嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人知道,燒香的味道會唔會影響bb的呼吸系統?

如果長期聞到拜神燒香的味道,會不會對bb的身體有不良影響?e.g.呼吸系統/鼻敏感... 有沒有媽咪可以分享下經驗??

對面間屋一日至少燒香4-5次,每次聞到濃烈的拜神燒香的味道,我就會打噴嚏....而家我只會用毛巾塞住門隙,無哂計

複式洋房

Re: 有無人知道,燒香的味道會唔會影響bb的呼吸系統?

我有個表弟,之前過身,於是佢屋企人成日燒衣比佢.屋企有個bb,終於攪到哮喘.不過你係對面屋,應該唔大問題.可唔可以同佢哋商量吓?為咗bb,魚d都要.

複式洋房

之前好像有報告話燒香的物資會易有cancer架, 點可以比BB聞Ka! 我BB滿月時,99係都要裝香叫BB向祖先鞠躬, 我唯有lei 係房, 她裝完香我抱BB以9秒9出廳鞠躬, 再以9秒9衝番入房.

別墅

hiuchingmama,

It's true that the smoke produced contains many harmful substances, some of which can cause bad effects to the respiratory system.

You may consider buying a air purifier at home. It helps.

別墅

d 報道成日都有講某d香燃點時發出的煙可以致癌, 因為現在很多劣質的香都加入了一些不合規格的香料, 很可能內含致癌的化學物質, 所以, 無論大人或細路都應該避免吸入這類煙為妙.

洋房

如果bb本身身體健康, 應該影響唔大, 況且係對面屋唔係自己屋企. 回想自己細個時, 屋企都早上及旁晚要裝香, 過時過節要燒衣, 都唔會因為咁而有病. 到而家我自己有個家, 仍要燒香燒衣, 我既小朋友都好好. 最緊要你都保持屋企空氣流通.

男爵府

要視乎你BB有沒有敏感,我仔出世時我住係廟隔離,仔仔就成日都會氣管敏感同生濕疹,搬咗之後,情況好了很多,濕疹冇哂,氣管敏管亦好了很多。

複式洋房

多謝各位回應!!

想再問一問,點先知道bb有無敏感,係唔係佢有敏感的話,聞到d味一兩次就會有不良反應???

我諗同對面家人講都唔會有太大作用,因為呢個係佢地既信仰,無咁容易勸得到.....況且,佢地自己屋企都有小朋友&bb,佢都唔怕,又點會理我bb :-(

首頁

尾頁

跳至