母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

Re: 勁多奶呀!

cherrian,
我同你都好恨生多個,可以大仔細仔一齊食,哈哈。
十二朝就可以咁多奶,真羡慕死我哋窮媽媽啊!
cherrian 寫道:
係咁就正啦
我都好想生多個, 又可以餵佢..

別墅

其實我唔明點可以"密密泵及密密比佢食" ?!?!?? 我次次泵完下餐就唔夠比阿B食. 所以淨係一日只可以泵一次, 仲要向晨早泵, 只可以泵一半左右(3oz, 只泵一邊), 如果唔係下餐就唔夠奶比佢ga la..:-( :-( :-( 未泵果邊就比佢起身時食lor.

近日越來越慘呀.............早餐後果幾餐都開始無乜奶比到佢食ga la......(扁tag tag), 林訓前果餐仲食唔包半夜四、五點就醒. 唉.... :cry: :cry: .....! 我林我就黎餵唔到ga la............全職媽媽都沒用la............ :cry: :-(
該用戶已被刪除

大宅

我飲勁多湯水,流汁野應該有幫助!我仲坐緊月,飲好多雞湯,雞酒,紅棗水同奶!唔知有冇關呢?比平時或大肚時期飲多三四倍流汁野。你地都飲多d湯水,唔一定魚湯既,我唔仲意飲魚湯,只係飲過一次!心情放鬆d,半夜pump奶,應該都有幫助既!加油!

我之前pump果d冰奶都唔知幾時用?

大宅

thanks.....

你囡囡好得意呀!似你多d! 同阿哥唔多似!

你應該都係多奶既奶媽啦!經驗豐富!
茵茵 寫道:
jo
long time no see
公喜公喜, 10安奶真係好勁, 一於大奶b 一齊飲. 無所謂喇~

民房

請問你地有3OZ 是每日/餐, 我生了BB一個多月只得每日3OZ, 我好想比BB食人奶,但昨日又傷風, 食了感冒藥唔知可唔可以餵人奶呢.

別墅

畀面勳章

想問下唔谷奶係唔係表示唔夠奶?

jo2002 寫道:
好勁呀!我尋日十二朝,半夜谷奶谷得太利害,阿b又唔起身食… 唯有先pump出,竟然有10安士! 大仔細仔一起食 真係個奶媽呀! 有冇人好似我一樣?定係好普通姐!都乜特別! :wink: 今日又冇咁多囉?一時時既?

大宅

好勁呀, 12朝就有咁多........

My baby is now 8 weeks old and I use Avent Manual pump to pump ... but, everytime i only get 4-5 oz... i pump four- five times per day. But, I think my fingers and hands are pain... what pump you all use? Can you share your advice? THANKS
該用戶已被刪除

大宅

唔係!唔谷奶只係表示沒滿到要漏姐!都係有奶嫁!唔信你自己試下pump 一 pump 有幾多咪知囉!

[quote]
MCMC 寫道:
想問下唔谷奶係唔係表示唔夠奶?

大宅

電pump 好d 喎!冇咁支力!我就用medela 電pump,我個人認為勁好用!avent 聽好多媽咪話配件好易壞!我呢個依家用第二個bb都從來冇話要換乜配件。但就比avent貴d囉!

babyduo 寫道:

My baby is now 8 weeks old and I use Avent Manual pump to pump ... but, everytime i only get 4-5 oz... i pump four- five times per day. But, I think my fingers and hands are pain... what pump you all use? Can you share your advice? THANKS

大宅

Jo2002, Thank you.

I am wondering whether I need to rent the electric pump or not. I will go back to work next week, want to see if i can continue to bF by baby, if yes, i may rent the electric pump.

大宅

唔好意思可否答嘴
我又係超多奶, 細囡7月7日出世
宜家日日pump到35-38oz(我係全pump型, 太多奶佢食唔切)
想問如果俾兩歲家姐食夠營養嗎?

民房

I've just been a mother for few days and started Breast feeding. I think I have enough milk and I feel breast engorgement all the time--really hurts me a lot. What can I do? Please help!!!!! :-(

男爵府

cjessjess 寫道:
唔好意思可否答嘴
我又係超多奶, 細囡7月7日出世
宜家日日pump到35-38oz(我係全pump型, 太多奶佢食唔切)
想問如果俾兩歲家姐食夠營養嗎?
我估冇問題~~ 好相信人奶始終好過人工奶粉, 只要妳大囡肯飲就得。 我同妳一樣, 生完細仔又係餵人奶, 有多就畀埋大囡飲。 大囡一出世都係食人奶, 現在已經4歲幾, 中間淨係1年我陀細仔時冇人奶飲咋~~~ 唔駛擔心唔夠營養, 因為奶只不過係小朋友d副食品, 係主食以外d補充品

大宅

醒目開學勳章

crystaltong 寫道:
I've just been a mother for few days and started Breast feeding. I think I have enough milk and I feel breast engorgement all the time--really hurts me a lot. What can I do? Please help!!!!! :-(

bb出世頭2個星期係會食得好密,我初頭試過30mins要餵一次呀!
宜家3個星期就好d,可以3hrs一次
加油呀!辛苦’o既’時間好快就過去!

複式洋房

乳頭痛我都有。喂完之後用乳汁擦乳頭,等風乾之後擦0的MEDELA乳頭膏就ok啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