婦女醫護

跳至

首頁
34567...9

尾頁

別墅

Re: 有抑鬱症病人或康復者嗎?

找朋友散心和傾訴,有時試下放低屋企工作,做個自私小小的家庭主婦,自己去玩。哈哈.....,又或者搬去同呀媽住或搬去近住阿媽或兄弟姐妹。不過講就容易,我做唔到,出一出去都掛到死,好似對老公和個女唔住咁。到現在,久而久之,朋友無曬,興趣無曬,自己無埋。得番d空虛,要搬又唔係話咁易(重供緊樓)。屋企人勸我出番去做野會好d,我都試埋,果女找人湊,但個心好掛住個女,返返下工都哭左出黎,集中唔到所以又無做。但係屋企又成日忍唔住對個女發脾氣。現在,我決定尋找協助,不過都要排2個幾月,自己真係面對唔到,就要努力尋求協助,到我回復自信,我相信一定可以找回自己。

民房

**正努力找我的朋友, 請稍後!

我的經驗是出外走走,不要勉強自己留在家中跟老公及小朋友糾纏,會弄巧成拙!放大個心出外玩玩,冷靜下對情緒真係好有幫助.跟老公說明出外的原因. (:)可能佢地重開心呢!)

我諗只跟老公說你明只是想出外抖抖氣,比大家放鬆下,對大家都好d.你講得太多反而老公會更擔心更難理解!但要給也知道你會無事的.

對小朋友就算你留在家中,如果你只會大
該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章

好多謝大家既意見, 等我試下先!!!
之前我每次控制唔到自己時, 我都有要求老公俾我放下假, 出去走走, 但係佢怕我有事, 好多時都會不停咁同我糾纏, 令到我更加失控!!!我都認同係要俾多D空間俾自己係會好好多!
但我有點唔明白, 點解對自己要求高會有問題?
我做野有效率又唔得?健康院話我做野好快, 好"頻能"咁喎, 所以又再send咗我去見精神科姑娘喇!!!
我都唔明???我成家人都係咁, 做事好快, 好有效率!!!
對自己要求高都唔得???又唔係對人都要求高, 我對其他人會調整!!唔通真係要降低D要求先得, 定係要我地做人都係得過且過先至係好呢?

民房

仍然努力找她........SORRY!!!

盡量不要到太嘈或太多人的地方,因為會令自己緊張.(唔知點解?) 我曾經相約了一班朋友玩或到人家中,未出去己不想去,去到表面上好開朗,但其實好辛苦,好想走!唔駛驚呀!慢慢會好些吧!

先要自己清楚自己係唔會想埋一邊,然後再比老公信心!如果你外出回來,樣子依然死死地,老公一定不放心啦!但如果你是開心開朗了的,老公會鼓勵你吧!不過如果你外出完都不會好些,就表示這樣對你沒用,要想過另一方法!

我不明為何怕吃藥會停不了呢? 我吃了差不多半年,我朋友吃了一年,現在也不用吃也沒事吧!我朋友己好了多年了. 另一個朋友比較輕微只吃了一個月,也沒問題吧!只要找個相熟醫生,按你病情來配輕或重的藥嘛! 難度現在的感覺比吃藥還要舒服嗎? 只怕拖下扡下嚴重了!吃藥的時間也相對拉長吧!這樣好嗎?何況醫生要見你才判斷你是否須要吃這種藥!
該用戶已被刪除

大宅

我懷疑我有抑鬱症,成日覺得好累,訓極都累,成日無喇喇會發脾氣,人地大聲小小我都會好燥,無胃口,近排仲衰左,仔仔係我隔離喊我都可以唔理佢既,成日唔知想點咁,對住老公既屋企人我只有忍讓,老公一反黎我就發佢脾氣,無喇喇又會想喊,我以前都唔係咁既。

自從做左全職媽媽,朋友無曬,興趣無曬,咩都無曬,對住D人,個個都要忍,個仔又成日扭計,奶奶又煩,D屋企人又嘈,想揾個人傾,又唔知揾邊個,又唔想比我D屋企人知,怕佢地擔心。唔知想點咁,好煩。

其實我係咪有產後抑鬱? :-( :cry:
最愛你的笑容

民房

我有好大財政壓力,出糧一陣就無哂,身邊的男人走左,得自己一個搵錢,淨到小小錢已經好好. 我平時都算樂觀,但有時好似今晚睇到自己的saving同差銀行的錢就會好灰諗埋一邊,好驚聽日會無左份工無錢供樓無地方住無野食,覺得自己好失敗. 我係咪都有病? 自問唔係大奸大惡的人,點解我最愛的人要離開我? 做野又唔叻,想搵多個錢都唔得. 我真係好無用. 同朋友講都無用,佢地都幫唔到我,一味叫我想開d,點想開? 我對未來無希望,好似生存多一日就係無必要. 幾時先可以還清銀行債,等到有個人關心自己,好驚自己同個女死係屋企無人理. 我唔係成日係咁,係有時先會,個人突然down到係咁喊,但第2日起身就好似無事咁. 我真係好唔開心,做人為乜.

