跳至

首頁

尾頁

大宅

濕疹bb既mami

你地呢個夏天會帶bb去游水嘛??
去泳池定海灘呢??
我好想帶亞仔去呀
但又怕佢會過敏... :-(
該用戶已被刪除

Re: 濕疹bb既mami

伯爵府

你地bb啲濕疹係咪一摙摙ga?浩朗今日睇e生,e生話佢嗰啲係濕疹,但淨係個肚同兩邊有,我都有同佢去游水,係去會所游!

別墅

我啱啱都想喺喱度開個topic同有濕疹bb既mami傾下,我呀b一向都有濕疹,但係就只會喺塊面同埋好少搽d cream就好快好(一向都有keep住搽),自從天氣開始三十幾度之後佢d濕疹就越來越勁(成身都係)未好過睇完醫生,搽完類固醇好左幾日跟住又來過 :cry: 痕到佢連奶都飲唔到 :-( 仲話去游水我連街都唔敢去,喱喺屋開冷氣比佢.勁換衫.勁搽cream都冇好轉類固醇又唔可以係咁搽,我見到佢咁樣,又mud都做唔到真係後悔生佢出來又要佢受咁多苦...我見到佢痕我就忍唔住喊... :-(

大宅

唏! 咪咁啦
佢地大d 就無事架喇
而家都半歲啦
大到一歲到就會好好多架喇
我囝囝呢兩日都發呀
成面都係一粒粒
而家都仲係試緊茶cream得唔得
如果唔得又要用1%了...

賀師奶 寫道:
我見到佢咁樣,又mud都做唔到真係後悔生佢出來又要佢受咁多苦...我見到佢痕我就忍唔住喊... :-(

大宅

先係起一粒粒紅點
再唔理佢就會痴埋變做一摙摙架喇

咁浩朗游完水有無嚴重左呀??

米奇BB 寫道:
你地bb啲濕疹係咪一摙摙ga?浩朗今日睇e生,e生話佢嗰啲係濕疹,但淨係個肚同兩邊有,我都有同佢去游水,係去會所游!

大宅

我第一次同佢去睇e生時醫生話佢係中度囉
佢一早已經轉左食低敏啦
不過醫生話其實無影響架喎

晴晴&蕎蕎 寫道:
吓,我諗唔怕啩,我真係想帶佢去噃~~~泳池唔怕啩
你bb係咪好勁架?!我囡囡今日開始要轉低敏既奶粉呀 :-( :-(

大宅

賀師奶,

我隻b都有d濕疹係面上,
但始終要用d 1% hydrocortisone
才可減退, 好番7788便用cream溝稀d,
用來減輕份量, 1日搽2次 1% hydro...+ cream.
之後每個鍾都搽 physiogel cream,
如果立刻停用類固醇, 對bb唔係咁好,
要慢慢減輕份, 同時保持滋潤,
等佢唔好咁痕, 會好快好番,
好番都要搽cream, 最好全身都搽,
因為bb皮膚幼嫩, bb皮膚係成人的 1/10
大家都要努力呀 ! 唔好灰心.

大宅

[quote]
lazymama 寫道:
先係起一粒粒紅點
咁浩朗游完水有無嚴重左呀??[quote]

[size=large]氯氣可以殺菌, 所以游完水無咁嚴重.
該用戶已被刪除

大宅

你係咪食能恩呀??
如果係,你要有心理準備佢地係一日痾3-4次啦
我估可能成份接近母乳
易吸收所以痾多d

晴晴&蕎蕎 寫道:
希望冇事啦 因為佢食咗之後痾呀 :-(
我諗過幾日會好o的啦~~
我個b個頭頂同塊面好勁囉,又係要搽兩隻類固醇藥膏,一唔搽就成頭,成面粒粒,好慘.......

大宅

真架?? 太好喇!!!!!!!!!

美心 寫道:
[size=large]氯氣可以殺菌, 所以游完水無咁嚴重.

伯爵府

浩朗游完無嚴重到呀!e生叫我用凡士林同佢茶!佢話用啲好潤既嘢同佢茶就ok喎!
lazymama 寫道:
先係起一粒粒紅點

咁浩朗游完水有無嚴重左呀??

[quote]
米奇BB 寫道:
[/quote]

大宅

我都好想帶思仔去游水,但又驚佢d濕疹會...... :-( :-(

複式洋房

會唔會信中e???
佢哋話係脾虛, 多D用淮山煲粥仔俾BB食, 毛媽個topic教過我點煮, 有興趣就 go through ha la

伯爵府

你地BB既濕疹係咪好勁ga?幾個鐘前因為浩朗食咗藥係咁嘔,同佢睇第二個e生,咪順便問下啲濕疹點先快啲好囉!個e生話其實個個bb都唔同,有啲茶凡士林就好快好番,有啲茶完會仲勁,如果呢隻唔得要試第二隻,試到好為止喎!佢話"猪油膏"都得喎!你地知唔知係咩嚟ga?

大宅

我個仔咪茶豬油膏囉
係醫生開架
不過係藥房同萬o都買到
全名叫Adams Healthcare Emulsifying Ointment BP
$45一大盒, 好抵用
質地同凡事林差唔多
不過無咁油但又笠d
而且可以沖埋涼用
我個仔原本個頭好乾成日甩皮
我用左黎幫佢沖涼洗頭之後佢好好多喇
至少無再甩皮先
若當肥皂沖涼,可以"了"5"毛子size份量加少少水塗滿成身, 由面到腳, 然後就用水洗掉, 事後不用特別抹走bb身上的油份, 因這油份可以protect皮膚.
如果當cream茶, 可以先用濕毛巾抹濕bb個身先
咁就會吸收好多同無咁笠

米奇BB 寫道:
佢話"猪油膏"都得喎!你地知唔知係咩嚟ga?

大宅

嗯~ 等我遲d 煲弼仔比亞仔時試下先
另外我亞婆叫我買珍珠"沒"比bb呀
我去左位元堂買
咁arm有特價$245 5枝
不過未比bb試
唔知得唔得
不過佢說明書都有講係可以幫助濕疹架

啤梨媽媽 寫道:
會唔會信中e???
佢哋話係脾虛, 多D用淮山煲粥仔俾BB食, 毛媽個topic教過我點煮, 有興趣就 go through ha la
該用戶已被刪除

大宅

我隻b由心美力轉能恩
但無痾3-4次, 係d便便綠色,
食心美力係黃色

首頁

尾頁

跳至