跳至

首頁

尾頁

大宅

你地生完bb會唔會好似我咁 :-?

我生完到e家有時都會好唔開心 :-( 我尋日又係咁啦 :-( 唔知做嘜鬼無la la個人好似有d野頂住頂住咁, 同囡囡去健康院打完針nurse問我有冇唔開心我其實好想話有不過99係到我就冇...因為唔想佢worry+成日係到講米所以冇lor 老公尋晚又飛唔知係米miss佢所以唔開心 一唔開心我就覺得自己有病 :-(

我發覺自己一放假或自己一個人或好tired就會有e d 唔開心feelings + worries 好似e家我好怕坐飛機老公話飛我發左成個星期nightmares, 我自己飛又冇事wor 坐車我又會抱實囡囡我怕會有車hit過黎 老公話我e經好好多不過有時我見到呀囡笑我都想 :-( :-( :-( 好多野我知係自己lor黎worry, 不過我真係control唔到 但係好彩只係一陣喊完我就冇事又會好開心 ?-(

我知道生完會有hormones問題不過會到幾時先會冇ga 你地會唔會好似我咁冇野就find something 黎worry

珍珠宮

Re: 你地生完bb會唔會好似我咁 :-?

jonvan

我只係啱啱生完就會lor,e家就冇wor

你會唔會個人唔得放鬆,同埋成日飛,見囡囡&老公唔多,
先至唔開心呢,你試吓專注囡囡d野多d,睇吓會唔會好d

你要r..e..l..a..x..呀,唔好成日 :-( ,bb會知ga :mrgreen:

別墅

jonvan,

初初誕下bb的頭兩個月, 我都時常好唔開心.醫院的問卷調查都覺得我有問題。除了荷爾蒙影響外, 我想是因為初為人母,會緊張,樣樣都唔識會好擔心,加埋當時和長輩處理坐月和照顧bb的方法唔同常生爭拗,弄得自己很煩燥和常哭.

你唔開心, 我想你最希望係丈夫可以陪住你,幫你分擔下.除了99,有沒有朋友可以傾下. 又或者叫自己媽媽陪下自己,又幫自己湊下bb1日,等自己take a break約朋友或老公吃餐飯都好.其實如果你真係唔開心,千萬唔好屈住,因為你唔知幾時會情況變壞. 但係像你說真係有時哭下都唔係壞事呢架..提住自已要放鬆做個開心媽咪啦.因為看著寶寶一天一天長大真係一件好幸福的事情.

複式洋房

我生完之後有一排都係咁ar
真係control唔到自己成日喊
放鬆d la~
多d同人傾計,同老公講
有時暫時放低阿b比人湊,自己出去relax下~
講真,多左個b諗野一定會多左,緊張d
所以一定要學識放鬆自己

別墅

jonvan,

我生完bb時都會咁, 會唔開心同 :-(
你要做一d自己仲意做, 同一d自己仲意食ke野
(例如:我好仲意Shopping, 上網, 食甜品, ...)
你有咩開心同吾開心都要講, 吾方便同99或老公講, 可以上來BK同我地講

男爵府

我之前重嚴重我對面屋有人跳樓( x屈病),這段時間好怕自己有病成日唸自己会唔会都係咁,傷害自己同bb...
唔知同唔同人講,好驚驚自己越離越嚴重..跟住同d朋友講,佢叫我去旅行輕鬆下..返離睇下点.
真係去完旅行就冇啦!!我覺得自己成日唸自己有病,令自已緊張過道......
開心D,冇事家!!!

大宅

jonvan,
俾d信心自己, 可能妳精神緊張者 !
唔開心就搵朋友傾下計, 唔好放係心裡面 !
妳一定要學識放鬆呀... 最緊要係自己幫自己呀 !

大宅

hehe thank you各位我會RELAX多d 我其實唔係成日唔開心係一時時 我一晤開心我有同我老公講佢都覺得我要relax下就會冇事 有時我同佢講我都怕佢唔開心同worry, 而佢有時問番我有冇唔開心我又會開始唸自己有病 ?-( 不過e家比起囡囡出世好左好多, 由囡囡出世開心到c, 到同囡囡番屋企坐月唔開心到想c又話唔要囡囡 :-( 到e家返番公個人其實開心左好多

去旅行我都想, 老公都話佢出完trip番黎就同我去 其實我老公對我非常好, 好到有時我覺得自己對佢好bad 我唔開心佢會聽我講, 我tired佢會起身睇囡囡, 而我就好似冇嘜用咁成日就老公呀...所以冇左佢我都唔知點

公爵府

畀面勳章

jonvan:
放鬆d啦!!有咩唔開心就黎呢到傾下, 會好d架!!只要你一上網都唔會得你一個人架啦!!
e家有好多一般私家醫生都睇埋情緒科, 你可以考慮睇下, 由專業人士同你講:"你無咩事架!! "我諗你會放心好多。