民房

aloejelly,

既然所有事都不能返轉頭,亦不可勉救.盡量忘記以前!
現在要做的是珍惜眼前的,包括工作,女兒..等.學懂珍惜現在擁有的一切,加把勁保護她!

你個女多大呢? 家人呢?兩母女住嗎?做咩職業呢? 我諗我知道多些,再留言鼓勵你會好些吧! :)
不要覺得我多事吧!只是不想開解錯呢! :p

民房

真的不好意思,我朋友竟然不知咭片掉在那裏,因為是多年前了,只記得叫黃姑娘, 死未! 佢叫我自己上網check都有的,類似xxx 青年xx輔導中心.... sorry!

我忘記了藥名了,因為己沒有吃多個月了!不是你的藥名check個website是抗抑鬱.上網check你的藥名..... http://www.chinapharm.com.cn/html/xcp/17224120051124.html

他絶對是可信的,我由六歲己看他吧!怎會不信呢!我個仔都六歲了.最主要他不能或不會給我有壓力感覺.
不過我開始覺得我太依賴他,一想到有些不如意,不開心的事,總想找他安慰.(只是想下!) 畢竟他只是醫生! 我一定要走出去呢!現在正努力走出!

我曾經試過忘記帶藥出外,那天的心情就好像家中的火爐還未關掉一樣心急得想立即回家.但正在上班,又如何回家呢! 下午的工作量令我想的時間都沒有,到放工靜下來時,突然想起"係喎!我今天沒有食藥,心情又急升了,要坐火箭回家才行呢!立即打電話問醫生,他沒好氣的說"一日半日不用怕啦!不要緊張呢!" 心想係喎!剛才工作時間為何又沒有問題呢?.....心理作怪!!!!! :p

別墅

不如大家多d在這個tropic,互相鼓勵,分享一下。我想和朋友分享一下總可分擔或減少不開心的感覺。

別墅

dear aloejelly:

就是因為我地遇到這些不能立即解決的問題,每天起床都希望昨日只是一個夢,但一次又一次失望,又要再次面對不能逃避,對你做成莫大的壓力,不過你要明白你女兒是你的一切,你又何妨不是你女兒的一切,做人母親我想你都希望女兒可以開心地成長,你不開心你有壓力,你女兒一樣要承受,希望你明白生命是脆弱的;應儘量體會親情的可貴,債務是有一個限期,總有供完的一天,但生命,親情是你不能預知的未來,要貪心d,享受得一日得一日。朋友雖然幫不上忙,但有朋友和你分享,他們願意聆聽你的一切,已經是你褔氣的了。

別墅

dear 古靈:

要知道你的情緒會令愛你的人(無謂人唔好理)擔心和心疼。人生總有轉變,我都明白由一個職業婦女轉做全職媽媽是很難適應的。如果都是不能控制自己的話可回娘家住一排,如唔可以的話,試下參考一下以下網站:如果發現自己有以下的情緒變化,可能只是產後情緒影響,快d找醫生,好快又可以和老公,仔仔愉快地生活,千萬別因自己情緒影響媽媽在仔仔心目中的形像,仔仔哭的時候,其實是叫緊"我至愛至親的媽媽,你快d黎抱抱我啦!我想嗅嗅媽咪獨有的香味呀
!”

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006080203957

民房

得閒在這裏談談也好喎!大家各不相識不會有壓力吧! support朋友媽.

其實每件事都一定有源頭的.話就話唔知點解!其實自己知自己諗緊咩的!只不過不為然吧!

我想起事發前己經有問題工作至十二點,老公仔仔都在家中,老細不體諒,明早七點又返工.........等.....在公司哭了!.........
不久,看了一部戲後,突然情緒失控,自始就經常無故大哭.......
有些事情以為自己己經忘記,其實潛意識還存在及影響著,只要有其他事情...等夾埋一齊勾起就完全失控了....

兩件事仍不能忘記,一件好想跟朋友說但又說不出口,另一件以前說得太多了,現在再講也沒人記起了!講起也沒有人有同感.只會覺得我是轉牛角尖.但你地應該會明白,佢係要存在就存在,不是你話忘記或原諒就可以..... 兩件都好hurt!!!!

