嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急問!發燒藥水可以放入奶餵俾bb嗎?

如題..

thanks!

Mandy
Mandy

複式洋房

Re: 急問!發燒藥水可以放入奶餵俾bb嗎?

任何藥水都最好不要放入奶餵俾bb, 因為味道會很難吃, BB 飲幾口就不飲了, 到時妳都不知道他到底飲了幾多藥水, 想再補吃, 又不知吃幾多才夠。
可用針筒喂藥水, 在 BB 嘴角邊, 慢慢唧入去, 再用另一針筒唧水給他飲, 我個仔都係咁樣飲呀。

別墅

yshum 講得好啱. 我都是這樣.

複式洋房

bb肯咁飲有無問題?

Mandy

大宅

用針筒餵係冇問題架,只要你每次都少少咁唧落佢個口裡面,等佢慢慢吞咁就好快可以餵完架啦.

複式洋房

thanks!
Mandy

洋房

我bb歲半,咁樣佢會作嘔及爭扎,佢啱啱先又呵又呕,都唔肯食藥,連止呕都唔得,我只可用宝嬰丹,

別墅

我個女而家2歲幾, 又係一用針筒食藥會勁作嘔及爭扎, 所以我好多時將藥水加落奶或果汁度, 當然唔好開咁多啦, 驚飲唔晒. 呢樣o野係診所姑娘教o既. so far ok.

大宅

我會練住佢個鼻﹐一定要食落去。
大個D既話﹐我會迫﹗
迫得多﹐就唔敢唔食啦。
我個小朋友食得好叻﹐飲中藥仲叻﹗

大宅

我囡囡初頭又係用針筒但爭扎+嘔返晒出黎, 我依家將所有藥水放晒落個柸仔到, 用spoon一羹一羹比佢飲, 有時叫佢一啖飲晒, 當然我放左佢好鐘意d野食係到, 話食左藥水先比你食, 同佢傾下,

別墅

我囡囡食發燒藥水就冇問題 用針筒 可能唔難飲

但個次病 要佢飲3種 淡黃色冇事

啡色 開始出事....黑色出曬事= ="喊到見到佢個口吹大泡泡.

之後我張3種藥水放曬入支奶到 佢飲6安奶 就先開2安奶加藥

水.等佢飲曬先再開返4安比佢 咁就唔怕佢飲唔曬

不過護士話 基本上冇問題 係驚飲唔曬冇用ja

首頁

尾頁

跳至