時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:自由行多得梁振英唔少

呢位仁兄未上任前10年已攪自由行啦,自由行之父喎,仲沾沾自喜,多得佢唔少!

珍珠宮

一簽多行多得曾蔭權唔少

別墅

講多無謂,仲要擴大自由行喎,呢位仁兄果然係急市民所急,嚇死無命賠。

琥珀宮

自由行。多得你唔少囉,成也蕭何,敗也蕭何!

呢份功勞,確應好好收藏,中央那怕唔知道?!

大宅

回覆:SandyKL 的帖子

他都好意思認叻!累C香港人

別墅

今日通街通鋪都係強國國民,氣都無得透,多得你唔少,自由行之父!

琥珀宮

Lovely_4 發表於 13-2-3 09:12
他都好意思認叻!累C香港人
自由行令香港有得有失,其實呢個問題唔止香港面對梗,其他國家

一樣面對梗。

自由行令香港經濟維持,甚至向上,減少失業率,零售、旅遊酒店、

服務業確受惠於自由行,但有得必有失

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

SandyKL 發表於 13-2-3 19:49
自由行令香港有得有失,其實呢個問題唔止香港面對梗,其他國家

一樣面對梗。

如果真係叫停自由行, 到時商店人流少左, 酒店無人住, 大把人失業無工做, 果時又會唔會出POST話香港政府累死香港市民?? 依家人人要燒炭, 無飯開呢???

別墅

事實上150年來,沒有自由行,香港也一樣運作,一樣生存,不用多說。

禁止訪問

引用:事實上150年來,沒有自由行,香港也一樣運

子爵府

引用:事實上150年來,沒有自由行,香港也一樣運

原帖由 mockingbird 於 13-02-04 發表
事實上150年來,沒有自由行,香港也一樣運作,一樣生存,不用多說。
時勢唔同冇得講,我廿幾年前淨飲4安奶都生存到,但而我每餐淨飲4安奶恐怕營養不良。不過自由行絕對需要檢討

水晶宮

mockingbird 發表於 13-2-4 09:50

是可以一樣運行, 一樣生存, 不過肯定大家無咁豐衣足食.

時代係不停咁變, 人對生活也愈來愈有要求, 依家已經唔可能返去以前果年代咁生活.

別墅

矯枉過正,是時候糾正畸型經濟思維,把命脈放在自由行,是飲毒藥止渴的不歸路,死得。

水晶宮

mockingbird 發表於 13-2-4 15:09
矯枉過正,是時候糾正畸型經濟思維,把命脈放在自由行,是飲毒藥止渴的不歸路,死得。

...

如果自由行係毒藥, 咁依家世界大國都爭住想飲哦, 唔通大家一齊有畸形思維?? 一齊想踏上不歸路???

想問下, 無左自由行, 以香港目前情況應該以咩嚟做經濟主導好??? 我諗呢個問題, 各國元首都係到諗緊!!!

別墅

地產、零售業就肚滿腸肥!物資短缺,價格標升,呢d惡果就由大眾承受。其他國民被班自由行折磨多幾年,門都唔開呀。

水晶宮

mockingbird 發表於 13-2-4 16:18
地產、零售業就肚滿腸肥!物資短缺,價格標升,呢d惡果就由大眾承受。其他國民被班自由行折磨多幾年,門都 ...

零售業一興旺, 帶動到既唔止地產, 零售, 其他既商業一樣會有幫助, 例如文儀器材, 生產, 批發既公司, 食店, 的士........ 如果唔係大家都唔會咁重視旅遊業.

我之前問既問題, 閣下都未答到, 如果依家放棄自由行, 請問以香港目前既環境應該以咩項目去維持經濟穩定呢?? 到時大批零售業, 酒店業既失業員工應該如何安置??

別墅

教育好班人,先放佢地出來滋擾啦!歐美、日本遊客不會如此令人困擾,毋須用經濟作藉口,要大眾硬食班友。

禁止訪問

水晶宮

引用:香港放自由行,同美國印QE一樣無得揀,生路

原帖由 happy18 於 13-02-04 發表
香港放自由行,同美國印QE一樣無得揀,生路只一條,救吾到經濟就全民貧窮,問題是香港情況比美國健康很多, ...
我問左幾次都無人答到我有咩可以代替自由行穩住經濟,證明暫時根本無第條路行,一係全民捱窮,一係接受自由行,只要係政策控制得好,例如係邊景攪個購物城,吸引大量人流去果邊咪既可以賺錢亦無咁影響市民正常生活。

每樣野都有利有弊,只可以邊行邊改善。

大宅

回覆:WChan 的帖子

每種行業都有興衰,靠自由行興零售酒店,但自由行同時,令到好多外國人唔黎HK,我們犧牲太多港人生活環境,不值得

首頁

尾頁

跳至