親子旅遊

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

今年 summer 日本自由行, 入來傾下

我 book 左 20/7 to 24/7 去 東京.

我想問下, Sanrio Puroland 好似得 show 睇, 冇咩機動遊戲, 好似唔係好啱小朋友. 比d意見. 係咪可以唔使去 ?

我會去 西武遊樂園, 有更多 Sanrio 機動遊戲玩, 同可以去水上樂園游水tim.

Planning :
day 1 - 9:05 flight, check in 後, 去涉谷, 新宿行下街, 晚上去game centre 玩下.
day 2 - Disney Land
day 3 - 西武遊樂園 & Sanrio Puroland
day 4 - 9:00上野動物園, 上野買手信, 槃地食壽司, 台場
day 5 - check out 3:30 flight 返 HK

多多指教 !!!

該用戶已被刪除

Re: 今年 summer 日本自由行, 入來傾下

大宅

我會23/7出發, 先去北海道玩, 29/7落埋東京, 2/8先返HK.

bestwish
你小朋友幾大個呀.
HelloKittyLand我去過幾次, 今年仲會去, 我個女仲有2個月就4歲, 舊年我地黃昏入場, 去到佢睇咗一陣show再同Hello Kitty影完相就瞓咗, 一個鐘後醒返再睇多一陣show, 坐埋隻船仔遊場一圈就走囉, 不過佢好enjoy, 見到Hello Kitty好開心, 睇show都投入到眼都唔眨, 佢平時好驚嘈, 但竟然投入到對場內d好大聲嘅音響都冇話驚, 佢當時未夠3歲. 今年會再去係因為會同埋個14歲嘅姨甥女一齊去, 佢第一次去日本, 所以點都要去吓.
該用戶已被刪除

大宅

jason&jodie
去咁多日係因為個女今年剛讀K.1, 我地唔想佢請假去旅行, 所以就佢放暑假先去, 應該今年開始一年只有一次外遊, 咪去多幾日囉. 其實我都唔想, 因為之前佢未讀書, 我地一年長長短短trip計埋都有3次左右, 而且唔洗旺季去, 洗費冇咁貴又唔會好多人, 但今年一個trip都洗唔少, 估計到時由機場到日本都係通街香港人.

至於行程&訂機票及酒店我地係自己搞, 一向好少跟團, 尤其去日本就更加唔會跟團, 一來差唔多年年都去, 二來自己識少少日文, 簡單溝通, 寫同睇都問題唔大, 再者, 有小朋友一齊外遊更加唔會跟團, 細路一定頂唔順.
該用戶已被刪除

大宅

呢個問題好難答, 我去咁多次東京都冇邊次有一式一樣或既定嘅行程, 主要睇吓去嘅目的, 有乜興趣, 有乜想買/做, 當然自己&同行者嘅年齡&hobbies都好緊要.

亦因為咁, 我每次嘅行程都有分別, 由拍緊拖, 到結咗婚, 到而家有小朋友, 仲有同唔同嘅親友一齊去都有唔同嘅行程, 所以行程真係要tailor made, 人地提議嘅未必一定啱你.

男爵府

bestwish, candy925

I am planning the same trip in the same period!!!

I have a few question :

1) Is hellokittyland = 西武遊樂園?
2) How to get there?
3) Is 上野動物園 worth to visit?

I also want to take my children to Disneyland but I am afraid the transportation time is too long, any suggestion? thank you so much.

大宅

PAPAYA854,

上野動物園值得去架...小朋友睇d平時見唔到既動物會好開心~
我上星期岩岩同就快兩歲既囡囡去完,佢都好開心...
overall,我覺得去日本自由行坐車係用得真係用較多時間~
去邊都要坐半個鐘or以上時間~~~

子爵府

雪瑩媽咪,

半個鐘以上其實唔算長, 香港去另外一個地方都差唔多啦.

雪瑩媽咪 寫道:
PAPAYA854,

上野動物園值得去架...小朋友睇d平時見唔到既動物會好開心~
overall,我覺得去日本自由行坐車係用得真係用較多時間~

子爵府

papaya854,

Hello Kitty land & 西武遊樂園 是唔同地方
Hello Kitty Land = Sanrio Puroland
http://www.puroland.co.jp/spl/welcome.html
京王線, 去本橋方向, 多摩中心站行5分鐘
西武遊樂園
西武新宿>小平轉車>荻山轉車
www.seibu-group.co.jp/rec/yuenchi/

papaya854 寫道:

I am planning the same trip in the same period!!!

I also want to take my children to Disneyland but I am afraid the transportation time is too long, any suggestion? thank you so much.

