嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醫生話我個囡係((鼻敏感))bb

今日同個囡去打6合1針
醫生一見我個囡就話佢係敏感(鼻)bb...仲好嚴重下..發晒出黎!! 我地未講...醫生己經講晒佢既情況..(e.g. 嘔奶, 多肚風, 多屁屁, 胃氣, 鼻塞, 訓覺開口, 怕熱, 訓得唔好..等等... 哇, 好似睇相咁..全部中晒............不過, 醫生只係開左支(海水噴霧)比bb, 咩都唔建議食(藥), 連去肚風水都話唔駛..........

有無人既bb都有鼻敏感架?? 係咪都係咁架??
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

Re: 醫生話我個囡係((鼻敏感))bb

我個仔都係鼻敏感bb~
e 生要我地收起哂d 毛毛公仔, 同埋要成日吸塵囉~
我個仔有時鼻塞勁得濟都係要滴鼻ga~

複式洋房

我帶個女去看醫生,醫生與你所說的完全一樣,亦是開了左支(海水噴霧)比bb, 咩都唔建議食(藥), 因為我的bb是咳呀,你的醫生是否在元朗呀?
醫生一見我個囡就話佢係敏感(鼻)bb...仲好嚴重下..發晒出黎!! 我地未講...醫生己經講晒佢既情況..(e.g. 嘔奶, 多肚風, 多屁屁, 胃氣, 鼻塞, 訓覺開口, 怕熱, 訓得唔好..等等... 哇, 好似睇相咁..全部中晒............不過, 醫生只係開左支(海水噴霧)比bb, 咩都唔建議食(藥), 連去肚風水都話唔駛..........

有無人既bb都有鼻敏感架?? 係咪都係咁架??

男爵府

係呀....謝醫生囉

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

男爵府

我今日先知咋..我諗都要收起晒喇....
superlover_mak 寫道:
我個仔都係鼻敏感bb~
e 生要我地收起哂d 毛毛公仔, 同埋要成日吸塵囉~
我個仔有時鼻塞勁得濟都係要滴鼻ga~

複式洋房

鼻敏感bb, 係咪同大人鼻敏感一樣都係流鼻水?重有無其他病徵架?我個仔流鼻水流左2,3個星期喇!都睇左4次醫生但重未好!雖然係小事,但好擔心佢o甘耐都未好返!各位可以話我知嘛?thank you!
[url=]kgraz[/url]

男爵府

又唔係喎, 我BB無流鼻水, 不過一係冷氣房就會好似唔係好唔舒服咁吸氣..KICK KICK聲, 又會用口吸氣(醫生話原本4個月前既BB係唔識用口吸氣架@@), 面有粒粒, 好多屁放, 勁多肚風..有胃氣...手腳凍, 多汗, 怕熱..等等....

珍珠宮

傻太太,
你係唔係睇謝建華醫生呢
我囡都係睇佢,又係鼻敏感
我見你開topic 問低敏奶粉,我 recommend 你聽醫生講試一試
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

我孖b都係鼻敏感, 不過應該係輕微個隻, 無見過流鼻水, 淨係有時鼻有少少塞同成日打噴嚏, e生都俾左隻滴鼻既藥水, 當佢有d塞時就幫佢滴, 至於訓覺, 暫時都無大影響, 淨係有時聽到鼻哥因塞塞地而有wee wee聲.

e生叫佢地轉食ha, 我就即刻轉, 因為怕會trigger晒其他敏感出黎, 我自己有鼻敏感+氣管敏感+asthma+皮膚敏感, e生講佢地有可能淨係遺傳某d敏感, 亦可能全部敏感都有, 所以我樣樣野都要好小心.我淨係希望佢地唔好似我有禁多敏感, 係好煩架!

不過依度空氣比香港好好多, 我相信應該對佢地有好大幫助

男爵府

係呀係呀~~~
我會試下, 希望有改變...不過唔知轉邊款...?? ?-(
webjen 寫道:
傻太太,
你係唔係睇謝建華醫生呢
我囡都係睇佢,又係鼻敏感
我見你開topic 問低敏奶粉,我 recommend 你聽醫生講試一試

男爵府

我個B己經影響左夜晚訓覺....訓得唔好!!

我自己有鼻敏感+皮膚敏感, 我老公有鼻敏感+氣管敏感+皮膚敏感....都希望佢唔好似我地啦....