工作上,好想做好些,去盡了又如何!令到整個人像離心一樣. 好唔舒服!!!!! :cry:

別墅

HI b@b@c@h@a@n:

我同意有些事情以為自己己經忘記,其實潛意識還存在及影響著,只要有其他事情...等夾埋一齊勾起就完全失控了,這些就是造成不開心的源頭,但我應該找出源頭再去面對,還是抑壓那些好像己忘記的過去,我真不知道,咁!又如何可以尋找那一段失落的往事呢? 講到自己都亂亂地,sorry law。

今日我又哭左好耐,本來只是小事一樁,我是一個好怕開罪別人和令人唔開心的人,今日返阿媽度,阿女係都要留係婆婆度訓,但我要她回家,因為我阿媽曾經話過阿女係度邊度都去唔到,我唔想煩到阿媽,未勸阿女走囉,就在走同唔走之間,咁我家姐和我老豆就好惡咁鬧我煩,走就走,唔走就唔走,個女想留係度又話唔比,話我成日將個5毫變成5蚊,攪到d事咁復雜,咁我其實阿女留係到都無所謂,但怕阿媽唔鍾意,嫌我地煩住佢(因阿女之前都住左成個禮拜),最後,我感到好恐懼和好大失落感,於是我聲都唔聲就走左,一路行一路喊,我唔知點同我姐講其實阿媽唔係咁想阿女留係佢到,好似講阿媽唔係幾好咁。

民房

多謝各位關心,呢幾日我又變返無事,返工時都開開心心的. 只係晚上返到屋企靜落黎就會有些不平靜. 好似昨晩收到town gas的單,又唔開心左一陣. 我知我咁樣唔得,但我真係無辦法可以叫自己放開d.

同你地一樣我個心都有幾件無法釋懷的事,有些不可對人言,有些講了,只有被別人評一句,算吧,不要鑽牛角尖. 如果真係講一句算了就可以算,我又點會想自己鑽牛角尖呢?!

別墅

明白,只有自已最了解自己,感覺亦只有自己是最明白,旁人是無法理解的。

民房

嘩!點解你地完全講中我個心的事!

我都是一個好怕煩別人的,但我越怕他們反而越覺得我煩.
"我都話得就得啦!你放心啦!"親朋跟我經常說的話. 我自己都唔知呀!就係咁搞到自己好唔開心囉!其實人地可能己經唔記得了.

有時會問自己"你又諗埋d無聊野!大把人辛苦或大壓力過你啦! 得閒做好d野好過啦!" 但係要諗就諗無辨法! 勉強自己最後後果更甚囉! :( 話比自己聽,要喊就喊夠佢,要諗就諗多d,當發洩晒出去!好快又無事!)只要記住千其不要想傻事,因為有仔有老公有親人朋友..關心你.不要對不起他們!
該用戶已被刪除

大宅

本人岩岩上星期小產左..由於bb已經有12weeks...我由知道佢冇左心跳到做手術再到而家...情緒一直未能平伏...我老公成家都係基督教..我自己就天主教...我初初都以為宗教係會幫到我....但係我99既說話(佢話神唔容許既事,係一定冇可能發生, 佢意思係神唔容許我有呢個bb!!話bb停左心跳係因為神唔容許佢!!)我聽完真係down到又失控咁喊....我變得好討厭基督教!!跟住第2日,我同佢地成家返教會...點知, 又有個人捉住我傾計~我知佢可能為我好,關心我,但係佢不停問我點解會小產,點解會冇左心跳,幾時發現,又問我係唔係好傷心,要我由頭再講一次比佢聽, 您要知,呢幾日我係唔可以開口同人講呢件事...因為一開口講我就會失控...佢竟然要我由頭憶術比佢聽~我喊到失晒控,直情覺得自己好似就黎要顛咁,佢都係要繼續問....所以我真係對基督教好失望~~我覺得返教會不但冇令我心情好d...返而仲顛左...
我唔知自己算唔算情緒病..只係最近成日見暈,日日都胃痛,一緊張就頭都痛埋...平時都好似冇咩咁...一自己一個我就會好down又想喊/喊埋出黎..有時偷偷地喊唔比老公知,因為我怕佢會鬧我....由以前日日都會上bk同人傾bb經..到而家上到黎我都唔知自己做咩..望住個電腦完全唔知自己想點....

當我係醫院既時...我有諗過去自殺....真的唔想再活........但係..我唔捨得個仔...佢仲有一星期就1歲.....唉....

首頁
34567...9

尾頁

跳至