樓市動向

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

藍字的是本人的預測部份. 紅字是該邨的第一批報喜者! 黑字是確認者.

長沙灣入圍者

市2 No: 1109 ~1212 已經在1月23日派出

No: 1213~33 將會在1月底~2月初全部收信派出.

No: 1220, 18/1 step 4, 待收信確認中......29/1 確認派長沙灣

NO: 1126, 24/1 step 4, 待確認中.......29/1 確認派長沙灣

NO: 1128 ,29/1 派長欣樓

No: 1235,30/1; No: 1234,31/1 各一位幸運兒派出.

啟德啟晴邨入圍者

市2. NO:1234~35 已經在1月26日派出啟晴。 頭炮!

NO: 1236, 29/1 派啟晴

1237~42; 1248~51 將會在2月份派第二次, 仍然是啟晴邨! 及第一次 (農曆新年前預測)

No: 12391, 31/1 step 4, 待確認中........14/2 派啟晴邨
No: 1240, 8/2 step 3, 18/2 step 4, 20/4 派啟晴邨
No: 1241, 19/2 step 4, 22/2 派啟晴邨

No: 12489, 31/1 第一次派海富苑. 亦有人第一次中獎派啟晴邨. 
NO: 12492, 2/2 step 3, 舊樓
No: 1250, 18/2 step 4, 22/2 派樂華南邨

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1243~45; 1252~55 將會在3月派第二次及第一次。(啟晴邨/ 榮昌邨/ 舊樓第一次) (農曆新年後的消息更改) 註: 各位請留心, 先集中精神睇睇3月的表現, 榮昌邨幾時出現, 因為會影響5月派出的新公屋位置, 暫時不要問我之後係點, 我要等收到配房信的朋友的報喜才能再作預測.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

望吓好啦! 位置未確定架!

1246~49; 56~60 將會在4月派第二次及第一次。(榮昌邨/長沙灣/舊樓第一次)

1250~54; 61~63 將會在5月派第一次 (長沙灣/啟晴邨/ 舊樓第一次)

1255~58 將會在6月派第二次 (啟晴邨)

1259~63 將會在7月派第二次(榮昌邨)

長沙灣入圍者 (農曆新年前預測)

市3, No: 1207~13 已經在1月派出

1214~15 將會在2月派出

No: 1214, 30/1 Step 4, 等確認中....

啟德啟晴邨入圍者

No:12126 , 31/1 派啟晴! 頭炮!

即是No: 1213~15 也要被劃入啟晴邨範圍 .

No:1213, 1/2 派啟晴邨.
No: 1214, 7/2012 舊樓, 5/2 派啟晴邨.
No: 1215, 12/2012 舊樓, 14/2 派啟晴邨

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1216~17 已經在1月29日前派出舊樓, 將會在3月派第二次 (啟晴邨/ 榮昌邨) (農曆新年後的消息更改)
(市3 更新未編輯完成, 請等等)

No: 1216, 20/2 派啟晴邨.

1218~20 將會在2月派第一次, 4月派第二次

No: 12181, 5/2 step 4, 7/2 派順安邨; 坪石邨
No: 1219, 19/2 step 4, 22/2 有3位幸運兒第一次派啟晴邨
No: 1220, 1/2 step 3, 23/2 step 4, 待確認中.....

1221~24 將會在3月派第一次, 5月派第二次
1225~27 將會在4月派第一次, 6月派第二次

1228~29 將會在5月派第一次
1230~31 將會在6月派第一次

取鑰匙實錄

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=312

在簽收樓意向書之後, 便是等房署寄來的入伙信:

大概會有呢幾個步驟:1、按照入伙信日期的時間,帶備信中提示的文件及有關費用(現金)準時到達指定的屋邨辦事處辦理簽約.

2、安排取籌,先交“入住公屋聲明書”
3、安排上樓睇自己的單位
4、落返辦事處辦理簽約手續
5、繳交相關費用
6、交匙,可以向管理處申請裝修

個人意見,純屬參考。一切以房署配房為準! 另外, 大家都可以參考其他師兄姐的意見.

通告: 有消息指啟晴邨將於4月3日於何文田臨時辦事處停辦首輪預派,約共3,000個單位, 其餘2千多個會在啟晴邨的辦事處作辦理登記手續; 榮昌邨有機會提早在3月作出預派, 即是, 我在餘下估計的號碼, 所派出的新公屋位置, 即不能再作準了. 因為房署會來個大炒飯, 將啟晴邨和榮昌邨的號碼輪候者互相派出. 喜歡深水埗區的人士可望有機會了, 如果你們第一次派出舊屋, 記得拒絕紙上寫出你們所想在第二次派的屋邨區域, 話唔定會有機派入去. 祝願大家都能入住心水樓!

號碼: 1270~ 的市2, 你們要好好在6月準備進入審查階段! 千祈唔好唔合格啊! 一take Pass!
1250~的市3, 你們都係,好好在6~7月準備審查階段.合格後便可以2014年度上半年派第一次舊房!
(暫時講住咁多, 唔好問幾時派新樓! 係要問吓你們, 準備好合格未? 審查合格後, 再討論派屋!)
此仍曼曼嘉嘉的個人預感, 非由房署正式公布的審查月份.