水晶宮

me too!!
我的情緒仲未完全康復, 久不久就有抑鬱,
情緒不穩, 時好時壞, 好怕有事剌激到自己!!!! :cry: :cry:
自由太多會令世人失去平衡

大宅

mickeywinnie3,

你都係呀有時間米上黎一齊chat下就好快冇事ga la

子爵府

姐妹,
生咗bb係一件開心嘅事黎..雖然我地要成日擔心小b嘅成長,又怕佢會受到傷害..不過我地真係要首先學識點樣去放鬆自己,咁我地先可以去愛我地嘅小b....有d咩唔開心.有d咩唔知點算就上黎呢度同我地傾下啦..我地傾下傾下,嘻嘻哈哈一陣,我又會好開心咁同瑤瑤玩架啦..

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

jonvan,

我都有呢個問題, 我好怕放假自己一個對住bb, 驚照顧唔到佢 (事實上係可以照顧到, 無問題), 出街仲驚, 總之就好多嘢諗, 諗諗吓就會喊, 好似好無助咁。自己都知道要放鬆, 不過硬係控制唔到。

我有諗過去睇e生, 不過又諗唔知係咪真係需要, 又唔知睇邊個好, 好彩情況好似慢慢好緊, 希望好快無事啦。

我可能以前比老公照顧得太好, 乜都唔使諗, 有人安排, 依賴慣, e+要照顧bb, 角色倒轉咗, 就覺得好驚, 唔適應。你會唔會都好似我咁?

大宅

fongbonnie,

我老公尋晚又係好似你咁講: "老公照顧得太好, 乜都唔使諗, 有人安排, 依賴慣, e+要照顧bb, 角色倒轉?, 就覺得好驚, 唔適應"... 我都覺得係, 我細個就過左英國自己look after自己+妹妹, 自己可以安排所有野, after married左之後就好依賴老公咁都等佢安排

不過由頭到尾我都冇驚照顧唔到囡囡, 我好有信心囡囡會好好 只係我驚囡囡同老公有事, 而自己就成日硬係諗d唔好野

我都想信情況慢慢好緊, 希望好快無事啦

男爵府

hi every mother,我都發覺我比以前緊張咗,成日都擔心有唔好嘢,又擔心bb會容易受傷�病呀...但我都俾之前坐月嘅時候好,嗰陣時即頭有"星期日恐懼症",因為好驚唔知點湊bb,又怕一個人,連老公落街買份報紙都唔俾呀 嗰陣時又未識上bk同你地chat...
依家好好多,因為我返工,同埋又會約下朋友去街,同老公行街睇movie.....有嘢分下個心就唔會冇時冇刻都要諗實bb,間唔中真係要relax下;同埋要同自己講,有信心湊得掂bb同埋bb有力量可以抵抗e.g.細菌,佢地唔係豆腐呀ma~最重要係我一直以嚟每晚都會祈禱,我知道God will protect jerry仔 and give him strength to grow everyday,因為God loves jerry仔 and everyone.
冇論有冇宗教信仰,作為mother,我地係會照顧到bb嘅!可以嘅話,多d share your feelings with friends, bk moms & your family member, esp. husband,唔好屈埋屈埋呀!
大家都繼續add oil 呀!!

別墅

Just two days ago while breastfeeding my baby, I was thinking of what happened if my husband die suddenly. Then, my baby will miss his dad very much, and I'll need to take care of her on my own and then I cry suddenly ......

Maybe all mums are like this ... too nervous and too much worries

侯爵府

我都係咁. 生完後, 有一次食緊飯覺得99d嘢好難食都哭咗一歺.

[quote]
lobor 寫道:
Just two days ago while breastfeeding my baby, I was thinking of what happened if my husband die suddenly............

大宅

係呀其實返番工個人係好左冇之前坐月咁 我think係因為好多野做冇時間去think d 唔好野 但係成日要忙先唔會唔開心都幾tired 一停下黎就比d唔開心野走出黎, 不過我前日有同老公講我已經將d唔開心野好似湧toilet咁湧走左啦 希望真係湧走曬啦

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我都試過。:cry:

lobor 寫道:
Just two days ago while breastfeeding my baby, I was thinking of what happened if my husband die suddenly. Then, my baby will miss his dad very much, and I'll need to take care of her on my own and then I cry suddenly ......

Maybe all mums are like this ... too nervous and too much worries

大宅

我尋晚又c係咁 :-( 本來冇事, 我媽咪一打比我問囡囡點...唔知做嘜又冇la la好miss佢地 ?-( 所以今晚就同囡囡番婆婆到住until老公星期6出完trip番黎 老公問我有冇事我同佢講話冇,因為又唔係好唔開心, 又唔想佢出trip都要成日worry我所以冇

首頁

尾頁

跳至