少年成長

跳至

首頁
23456...32

尾頁

洋房

Re: 唔肯講野....

Pegbrian

其實初初都好擔心呀仔係咪有自閉證,點解連最基本o既爸爸媽媽都唔識講,好彩佢會撩人玩跟住自己笑,同埋同人都有眼神接觸,所以醫生同我講可以放心絕對唔係自閉,咁先至無咁驚。雖然有D小朋友歲半已經可以用句子同人溝通,但係同時我又見到身邊有好多例子好似自己咁,所以先睇開左乍。

e.g. 住我隔離個小朋友兩歲果時都剩係識叫爸爸,媽媽從來未叫過,但一返幼兒園就大有進步,依家兩歲半左右,上星期佢見到我,已經識叫我唔好走等埋佢啦。

而我相信我個仔係要有新刺激之下先會肯講野,因為我個仔好小見到我家姐,兩星期前我家姐黎我到,我地一齊教仔仔講姨姨,點知我個仔不斷咁講呀姨、呀姨,雖然有小小唔正,但係我從未聽過佢發這音,所以我估當期時佢真係叫阿姨。所以我好期望呀仔快D夠兩歲返幼兒園,希望佢因新環境而刺激到佢肯講野啦!

大家努力呀!

複式洋房

Pls email a copy or the website to me:
[email protected]

Thanks a lot.

男爵府

月餅勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

稚言治語,

Could you please pm to me? Thank you!

[quote]
稚言治語 寫道:
身處的環境是否有足夠的語言刺激,對小朋友的語言發展是很重要的。小朋友長時間自己玩,得到的語言示範少,是其中一個引致語言發展慢的因素。

我有一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料,有興趣的話可把電郵地址pm給我。你試試跟著做,每天用30分鐘和小朋友玩,三個月後應該會見到效果。

大宅

睛靈勳章

netnetbaby & lovelymama:

please pm me your email address.

稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

大宅

稚言治語,

I also want to have the information. I've send you my e-mail address. Please check PM. Thanks.

大宅

稚言治語

pls send me the info

thx

男爵府

稚言治語,

I want to have the information. I've send you my e-mail address. Please check PM. Thanks.

大宅

稚言治語,

Could you please pm to me? Thank you!

洋房

please pm to me, my son is 20 months, he just say a little words, I'm so worry about it.

大宅

睛靈勳章

各位家長:

因為資料有四頁A4紙那麼多,故請大家把電郵地址pm給我,我會email給你們。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

大宅

睛靈勳章

先試試在玩耍時扮不同的聲音,例如動物、車聲等,鼓勵小朋友模仿。不用急於"迫"他說話。

pegbrian 寫道:
稚言治語﹐
我個仔...從來都唔會跟住我地講野﹐無論我點叫佢一齐講﹐唱﹐佢都只會做動作﹐ 好似睇故事書甘﹐佢只會指住圖片然後叫”依“ 甘叫我講﹐但係點都唔會跟住講﹐

我亦都試過係佢想要餅餅時﹐我故意問佢想要乜野﹐或叫佢叫媽媽(仲唔肯講爸媽)﹐佢寧願訓地大喊﹐點都唔肯講野﹐甘我應點做﹖

大宅

睛靈勳章

教小朋友講說話,最好的方法當然是一對一玩耍。看vcd/電視等不是不可以,不過最好每日少於半小時,而且是在"迫不得已"的情況下,例如:全家人都在忙﹗其實當做娛樂,什麼語言也沒有大問題。圖書呢﹗你可以用廣東話來講解嘛﹗playgroup呢,則屬於"特定語言場合",只要限於在playgroup內說英文/普通話,便可減少混淆的機會。當然,最好還是盡量參加用廣東話的playgroup﹗

可樂皓皓 寫道:
稚言治語,
我想請教一下, 如果平時家人係用廣東話同囝囝溝通既, 但係比佢睇既影碟教材(例如disney...) , 圖書, playgroup 都係以英語為媒體, 咁樣會唔會對小朋友學講野有所影響呢??
我地應該點樣處理呢?謝謝你!

複式洋房

稚言治語:
麻煩請給我一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料,
My e.mail address is [email protected]
thanks

洋房

稚言治語:
Would you please send the copy to me? Thanks!!!My e.mail address is [email protected]
thanks

大宅

稚言治語,

I want one copy of 家長如何在家訓練小朋友語言的資料, pls check pm.

Thanks

歡迎參觀洪洪影樓相

大宅

我都想要可否sent比我.
my e-mail: [email protected]
thanks.

大宅

稚言治語
pls pm to me with thanks or send to me e-mail : [email protected]

大宅

稚言治語,

我都想要一份, 可以pm我, 或者email給我嗎 ([email protected])嗎? 謝謝

別墅

稚言治語:
麻煩請給我一份

Thank you!

大宅

睛靈勳章

已寄出,請各位查收。

首頁
23456...32

尾頁

跳至