私人通告: 因為我家的電腦是平板電腦, 以手機的熱點連線WiFi 形式上網, 可是我的網路合約(額外附送的無限上網)已經在2月中到期, 我不打算再附加額外的費用去上網了, 因為流動數據的wifi實在太費了. 我要等上樓後才在家中安裝固網wifi, 現在我只會在商場裝有wifi的時候, 上網查下訊息. 可能唔能夠回答大家咁多的問題了, 要是有重要的問題, 我會抽取答先的. 希望大家多多見諒!

另外, 如果有一排我沒有上網的話, 就是曼曼嘉嘉生病了, 舊病又來找我. 需要長時間休息. 沒有辦法, 坐月時候沒坐好, 身體氣血虛弱.

男爵府

曼曼嘉嘉 發表於 13-1-27 15:22
長沙灣入圍者

市2 No: 119 ~1233
請問樓主有冇市3估算。參考下。開心下哦~~

水晶宮

回覆:SENLY 的帖子

~我等緊啟晴、唔知入唔入到、巿2、1242

大宅

引用:Quote:曼曼嘉嘉+發表於+13-1-27+15:22+長沙

原帖由 SENLY 於 13-01-27 發表
請問樓主有冇市3估算。參考下。開心下哦~~
係呀,帮吓市3嘅朋友仔呀…唔該晒

侯爵府

醒目開學勳章

回覆:ohlove416 的帖子

Me 1239

大宅

引用:Me+1239

原帖由 chloe18媽媽 於 13-01-27 發表
Me 1239
恭喜你…今年可以過肥年啦

侯爵府

醒目開學勳章

回覆:him911 的帖子

希望越大,失望越大我自己寫左要求石排湾冇諗過有机會等到啓德都未派第二次

男爵府

長沙灣入圍者

市2 No: 1109 ~1212 已經在1月中旬派出。
我1249 市2而家仲未派第一次, 唔知房署想點, 唔通打算o係我拒絕後唔夠一個月再派樓?
唔知佢會唔會3月底前派晒d新樓, 始終牛下都派左半年

佢而家將長沙灣撈埋啟晴一齊派, 真係好難估算佢派到乜野no.

曼曼嘉嘉  房署好明顯出咗範圍啦.  發表於 13-1-27 21:37

子爵府

回覆:市區公屋小估算

曼曼:好開心見到呢個表,預計我1244係2月派,希望可以係過年收到份“大利是”,亦祝大家都早日上樓。

大宅

我都想知市3,好心急呀...

男爵府

市區2 g1273,雖然仲未審查,但可五可以估計下可以派邊度,等我開心下都好

大宅

我都想知市三

禁止訪問

子爵府

市3,唔該,唔該!

男爵府

市3! help

男爵府

長沙灣入圍者

市2 No: 1109 ~1212 已經在1月中旬派出。

2人1234 之前仲有咁多人未派樓啊 要留番成個長沙灣先派得晒 咁未好大鑊

講明先我唔係challenge你, 其實我係驚自己派唔到啟晴, 如果啟晴由1234開始派, 我前面仲有15000個no.

別墅

thx 曼曼嘉嘉 幫我地分析呀

希望可以上新樓啦

大宅

fiona_k 發表於 13-1-27 21:58
2人1234 之前仲有咁多人未派樓啊 要留番成個長沙灣先派得晒 咁未好大鑊

講明先我唔 ...

其實好簡單, 點解前面的號碼會咁散, 零碎? 因為這批人唔要第一,二次. 等第三次的新公屋,或者之前第一次審查不合格, 半年後補獲的審查者. 這批號碼的人如果第一次審查合格的話, 應該入了石,牛的公屋.
所以, 之前12月仲有人可以派到牛下.
同時, 有人要咗舊公屋/ 其他地區架嘛, 他們的號碼就會消掉.

至於, NO1234 係房署睇過數據係最集中要派第二次的人, 所以由他們開始派啟晴邨.

你去CYC 到參考FAFA所列出的長沙灣報喜表便知道.

還有, 你單純用表面的號碼來計, 就解釋唔到擴2, NO: 1244, 第一次都可以派全新的美田邨. 這號碼是舊年年底才審查合格, 你點同房署計?

我的審查預估, 都是在由房署的數據來參考演變出來. 準確度, 我自己認為70%啦.

唔知大家點睇, 不過, 上述的入圍號碼亦是有待大家各會員去印證!

男爵府

曼曼嘉嘉 發表於 13-1-27 23:59
其實好簡單, 點解前面的號碼會咁散, 零碎? 因為這批人唔要第一,二次. 等第三次的新公屋,或者之前第一次審 ...

謝謝你的分析~

希望承你貴言, 齊齊派新樓

男爵府

引用:Quote:fiona_k+發表於+13-1-27+21:58+2人

原帖由 曼曼嘉嘉 於 13-01-27 發表
照甘睇市三 12416xxx开始應該派到边條新村!好彩的話!thx

首頁
12345...14

尾頁

跳至