跳至

首頁
12345...58

尾頁

珍珠宮

2006年8月入讀啟思(青衣)既家長一齊傾下啦!

阿仔8月開始返2歲班lu

珍珠宮

Re: 2006年8月入讀啟思(青衣)既家長一齊傾下啦!

茅人

別墅

是不是曉峰園果間呀?
我都想俾個女去讀
想問:

大宅

cway,

my daughter will also take the 2歲班at 啟思(青衣)by 8月bo. Nice to meet u.

my daughter is "big-girl" and she already take the 2歲班 at 啟思(華景) by last Feb. As the 啟思(華景) closed, we shifted to the 啟思(青衣) law. I think your son will be the same class of my daughter.

Will u go to the introduction by 5/8, see you then.

~-~-~-~-~-~wingwingchu

珍珠宮

ashleyor,

係呀, 曉峰園果間呀.
宏福其實都收左阿仔, 不過我比較過兩間既環境, 最終都係鍾意啟思多d. 康傑我就冇親身去睇過校內既環境, 不過有朋友阿仔讀, d 老師都唔錯架.
你小朋友幾大呀? 而家仲揀緊?

珍珠宮

wingwingchu

係呀, 我諗阿仔會同你囡囡同班喇 其實我原先報啟思都有好大部份原因係佢喺華景, 我住hlp 架, 所以過去只須要3minutes, 不過佢搬去青衣, hlp 有好多小朋友讀呢間學校, 所以校車都係一程過, 唔會遊完花園先返屋企, 所以都覺得ok 囉. 係呢, 你住邊架? 同埋你囡囡幾大呀? 咁快已經讀緊2歲班.

男爵府

Hi all,

我個仔8月都會係啟思返學.

我都可以同大家分析下, 我選啟思的原因, 初初我都打算俾阿仔讀宏福的.

因為係青衣來講宏福都幾出名, 口啤都好好.

1, 宏福
阿仔之前都係宏福番了4個月playgroup, 但我感覺就一般, 環境都可以接受, 都算幾乾淨, 因為返到學校是要換鞋的, 但的課程就有的沉悶, 每堂都是唱歌, 做手工, 講故事, 食茶點(大部份是食biscuit), 老師OK喇

而宏福的優點是有外籍老師的(印度).

2, 康傑

我去過他們的Open Day, 環境完全唔OK, 係茶餐廳樓上, 仲有街市.....

3, 啟思
而我最後選了啟思的原因, 是這兒空氣同環境都比較好, 老師就暫時未知, 但我就好喜歡新來的黃校長(是由華景調來的).
因為我覺得小朋友咁細就返學, 病就一定的, 希望呢度, 空氣同環境都好的, 可以病小的, 最主要原因是唔駛搭車, 朝朝都可以同阿仔返學

各位mami,

你地買晒校服同鞋未呀 ? 好緊張呀 ?

珍珠宮

charlotteling,

我鍾意啟思都係因為佢環境唔錯呀
我買左校服, 不過未有得攞, 你攞左喇咩 鞋都未呀, 打算今個weekend 去攪囉. 我都好驚張呀, 因為阿仔要坐校車, 其實我最擔心既反而係佢坐校車, 因為佢得2歲人, 點會照顧到自己呢, 不過黃校長話校車既褓母會照顧d 細仔, 希望佢順利啦.
你住邊架, 咁好可以自己揍阿仔返學
你都係2歲班?

珍珠宮

charlotteling, wingwingchu,

你地交左學生健康咭未呀 我未呀, 睇黎今個星期都要快d 去醫生都攪掂先得喇

男爵府

cway,charlotteling, wingwingchu,
你地好呀, 我終於confirm左啟思喇.不過因為我個囡10月出世, 所以要10月先返學, 但上午班full左, 而要讀下午班lu.咁應該做唔成同班同學喇.

我之前又係報左宏福, 起初都諗住讀架. 但又係上完pg之後, 覺得個地方都係麻麻(佢都算乾淨, 但就真係好迫呀), pg課程又麻麻, 連老師都麻麻.所以唔想讀, 另外,大角咀一間都收左我, 但我幾經考慮都係唔讀,因為太遠, 所以就報左啟思喇.