係啦, 香港空氣真係好差...好彩我都算住郊區, 叫做好少少咁...
conniesm 寫道:
我孖b都係鼻敏感, 不過應該係輕微個隻, 無見過流鼻水, 淨係有時鼻有少少塞同成日打噴嚏, e生都俾左隻滴鼻既藥水, 當佢有d塞時就幫佢滴, 至於訓覺, 暫時都無大影響, 淨係有時聽到鼻哥因塞塞地而有wee wee聲.

e生叫佢地轉食ha, 我就即刻轉, 因為怕會trigger晒其他敏感出黎, 我自己有鼻敏感+氣管敏感+asthma+皮膚敏感, e生講佢地有可能淨係遺傳某d敏感, 亦可能全部敏感都有, 所以我樣樣野都要好小心.我淨係希望佢地唔好似我有禁多敏感, 係好煩架!

不過依度空氣比香港好好多, 我相信應該對佢地有好大幫助

大宅

其實我都係因為我自己鼻敏感+皮膚敏感,所以我做姑娘的fd就叫我俾bb吃低敏奶粉,低敏奶粉較易消化,便便會好D架!我bb由出院就轉食能恩低敏,雖然低敏可能較其他奶粉少一些營養,但一樣有DHA及其他,我小B出世時不夠5.5磅,一個月後已經有8磅,所以唔駛擔心太多,試下換下奶粉,睇下BB會唔會好D,咁你就輕鬆些啦!

男爵府

傻太太 寫道:
嘔奶, 多肚風, 多屁屁, 胃氣, 鼻塞, 訓覺開口, 怕熱, 訓得唔好..等等... 哇, 好似睇相咁..全部中晒............

嘩... 我個b 都中哂喎... 但每次佢鼻塞, 我都見佢係有鼻c 既, 會唔會係鼻c 塞住咋?? "了" 左d 鼻c 出嚟又ok 喎... bb 鼻塞時就會用口呼吸了, 見佢都幾辛苦下架.... 佢間中都會打黑痴添.... 唔通我個b 都有鼻敏感.... 唔好喇... 我個囝已經有濕疹好陰公架喇....

P.S. 我有濕疹, 我老公有鼻敏感, 兒科e 生話好大機會會遺傳到....

男爵府

等我買黎同佢轉先, 不過..都唔知轉邊款...有能恩/S26/明治...邊款好呢? 好頭痛呀...
ykammie 寫道:
其實我都係因為我自己鼻敏感+皮膚敏感,所以我做姑娘的fd就叫我俾bb吃低敏奶粉,低敏奶粉較易消化,便便會好D架!我bb由出院就轉食能恩低敏,雖然低敏可能較其他奶粉少一些營養,但一樣有DHA及其他,我小B出世時不夠5.5磅,一個月後已經有8磅,所以唔駛擔心太多,試下換下奶粉,睇下BB會唔會好D,咁你就輕鬆些啦!

男爵府

係呀..你地有, 佢有既機會好大..我就係同老公都有, 所以囡囡有囉...

之前都唔知佢呢D唔舒服係因為呢個原因...依家知都好D..希望快D幫佢轉奶粉, 到時會有D改善啦.....

P.S. 仲岩岩買左8罐新奶粉.....
cskclare 寫道:
[quote]
傻太太 寫道:
嘔奶, 多肚風, 多屁屁, 胃氣, 鼻塞, 訓覺開口, 怕熱, 訓得唔好..等等... 哇, 好似睇相咁..全部中晒............

嘩... 我個b 都中哂喎... 但每次佢鼻塞, 我都見佢係有鼻c 既, 會唔會係鼻c 塞住咋?? "了" 左d 鼻c 出嚟又ok 喎... bb 鼻塞時就會用口呼吸了, 見佢都幾辛苦下架.... 佢間中都會打黑痴添.... 唔通我個b 都有鼻敏感.... 唔好喇... 我個囝已經有濕疹好陰公架喇....

P.S. 我有濕疹, 我老公有鼻敏感, 兒科e 生話好大機會會遺傳到....[/quote]

複式洋房

補充一句, 要減低敏感, 最好既始終係人奶, 比ha更好.如果能夠的話盡量餵, 我個時餵孖b最多只能餵到6個月, 都唔係全人奶, 由2個月起就人奶+奶粉(每日1-2 feed only), 慢慢到6個月就全奶粉, 因為我自己湊孖b忙到要死, 跟本不能全人奶, 仲要成日好疲累唔夠訓, 所以人奶就愈來愈少了.

不過餵到幾多就幾多, 好過無喇!起碼我覺得自己已盡了力, 第日真係有敏感都唔會怪自己

首頁

尾頁

跳至