教下佢先得.

我會報迦南, 啟思, 康傑, 或者會報埋聖道明(10月14日有open day), 咩迦南咁快有interview 嗱? 我去攞form geh 時候, 佢話我個女仲細, 可以唔洗咁快報住, 不過, 如果你想報, 都可以 ...

bb1000,
如果你屋企冇人照顧, 返全日都係一個辦法, 我只係擔心, bb咁細返全日, 病既機會都會大d ..

洋房

bb1000,

灣仔呂郭碧鳳都幾好, 見表姐仔讀得好開心....不過再唸唸先...迦南你幾多號in呀, 我18號呀.....

別墅

Febian,
我都係18號am lor

Febian 寫道:
bb1000,

灣仔呂郭碧鳳都幾好, 見表姐仔讀得好開心....不過再唸唸先...迦南你幾多號in呀, 我18號呀.....

洋房

see u then.....

bb1000 寫道:
Febian,
我都係18號am lor

[quote]
Febian 寫道:
bb1000,

[/quote]

首頁
45678...24

尾頁

跳至