係呢,我今個week都會去攪埋份健康報告, 8/5交嘛, 鞋同襪就遲少少先買都得, 因為10月先開學.

你地會唔會請幾日假陪小朋友返學呀?

男爵府

cway,

係呀 ! Oscar 都是返2歲班 ! 你個仔幾月呀 ? 我個仔是6月的.

我都係訂左未有得攞, 想怏的攞, 因為仲要去影相, 都要準備好多張的, 你影時都可以留意下.

鞋我就OK喇 ! 你唸住去邊度買呀 ?

波鞋- 我就無特別去買對全白波鞋, 都是有小小色的addidas波鞋.

黑鞋 - 就買了對buster, 都幾OK, 都係佰零蚊

至於保母車問題, 學校呢方便的安排, 應該都OK, 好似初初都是安排多個老師定姐姐跟車的, 唔駛太擔心 ,仲好似盡量安排的同age的 一齊搭.

我咪就係住係樓上0羅

男爵府

維尼bb,

10月份先番學, 咁的野可以慢慢攪喇 !

係呢 ! 你會唔會同你個女打定 "肺炎xxx針, 水豆針", 如果會, 你可以打時叫醫生順便填埋個份report, 我個醫生唔駛另外收費的.

我會請3-4日假陪阿仔, 如果3日OK, 第4日就唔駛

你之前幾時返過宏福呀 ? 唔知之前有無見過你呢 我個B係12/2005-04/2006番過的, 都是覺得好一般.

cway,

填左不過未交

珍珠宮

維尼bb,

我都覺得宏福幾迫呀, 最初我幫阿仔報左國際班, 佢個國際班直情細到我唔想比阿仔得咁少既空間囉

老公今日同阿仔去攪左張健康咭喇

我都老公應該會每人同佢返兩日學呀

珍珠宮

我阿仔係7月架.
攞左校服之後仲要同佢影校服相咩 我唔知添
鞋&波鞋, 兩樣我都冇呀, 都未打算去邊度買呀, 你有冇好介紹呀?
嘩, 你住樓上架, 真係超正喎

珍珠宮

肺炎xxx針& 水豆針, 兩支阿仔都打左喇

男爵府

cway,

我準備呢幾日同Oscar去打"肺炎xxx針".

黑鞋 - 我係中環買的都係$120, 都幾好!

波鞋 - 我沒有買新的, 都是著返依家個對, 但就買了對新的俾Oscar去街

我個仔 大你個仔1個月, 你個B講野好唔好呀?

珍珠宮

係啦, 打好針先入學好d 呀
你買對買鞋 $120 又幾平喎, 喺邊度買呀, 除左中環, 仲有冇其他分店架 我之前問過學校係咪一定要全黑皮鞋, 佢地話係, 你係咪買全黑呀? 因為d 全黑皮鞋好似幾硬
波鞋我都係想買$1xx 咋, 你有冇好介紹?
阿仔講野超慢呀 今個月叫做好d 添喇, 佢到而家基本上都係講單字, 識講既單字仲要唔算多, 希望佢入學之後, her her 聲講野啦 你呢, 你阿仔講野進度點呀

男爵府

水痘針會今個weekend去打, 順便攪埋個健康報告
肺炎鏈球菌針, 唔知點好, 因為睇開個醫生話唔建議打, 好煩呀. ?-(

講開黑鞋白鞋, dr. kong都有, 好似要$199, 一買就成$400 , 好貴呀. :-(

珍珠宮

維尼bb,

點解你個醫生話唔使打肺炎鏈球菌針呀 我個醫生話最好入學前打喎

珍珠宮

維尼bb 寫道:

講開黑鞋白鞋, dr. kong都有, 好似要$199, 一買就成$400 , 好貴呀. :-(
我都覺得佢d 黑鞋&波鞋好貴呀 所以如果charlotteling 有$1xx 介紹, 就唔使幫襯佢啦. 白波鞋其實我都聽過d friends 講有d 有牌子既偶然都有特價, 都係$1xx 架咋.

首頁
12345...58

尾頁

跳至