子爵府

Candy925,

我個女就嚟五歲. 係咪可以扮細d, 可以免入場卷同車票 (所有park)?
去 Puroland 禁小時間就得, 禁我就去嗱. 一日去曬 Sanrio Puroland 同西武園先.

Candy925 寫道:
我會23/7出發, 先去北海道玩, 29/7落埋東京, 2/8先返HK.

bestwish
你小朋友幾大個呀.
HelloKittyLand我去過幾次, 今年仲會去, 我個女仲有2個月就4歲, 舊年我地黃昏入場, 去到佢睇咗一陣show再同Hello Kitty影完相就瞓咗, 一個鐘後醒返再睇多一陣show, 坐埋隻船仔遊場一圈就走囉, 不過佢好enjoy, 見到Hello Kitty好開心, 睇show都投入到眼都唔眨, 佢平時好驚嘈, 但竟然投入到對場內d好大聲嘅音響都冇話驚, 佢當時未夠3歲. 今年會再去係因為會同埋個14歲嘅姨甥女一齊去, 佢第一次去日本, 所以點都要去吓.

男爵府

雪瑩媽咪 寫道:
PAPAYA854,

雪瑩媽咪

Thank you so much because my daughter loves animals very much. Is 上野動物園 close to 上野 train station?

男爵府

bestwish,

Thank you for your explanation. Since my schedule is like yours, only a few days, so going to disneyland is spending one day and going to Sanrio Puroland is another day.

Would you mind to share which hotel have you booked? You can PM me if you don't want to disclose here. Thank you again.

bestwish 寫道:
papaya854,

Hello Kitty land & 西武遊樂園 是唔同地方
Hello Kitty Land = Sanrio Puroland
http://www.puroland.co.jp/spl/welcome.html
西武遊樂園
www.seibu-group.co.jp/rec/yuenchi/

[quote]

[/quote]

子爵府

papaya854

I stay in Shingawa Prince Hotel 品川太子.

上野動物園, JR 上野站, 公園出口, 步行 5 分鍾

bestwish,

Thank you for your explanation. Since my schedule is like yours, only a few days, so going to disneyland is spending one day and going to Sanrio Puroland is another day.

Would you mind to share which hotel have you booked? You can PM me if you don't want to disclose here. Thank you again.

[quote]
papaya854,

西武遊樂園

[quote]

[/quote][/quote]

子爵府

Candy925,

我想問 Saniro Puroland, 係咪買一日通, 4400 yen, 就可以玩曬全部野, 同睇所有 show ?

HK Ejltour 有得買平d , 3520 yen 咋

別墅

I will go to Tokyo with my daughter too on 23/7/2006.

My plan is:
Day 1 Night – Hello Kitty Land
Day 2 Garden – walk and 台場
Day 3 防火防災博物館 - Tokyo Dome - 秋葉原
Day 4 涉谷

Any comment?
[size=x-small]Rachelmummy

子爵府

個人認為對小朋友來講, 好似悶左d, 得 Sanrio Puroland 玩, 仲要係黃昏幾個鍾, Tokyo Dome 好似 唔係好啱小朋友玩.

Rachelmummy 寫道:
I will go to Tokyo with my daughter too on 23/7/2006.

My plan is:
Day 1 Night – Hello Kitty Land
Day 2 Garden – walk and 台場
Day 3 防火防災博物館 - Tokyo Dome - 秋葉原
Day 4 涉谷

Any comment?

男爵府

rachelmummy and bestwish

May I ask how much you paid for air ticket to Tokyo? My agent quoted me Cathay Pacific $4750 for traveling on 23/7.

rachelmummy

How old is your daughter? I think Garden walk is for shopping and actually the price is not very very cheap for a outlet. and 防火防災博物館 could be quite boring (to me)

大宅

Candy925,

我個女就嚟五歲. 係咪可以扮細d, 可以免入場卷同車票 (所有park)?
去 Puroland 禁小時間就得, 禁我就去嗱. 一日去曬 Sanrio Puroland 同西武園先.

關於Puroland, 就好視乎你個女個身形喇. 不過我估日本人喺呢方面唔會好嚴.

車票基本上6歲先收費架. 不過如果你坐一D指定席, 又或者一定要佔坐位, e.g. airport limousine bus, 就一定要買飛, 一般JR就唔洗買, 因為根本冇人會check飛, 長途車除外.

至於park, 你真係要check清楚, 因為個個park唔同, 有d2歲以上已要收, e.g. sesame place, 有d4歲以上要收, e.g. puroland, disneyland.

首頁
12345...14

尾頁

跳至