論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印印問我借$$$,有無借據sample

個印印問我借$500,我老公話借比佢,想問下大家多數點做同埋有無借據Sample????? (其實我好唔鍾意我個工人)

大宅

Re: 印印問我借$$$,有無借據sample

how long she work for you
If over 1 yrs, it is acceptable

大宅

Of course no la....

If your maid success the first time, she will keep on asking.... Then will you still lend....

Pilita

複式洋房

佢3月先o黎做,不過佢係我姑奶個工人o既啊嫂(有關係重痲煩),我姑奶之前已經借o左3k比佢啦!!!!!
姑奶話如果我地唔借,佢可以再借喎。
你話我可以點.......

別墅

你有冇問佢借黎仲 MUD.
^_^

複式洋房

佢眼都紅埋(討厭),淨係話屋企要用錢,而家出糧D錢(3k)用黎還比印尼o個邊。
不過.....o係我姑奶打聽之後知道佢係印尼出境時比印尼罰
o左1.5k,當時問人借,而家人地要佢還,所以問我借。
(因我姑奶係介紹人所以好多野都會搵佢出面) :tongue:

我諗住同佢講只得今次,無下次。

大宅

yes, let her know this is the first, and last time

公爵府

2021勳章

吾好用借錢名義﹐因為好似有限制每月扣番幾錢﹐到時你可能取吾番D錢﹐如真係要幫佢就用預支薪金名義。

伯爵府

個工人欠人家1.5k, 妳咪叫妳親戚借埋俾個工人lor, 做乜要煩到妳先? 佢大把錢借俾人唔代表妳都要跟喎.

個工人今日借 $500, 遲d又哭哭啼啼做晒大戲要妳再借妳咪唔好意思唔借lor.

佢可以問同鄉/agent借架, 佢o係hk咁耐點都識到d人掛, o個1.5k都儲唔到, 妳話佢係咪玩野呀!!!

男爵府

2021勳章

如果你唔借比佢,佢走去外面借仲計埋息,還唔到比人咪仲煩。
我工人做左3年,佢每隔4-5個月就問我預支 $1000糧,總之成日有籍口要預支,但我老公都照比錢佢。

男爵府

既然她有親戚係hk,叫她自己問親戚借..自己最好就唔好借開,費時煩。亦鼓勵了工人問我們借錢,費時到時成日都要聽工人作的故仔,講講下都唔知邊樣真邊樣假。

複式洋房

佢已經係離開hk時問我姑奶同埋佢姑仔各借 3K,(因佢係自己解僱舊僱主而過檔過黎,而舊僱主又只做得個5個月,未還完錢又要借錢過黎),今次真係捉隻老鼠落米缸,重欠o左我姑奶人情,不過我姑奶覺得個工人好"林"善會比人呃個種o甘喎~~~~~~~~~~唉!唉!唉!
:-( :-( :-(

複式洋房

多謝大家的寶貴意見,我已經搵o左同事D工人草擬緊份借據,我老公話個印印出街借重痲煩,所以借比佢喎!
(不過我同事D工人都話唔好借比佢......自己同鄉都o甘講,我都真係好擔心 :cry: :cry: :cry: :cry:
~~~~我真係懷疑自己有抑鬱症~~~~~
BYE..BYE

首頁

尾頁

跳至