跳至

首頁
23456...48

尾頁

大宅

Re: 準備下月入讀寶翠園聖雅各媽咪入

Candy~
我們都好緊張,多謝提點呀!

大宅

Goodmorning all,

Thanks for the sharing.

I will bring a pant, cup and hand towel for my daughter.

大宅

All ~
幼稚園會有水及杯供應的,所以你

子爵府

candy,
多謝提醒呀~
但係我囡囡用杯飲水未得, 要唔要拿定口水肩去架?[quote]
郭太太Candy 寫道:
All ~

I support autism acceptance!

大宅

Jolly ~
你試下第一天帶返去睇下,然後再作決定啦!

[quote]Jolly 寫道:
candy,
多謝提醒呀~
但係我囡囡用杯飲水未得, 要唔要拿定口水肩去架?

[quote]郭太太Candy 寫道:
All ~

複式洋房

聽日開學啦 ! 有d緊張添 ! :wink:

大宅

All~
Good morning!

今天開學啦! 希望你們的小朋友都有個好開始,小女11月先同大家小朋友做同學仔呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 準備下月入讀寶翠園聖雅各媽咪入嚟傾吓

thank you very much cl9409, i just sent them an application form for applying k1 for year 2007. i'm afraid that they may not have space for the new student next year....

cl9409 寫道:
Veroshea,
we were interviewed by the principal, at around 1.5yrs old. She was nice. Besides asking about the baby's habits she also asked us what our expectation is from the school. She also gave a kitchen puzzle to test my baby.... to put the relevant items in the right place. but my baby didn't know what it is but attempting to put them in the puzzle. I believe the principal just looked at her response, see if she is responding to others and not just sit there do nothing. In the whole process my baby haven't say a word but they did not expect the baby to talk or greet. so you don't worry about baby's talk. After that, she let my baby walk around the classroom touching other toys or even other kids' school bags. but my baby had tidied up the toys before we left the room.

[quote]
veroshea 寫道:
做乜無人睬我既 :-( :-(
[/quote]
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

男爵府

chimchim

想問下你, 你女女11月先開學,咁9,10月使唔使交學費架?

chimchim 寫道:
All~
Good morning!

今天開學啦! 希望你們的小朋友都有個好開始,小女11月先同大家小朋友做同學仔呀!
http://hk.myblog.yahoo.com/tantaub/
http://www.fotop.net/tantaub
http://www.pugmart.com/portal/?uid/16

大宅

哈哈!今日開學喇!你地d小朋友點呀?
我個囡今朝返學都冇mud嘢,我直情同佢講話我走喇佢都冇返應,好忙咁玩玩具,點知接佢放學時佢一見到我就即刻bean嘴,繼而大哭 :-( 好upset 呢!

大宅

哈哈!今日開學喇!你地d小朋友點呀?
我個囡今朝返學都冇mud嘢,我直情同佢講話我走喇佢都冇返應,好忙咁玩玩具,點知接佢放學時佢一見到我就即刻bean嘴,繼而大哭 :-( 好upset 呢!

複式洋房

hello, cl9409

老師話我個仔一開始都 ok, 但去到尾段就失守了..... :-(

明天再努力

大宅

khchu & cl9409 ~
5使擔心嫁!每個小朋友到咗個新環境,始終對佢哋有d陌生及冇安全感,所以你哋慢慢比d時間佢哋適應。佢哋可能遲d熟習咗環境之後,係門口一支箭咁跑入課室,5回頭同你哋say goodbye添!
我回想返四年前,我阿女第一日返N班,由爸爸帶佢返學,當佢到咗幼稚園門口,仲好開心咁同爸爸say goodbye添!

大宅

tantaub~
請放心,學校好均真,8-10月都唔使交學費架!
你bb都係細b?

tantaub 寫道:
chimchim
想問下你, 你女女11月先開學,咁9,10月使唔使交學費架?

大宅

khchu & cl9409 ~

過渡期! 好快過! 努力呀!

男爵府

oic, 我囝囝係大b黎, 不過之前聽好多媽媽話要比埋無返學既學費.

chimchim 寫道:
tantaub~
請放心,學校好均真,8-10月都唔使交學費架!
你bb都係細b?

[quote]
tantaub 寫道:
chimchim
[/quote]
http://hk.myblog.yahoo.com/tantaub/
http://www.fotop.net/tantaub
http://www.pugmart.com/portal/?uid/16

大宅

tantaub ~
請問果d媽媽係指呢間?抑或另外果d呢?
因為我女都係11月入學(四年前),幼稚園都沒有要我比8、9及10月

子爵府

khchu, cl9409,
托賴, 我悠悠兩日都冇問題. 佢性格比較唔怕醜, 一支箭咁去左玩就唔理我了. 到放學不單止唔喊仲笑口噬噬對住我添!

大宅

Jolly ~
你女女好「叻」呀!

[quote]Jolly 寫道:
khchu, cl9409,
托賴, 我悠悠兩日都冇問題. 佢性格比較唔怕醜, 一支箭咁去左玩就唔理我了. 到放學不單止唔喊仲笑口噬噬對住我添!

子爵府

candy,
多謝你讚佢叻. 可能佢由一歲開始就返playgroup, 所以唔怕生保卦~
我E+其實擔心佢返學訓覺時間唔知肯唔肯訓囉! 因為平時訓覺佢都要我陪佢的. :-| 你囡囡個時訓覺ok嗎?

首頁
23456...48

尾頁

跳至