家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢條友都傻傻地 ...在電視上大大聲聲話「息口已經百分百見頂」!!!

嘉華地產營業部總經理陳玉成表示,樓盤為依足售樓指引,直至4時半首兩個半小時僅80伙仍進行買賣交易程序,並僅售出30伙。陳玉成表示,「息口已經百分百見頂」,即使香港仍有機會追加0.25厘,但由於大幅加息的心理因素已經消除,相信息口已不會對後市造成太大影響.....

呢條友都傻傻地 ...在電視上大大聲聲話「息口已經百分百見頂」!!! ...美息起碼要升多0.5%...再加上港美現有息差0.5%...即港息隨時要多加1%至prime rate 到9%以上

油價一日高企, 息口唔使止意回落

男爵府

Re: 呢條友都傻傻地 ...在電視上大大聲聲話「息口已經百分百見頂」!!!

叫你買樓咪話見頂0羅, 加在你俾呀

咪當我老親

水晶宮

Re: 呢條友都傻傻地 ...在電視上大大聲聲話「息口已經百分百見頂」!!!

咪當我老親,咪當我老親!!!
charlotteling 寫道:
叫你買樓咪話見頂0羅, 加在你俾呀

咪當我老親
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

但係好多去年高價入貨的業主仲末肯投降,天真地以為明天會更好,等 CEPA 打救!
我相信部分原因同報紙地產版d "繕稿" 日日唱好有關。

我們愛,因為神先愛我們 (聖經) www.healthnjoy.com.hk

男爵府

dummypimp 寫道:
嘉華地產營業部總經理陳玉成表示,樓盤為依足售樓指引,直至4時半首兩個半小時僅80伙仍進行買賣交易程序,並僅售出30伙。陳玉成表示,「息口已經百分百見頂」,即使香港仍有機會追加0.25厘,但由於大幅加息的心理因素已經消除,相信息口已不會對後市造成太大影響.....

呢條友都傻傻地 ...在電視上大大聲聲話「息口已經百分百見頂」!!! ...美息起碼要升多0.5%...再加上港美現有息差0.5%...即港息隨時要多加1%至prime rate 到9%以上

油價一日高企, 息口唔使止意回落

我今朝睇新聞見到佢咁講都
佢咁勇呀,如果再加息果d買家可唔可以claim佢誤導?

大宅

吹水友見得多, 好似佢o甘吹法話到"百分百"息口見頂真係第一次見!!!

連聯邦儲備局同任總都話息口仲要升,...呢d人真係cheap到啤啤聲

別墅

who will remember him when Fed meets in August ... those buyers maybe ........

洋房

別墅

洋房

大宅

條友話「息口已經百分百見頂」, 應該係講緊美息. 其實港息可能經已在今年三月見了頂.

今日中銀仲玩減息添. 新做按揭首兩年P-3.1%. 顯示銀行嚴重水浸.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

複式洋房

C rate in June is only 3.16%, 0.20% lower than in May. Quite sure the there are too much money in the banks. Even USA raise their insterest by 0.25% in Aug, HK can still not to follow. So, HK's insterest rate was peak after the last increasement which was in Feb or March.

大宅

KKK18 寫道:
C rate in June is only 3.16%, 0.20% lower than in May. Quite sure the there are too much money in the banks. Even USA raise their insterest by 0.25% in Aug, HK can still not to follow. So, HK's insterest rate was peak after the last increasement which was in Feb or March.

This is purely short term hot money in the banking system...so, when the hot money draw out, HK Prime rate has to be raised in order to be in line with fed rate.

大宅

Re: 呢條友都傻傻地 ..以發表 .在電視上大大聲聲話「息口已經百分百見頂」!!!

hkchina2000 寫道:
條友話「息口已經百分百見頂」, 應該係講緊美息. 其實港息可能經已在今年三月見了頂.

今日中銀仲玩減息添. 新做按揭首兩年P-3.1%. 顯示銀行嚴重水浸.

就算是美息, 伯南克都周不時改口風, 都不能肯定見頂未...

港息更加未見頂, 因港美仲有息差...

銀仲玩減息 ?新做按揭首兩年P-3.1%....這只是講緊(可能)由 P-2.8 --> P-3.1....(P係冇減到!!!)因為短期資金充足, 資金成本下跌,...

而港息 P 在短期內不會見頂, 只會再升,

看完此才知原來很多人也不明白...怪不知地產商時常仲可以亂吹...

大宅

Re: 呢條友都傻傻地 ..以發表 .在電視上大大聲聲話「息口已經百分百見頂」!!!

P 雖然是無減到, 但新供樓的利息確是減了.

有息差, 不代表一定要追加, 要否追加, 要視乎銀行資金成本, 只要香港同業拆息仍低, 就不可能加息. 如果拆息續低, 銀行加息, 銀行會蝕錢.

美息加, 的確會令到有部分保守的投資者(例如我本人)將港元唱成美金存定期, 賺取較高的定期利息 (50 萬美金存半年, 今日可有5.65%). 但全世界其它地方的投資前景并不比大中華優勝, 所以熱錢來了后遲遲不走, 因為無地方可走.

雖然我仍有很多東西不明白, 但我決定買樓與否, 唔會蠢到聽地產商亂吹.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

大宅

我講下笑嗟, 我唔係話美息已見頂, 我從來唔會去估計美息幾時見頂.

放鬆d啦, 香港人.

大宅

我講下笑嗟, 我唔係話美息已見頂, 我從來唔會去估計美息幾時見頂.

放鬆d啦, 香港人.

大家都是上綱吹水啫, 當然輕鬆, 何來緊張矣?

別墅

呢d橋抄完又再抄
悶到暈

如果真係見頂
個市就唔會好似依家咁牛喇
佢又唔會咁得閒出黎吹風

大宅

原來港息真係在今年三月已經見頂, 今日仲有銀行開始減息添. 此舉對香港整體經濟及樓市都有正面作用, 可喜可賀!

美息通常在見頂后很快就會回落, 而且08年是美國的大選年, 07年減息機會大增.

希望外資對人民幣繼續維持升值的期望, 熱錢就不會離開香港, 香港銀行繼續水浸, 拆息繼續低企, 香港利率就有跌無升.

別墅

美國內部消費問題開始浮現
貝克南兩面受敵
加息與否都死
年底前應該有o野睇

首頁

尾頁

跳至