1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日見到個14個月大既bb囡識自己用匙更食飯仲要餵俾媽咪食又識做好多指令……真係好叻好乖……但我果個bb仔仲未識自己用匙更想問問其他bb多數幾多個月大就一定要識

子爵府

2024年龍年勳章

其實個個bb既發展都唔同, 同埋普通既仔係比女發展遲d既, 所以唔駛去比較架

複式洋房

女仔系比男仔快小小噶,家姐15個月就識
細佬仲未知道
唔需要擔心,到時就慢慢教

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

請問點樣教BB自己用匙食野呢? 我個女都係14個月, 但未識用匙食野, 羅個匙呢玩就會!

男爵府

回覆:幾大先識自己用匙更食野

個個BB發展唔一樣,我仔仔13個半月大,剛剛學識

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 prettyporky 的帖子

Thanks, but can you advise how did you train up your kid?

男爵府

我仔13個月到識用匙食,但係要我北定飯係匙到先,之後就渣住匙放入口,唔識自己北。

男爵府

evawyma 發表於 13-2-1 15:07
回覆 prettyporky 的帖子

Thanks, but can you advise how did you train up your kid?

首先佢自己本身要識揸羹,然後捉住佢手仔一羹羹放入口仔,之後比佢自己試下,佢一企圖亂撩就要話佢,然後捉住佢手仔再做一次,試多幾次佢自己就識...

...

http://www.youtube.com/watch?client=mv-google&gl=TW&hl=zh-HK&v=AnJyYAtYRwI&feature=youtube_gdata_player&nomobile=1

evawyma  Many many thanks for your sharing a!  發表於 13-2-1 15:57

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

哈哈,叻叻,有陣要贊下bb架

男爵府

玩具勳章

引用:我仔13個月到識用匙食,但係要我北定飯係匙

原帖由 pam0101 於 13-02-01 發表
我仔13個月到識用匙食,但係要我北定飯係匙到先,之後就渣住匙放入口,唔識自己北。

...
我仔仔又係快13個月,只識自己放入口,但唔識叉同北。

別墅

我個女又係1歲人仔已經自己食,好快學識用义食烏冬,而家兩歲已經用緊學習筷子,夾麵夾菜冇問題,肉就重咗啲夾唔實。仲識搣柑(核突地)um春蛋殼同蝦殼(蝦頭先搣走),雙手捧住隻碗飲湯,由於第一個小朋友,我唔知所謂嘅step,自然地佢學識自己食。

諗返轉頭我做過呢啲嘢:
由於我係新手呀媽兼懶個隻,為咗自己有啖好食,佢識自己坐係到食開始我就成日同阿囡講bb自己食,媽咪都係自己食,叻叻。

小朋友呢個階段係鍾意模仿大人行為,我又係想自己有得食,轉用匙羹食飯,餵佢一啖自己又食一啖,隻匙羹係兩隻碗來來回回,阿女覺得好好玩,就學我用匙羹仲要餵我,不知不覺佢就自己食。

食烏冬又係玩玩吓識,有次我食烏冬,佢嗰碗剪好細細粒,我就緊係成條食,我食食吓電話響,咬住條長烏冬抬起頭望電話係邊,fing兩吓然後啜成條入口,阿囡見到係我個碗拮一條烏冬學我啜,一次就成功,佢好開心笑到gigig聲,之後所有麵佢都成條食唔使剪。

最緊要係放手同唔好擔心污jo, 比件大包圍佢著,又佢自己食,特別是啲老人家好煩,恨餵孫恨到不得了,成餐飯會係咁同你講不如比佢餵,我就叫老人家夾餸比佢,飯又佢自己食,滿足兩方面。

另外亦會出現一啲懶有經驗同家教的親戚,話要教小朋友食嘢有規矩,唔好拎食物嚟玩,整污jo啲地方,呢個時候我多數笑笑話唔好意思阿b努力學緊,已經進步咗好多,扮晒嘢訓示阿b幾句就算。

而家我兩公婆食飯超輕鬆,另一個親戚(有家教個位)個b女大我阿女半年仲係7成時間要餵,逐啖湯餵佢飲。

呢個係我嘅經驗,小小分享,玩玩吓就識同放手比阿b自己做,小朋友的發展能力係遠超你估計!

複式洋房

引用:我個女又係1歲人仔已經自己食,好快學識用

原帖由 YYCat 於 13-02-03 發表
我個女又係1歲人仔已經自己食,好快學識用义食烏冬,而家兩歲已經用緊學習筷子,夾麵夾菜冇問題,肉就重咗 ...
好叻呀你囡囡!
其實我都想由得自己囡囡
最大問題唔係怕污糟
而係佢本身唔鍾意食野
餵都搞好耐先食到半碗
又tum又鬧都唔得
我驚由得佢既話係玩多過食
可以點好?
另外你話你自己都用匙羹咁d餸你點食?
謝謝指教!

男爵府

多d鼓勵bb,識得自己食系好叻好乖既表現~
開始捉住佢手仔慢慢食咯~不過要比d耐性喇

大宅

畀面勳章

我個女又係1歲人仔已經自己食,好快學識用义食烏冬,而家兩歲已經用緊學習筷子,夾麵夾菜冇問題,肉就重咗 ...
你囡囡好叻,我仔無動力自己食,看來要想下辦法了

ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

珍珠宮

慢慢來喇~
每個BB發育過程/速度都有少少唔同~

珍珠宮

我BB1歲仲未識得用湯匙食嘢,肯定要大點先識得。

別墅

回覆:mavisho 的帖子

我個女肯食嘢,不過鍾意食麵多過食飯。
我個時都要用筷子夾餸入碗,再用匙羹食,不過對阿女嚟講我地係行動一致,所以佢差不多2歲就扭計要用筷子,我就買咗學習筷子比佢用,又學識咗啦。
唔肯食的確好難搞,可能我9~10個月開始已經落少少鹽係粥仔,又比些少大人餸佢食,令佢一早認識味道。我有朋友堅持1歲有多都冇調味,唔落鹽,佢小朋友對食又係冇咩興趣。

大宅

引用:我仔13個月到識用匙食,但係要我北定飯係匙

原帖由 pam0101 於 13-02-01 發表

...
我用兩隻羮,都係北比佢,佢用羮來食,食完放低,攞第二隻。不過用用下,就又用手拿來食。

大宅

邊隻學習筷子好用呀?

別墅

回覆:花花2011 的帖子

我純粹個女鍾意pooh pooh買咗對比佢,公仔頭大大隻佢見到好開心

首頁

尾頁

跳至