自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

lazywife 發表於 13-1-31 14:53
有班只係咩都反既議員、有班未交过税、但一出社會就認為社會欠左佢既新一代、我都係八十後、但無想过依家有 ...

係, 其實有一班香港人都好有問題

KARYKARYKARY    發表於 13-2-1 11:26

子爵府

80後表示無奈... e家真係旺區都唔想去, o係條街度只有b6嘈嘈嘈, 撞黎撞去, 排隊打尖迫迫迫... 樂園更加唔會去... 貼錢買難受...

不過作為一個普通既平民百姓, 冇能力離開呢個地方, 點都要諗辦法o係度生存... 香港人最緊要記得團結

珊瑚宮

畀面勳章

ToBee 發表於 13-1-31 14:35
又話五十年不變,真係唔好信啲死B6,而家只係回歸咗十幾年,香港已經越嚟越雞犬不寧,難以想像過多十年八載 ...
香港的確好有問題, 但係我想講
1) 大家唔好夢想英國係對香港有幾好, 點解大家覺得當年生活容易 / 揾食容易, 呢個係大環境因素, 除左1973年股災, 其餘香港都無點樣有大風浪, 就算能源危機都好快搞掂, 同埋當時未有地球村概念 / 香港製造業北移, 其實英國佬無做過乜野, 唯一有做就係年年喺香港抬錢返老家. 我唔知大家記唔記得當年財政預算有幾多年係赤字呢 ?

2) 大家要明白針無兩頭利, 如果當年無自由行, 香港會變成點樣呢 ?? 當然而家所發生嘅社會問題係始料不及

港英政府官商勾結唔厲害咩 ? 當年好多英資集團都有特權啦, 不過英國佬好叻愚民, 佢哋喺適當時候叫醒班人去爭取民主, 爭取應有權利. 呢套伎倆曾經用於印度.

無錯港英政府班官員係比起現時政府班官係高班, 但係有部份都係前朝官員, 亦即係前港英政府訓練出來.

我亦覺得現時政府好不濟, 但只係覺得大家無好盲目去懷緬昔日港英政府點好, 我夠膽講就算而家比英國佬話事, 情況都會差不多.

我自己係香港土生土長, 亦留學英國, 亦親身經歷香港盛勢 .....

KARYKARYKARY    發表於 13-2-1 11:27
fengfeng    發表於 13-1-31 15:41

珊瑚宮

畀面勳章

heichunmum 發表於 13-1-31 14:51
下下只看負面野,70後的獅子山精神那裡去了?我都70後,但我沒有對香港心死,香港未死自己心死,咁未來靠邊 ...

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

明白樓主的心情, 真係好心痛現在的香港,
但我們不能放棄, 如果我地都放棄香港, 咁香港真係無得救啦.

slimmum  係. 社會氣氛巳經夠差, 不應太悲觀, 因為悲觀唔可以解決問題  發表於 13-2-1 11:57

子爵府

獻醜不如藏拙

子爵府

回覆:一個七十 後對香港的心死經歷

完全同意樓主所講。我地嘅香港已經唔再係以前經濟起飛時嘅香港,而家做香港人真係好無奈,悲哀,誰來拯救我們的下一代

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

全中

水晶宮

蜆介鯪魚球 發表於 13-1-31 14:23
最攞命係社會現今K形生態,綜援老馮出雙糧,底層要遊學,及在香港空中盤旋坐飛機.返工好似被玩 ...

好贊同, 而家連人既思維都有問題...
政府既病更加唔知幾時先有得醫呀

男爵府

引用:Quote:ToBee+發表於+13-1-31+14:35+又話五

原帖由 小可愛11 於 13-01-31 發表
香港的確好有問題, 但係我想講
1) 大家唔好夢想英國係對香港有幾好, 點解大家覺得當年生活容易 / 揾食容易, ...
同意!
97年前所有拎英國passport的人就算無HKID入院都係香港人收費,仲要有得揀食西餐。
其實D英國佬都攞咗香港唔小著數,只係大部份人唔知啫!

KARYKARYKARY    發表於 13-2-1 11:28
fengfeng    發表於 13-1-31 15:41
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

珊瑚宮

環保接龍勳章

負能量好强唔啱我

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+小可愛11+於+13-01-31+發表香

原帖由 mercy_mama 於 13-01-31 發表
同意!
97年前所有拎英國passport的人就算無HKID入院都係香港人收費,仲要有得揀食西餐。
其實D英國佬都攞 ...
英國人攞着數都高明些少。而家大陸人攞左,之後搞到香港立立亂,之後仲大大聲話冇大陸香港死左好耐。

蜆介鯪魚球    發表於 13-1-31 18:52

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我不再在乎自己..我擔心下一代

蜆介鯪魚球  X2  發表於 13-1-31 18:53

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

香港何時變成這樣 ?? 有一群人整天吵吵吵, 有一群人高高在上而不體察民情, 有一群人不工作還大聲夾惡, 有一群人自持大把錢而目中無人..... 自問努力讀書努力工作的七十後, 每一天面對著物價不斷上升, 樓價不斷上升, 生活越來越迫人...
作為一個不曾放棄香港的七十後, 每天看到爭奶粉, 爭學位, 爭路, 滿地黃金, 滿目瘡痍的香港...

絶對認同

伯爵府

牛年勳章

禁止訪問

珍珠宮

我都係七十後......

首頁
23456...17

尾頁

跳至