烹飪搵食

跳至
[用具] Pls delete  

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+羊太太+於+13-02-01+發表銅灣

原帖由 羊太太 於 13-02-01 發表
講漏左,依家買仲送有蓋淺蒸盤!價值$850!唔知做到幾時!
好似做到二月十幾or 七號,sogo無分期but 有四set coffee cups(白色)

蒸盆豐x及sogo都有,跟Miele的

我要分期,so 去了豐x,九折,送蒸盆,有restriction 的$300coupon(應用不到),一pack 利是封only

可能佢臨收工先去(肚餓去吃飯),冇咁多野送,佢地話九折是last day!!亦不可給Mxxxx 知。

佢地比我碌兩張卡,一張分期

bullbull1  我買個陣仲有個保暖矮送,好靚㗎~~ (不過應該只限當日有得送)  發表於 13-2-1 06:47

珍珠宮

引用:感謝JM報料+明天星期五3:00PM在sogo+10/F,+

原帖由 豬豬822 於 13-01-31 發表
感謝JM報料

明天星期五3:00PM在sogo 10/F, Miele專櫃會有師傅黎做示範,唔知我睇完之後會唔會中招 ...
中梗啦

bullbull1    發表於 13-2-1 06:54

珍珠宮

回覆:心大心細想買Miele蒸爐~試用實況P.5

唔記得渣打回贈是否也是last day,同套咖啡杯白色,ok 靚
如申請Sogo 白金card有$200 sogo coupon,同可叫哥哥盡快一星期出card,填表又送sogo$20

so 如果miss 咗豐x,sogo miele 套杯=$580-220

男爵府

羊太太 發表於 13-2-1 01:27
講漏左,依家買仲送有蓋淺蒸盤!價值$850!唔知做到幾時!
好似做到2月份,哩個盆好好用,我用黎蒸水蛋滑一滑~~

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

healthymimi 發表於 13-2-1 02:26
唔記得渣打回贈是否也是last day,同套咖啡杯白色,ok 靚
如申請Sogo 白金card有$200 sogo coupon,同可叫哥 ...
對杯仲未有貨拎唔到,因為佢地話未有貨。仲有本湯水食譜都係未有呀。講到本食譜,其實書店都有得賣,好似係$7X,係Miele搵人特別去寫,可以跟足點做。等我拎到本書再post上黎比大家睇。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

littlecheung 發表於 13-2-1 00:48
我地有4個人買左, 但miele 唔肯offer cooking class比我地
唔緊要, 如果你地有填到張入會form,佢地都會random咁call你地上個啲堂㗎。

男爵府

又黎放毒時間~~

今次一共做了三樣食物: 發酵麵糰、煲湯、蒸雙色蛋

第一樣:用Miele streamer 發酵麵糰

我先用Bosch M5打好麵糰,再放入去Miele 用40度發酵約45分鐘。

跟住做好造型後,再放入去發酵多30分鐘, 跟手放入焗爐用180度焗18分鐘。食得,隔咗一晚後,第二日8個得4個剩咋,好搶手~~
而家雖然係冬天,但發酵再冇難度~~

第二様: 煲湯

因第一次,都係抱住試吓嘅心態去做。

用了100度約3小時就完成。因為我唔係燉湯(青紅蘿蔔湯),所以我再換咗個LC煲再開蓋煲多8分鐘。

飲落同我地平時煲差唔多,不過因為要轉煲,所以會麻煩咗少少。同埋冇得keep warm,所以我都係覺得用娥姐煲會方便啲。

第三樣:蒸雙色蛋

我先將可咸蛋黃用100度蒸5分鐘,切成粒。雞蛋就用1:2.5,加入少許調味料:鹽、雞粉、胡椒粉、油攪勻。
將蛋漿倒入盆內,再平均加入咸蛋黃,舀去面上嘅泡泡。用80度蒸25分鐘,最後一分鐘加入日本蔥一齊蒸。
滑滑蒸蛋就完成喇~~

真係好快又方便~~好味~~

我得閒又會再post啲成品上黎同大家分享下~~

大宅

回覆:心大心細想買Miele蒸爐~試用實況P.5/P.9

Bullbull 你個miele係咪自己一個插頭?部機有幾大W呢?唔該

伯爵府

我幾年前買矛野送嫁!我用平時不銹龬碟蒸旦,魚!
煲湯個兜好似幾好用,請問有幾多碗湯?

大宅

eternalflame 發表於 13-1-31 23:08
Electrolux – EOB98000X 蒸烤焗爐
see see this one, with both steam and oven function

等我睇睇!

男爵府

samuelchow 發表於 13-2-1 07:53
Bullbull 你個miele係咪自己一個插頭?部機有幾大W呢?唔該

我自己比個專用插頭比Miele自己用,說明書寫話唔可以用拖板或萬能插頭㗎。

[size=10.000000pt]可以比大家參考下~~
[size=10.000000pt]This appliance is supplied with a mains cable and moulded plug ready forconnection to an a.c. single phase 230 V 50 Hz supply.
[size=10.000000pt]Connected load: 2.2 kW
[size=10.000000pt]Dimensions (H x W x D):
- Appliance see illustration
- Cooking compartment 24.0 x 33.5 x 27.5 cm
[size=10.000000pt]Weight: 19.3 kg

男爵府

yyan 發表於 13-2-1 08:15
我幾年前買矛野送嫁!我用平時不銹龬碟蒸旦,魚!
煲湯個兜好似幾好用,請問有幾多碗 ...

湯兜$750,總容量4L, 足夠六個人飲。因為我仲未試過蒸魚,想請問一下,蒸時用幾多度同幾多分鐘係最perfect呢?

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

唔該晒

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今日時代豐x仲有冇優惠?勁想放工去買

bullbull1  快啲去喇~~  發表於 13-2-1 11:20

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點評睇唔到

男爵府

hippoling 發表於 13-2-1 11:21
點評睇唔到
唔怕,我再post多一次 ”今晚快啲去喇~~“

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

回覆 羊太太 的帖子

唔該晒jm們報料

嘩! 嘩! 好抵呀, 好多野送呀! 好難忍呀!

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

但我冇渣打咭係咪冇咁扺呀

男爵府

引用:但我冇渣打咭係咪冇咁扺呀

原帖由 HB 於 13-02-01 發表
但我冇渣打咭係咪冇咁扺呀
用2張hxbc都有$400獎賞錢!

男爵府

HB 發表於 13-2-1 12:10
回覆 羊太太 的帖子

唔該晒jm們報料
如果有興趣就快啲買喇,因為好似過咗新年,就冇個盤+蓋送,一共可以慳番$850。而且個淺盤真係幾好用,如果唔送,自己加錢都應該要買。

首頁

尾頁

跳至