烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 考考大家30蚊要煮3送一湯

魚魚豬 寫道:
呢排成日落雨,d菜貴咗好多,有時6點幾先去買送,d菜同魚會平d,5蚊菜同10蚊魚,可以分兩餐。
-------------------------------------------------------
荷蘭豆($3)炒粉絲($1)蝦米仔($3)
大眼雞2條($5)
梅菜($1)蒸豬肉($10)餅
紫菜($3)魚片($4)湯
total: $30

我今日買條大眼雞要成$24, 你$5有2條好抵喎

子爵府

醒目開學勳章

ywpw 寫道:
[quote]
魚魚豬 寫道:
呢排成日落雨,d菜貴咗好多,有時6點幾先去買送,d菜同魚會平d,5蚊菜同10蚊魚,可以分兩餐。
-------------------------------------------------------
大眼雞2條($5)

我今日買條大眼雞要成$24, 你$5有2條好抵喎 [/quote]

我路過,順口答句:魚魚豬佢話差不多街市收先去買餸呀,通常係會平dd o既. 而且大條大眼雞係可以賣到好貴,成兩三蚊一兩都會架,細細條嗰d就會時不時賣到十(零)蚊一份,都會有幾條架.我自己就大條細條都會買吓....大條咪啖啖肉,細條就嫩滑d囉!
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

大宅

其實我住南區d魚平d,$10一碟有4條至5條細條大眼雞,長每條大約一隻手到,可以分2餐,所以先至金平。
yywhk 寫道:
[quote]
ywpw 寫道:
[quote]
魚魚豬 寫道:
大眼雞2條($5)

我今日買條大眼雞要成$24, 你$5有2條好抵喎 [/quote]

我路過,順口答句:魚魚豬佢話差不多街市收先去買餸呀,通常係會平dd o既. 而且大條大眼雞係可以賣到好貴,成兩三蚊一兩都會架,細細條嗰d就會時不時賣到十(零)蚊一份,都會有幾條架.我自己就大條細條都會買吓....大條咪啖啖肉,細條就嫩滑d囉! [/quote]

男爵府

魚魚豬~

我都有買你講那些魚,但我多數用來煲湯,我買10元有五條細的紅衫魚,加些薯仔、洋蔥和番茄,好好味!

複式洋房

lingling ,

想請教 7:30先去到新墟街市仲有冇餸賣架 , 我驚街市好早收 ? thanks

別墅

肥雞夫人,

你講夜晚丫? 我未試過咁夜去, 我諗大部份街市咁夜都收哂卦 !

複式洋房

lingling ,

係夜晚吖 , 因為我沙田返工 , 放工返到屯門都 7:30喇 ,
我估都會收咗喇 , 我唯有去沙田或者荃灣買餸再返屯門嘞 ,
唔該哂您先

大宅

睛靈勳章

真係好犀利呀!我都要學下先!
佩服 佩服

大宅

嘩!好犀利呀!可以慳到買餸錢買個靚袋獎勵自己

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

民房

dear everybody,

you guys are 真係好勁! I became a housewife just 6 months ago, and am pretty annoyed by meal times, because I don't know what and How to cook.

Now I can make great reference from these information. Thank all of you!!!

複式洋房

精研10蚊餐打救窮人(轉貼)

蘋果日報 2007年6月22日 ]
政府剛公佈的堅尼系數差距越來越大顯示香港貧富懸殊情況加劇入息有限支出無窮惟有更加精打細算有網友在香港討論區建議大家集思廣益提供一些只需 10 元便可煮一餐的菜,讓收入微薄的人也有啖好食。
自稱並非綜援戶的 Candy Kit,但因十分貧窮,平日在家中煮飯每餐只能花費約 10 元,最常煮的是番茄炒蛋及煎豬扒前者買兩個番茄及兩隻蛋約要五元在凍肉舖買兩塊豬扒大約五元,「合共大約 10 蚊已經有蛋有肉及蔬菜都夠營養。」
她又介紹其他10 蚊餐精選,有魚肉蒸豆腐老少平安及烚菜I_love_antonio 建議可煮芽菜豬肉湯滷水雞腳及豬湯味道也不錯,「仲有,我發現夜晚去買超級市場特價凍鮮肉或者湯包,好抵買。」
番茄煮蛋似乎是網民公認既便宜又好味的有人更精研這菜式烹飪方法希望精益求精越煮越好食
阿 Wing 看過網友提供菜式認為其實 10 蚊一餐已經好好味。」冰冰稱自己平日多在快餐店解決兩餐,「自己煮又健康味道似乎都唔差好過出去食快餐價錢貴到死。」 BoBolong 指十蚊一餐簡直是人間悲劇,「我每期買六合彩錢,等如佢一星期晚餐錢。」 Clovey 說有點慚愧,「每日都係食咁少,我發覺自己好浪費。」

複式洋房

十五蚊煑兩個餸

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007052402139

[ 本文章最後由 evaclw 於 07-8-13 01:03 編輯 ]

複式洋房

醫 管 局 「 健 康 飲 食 慳 錢 錦 囊 」

http://www.ha.org.hk/newsroom/press-ch/press99/pr0307.htm

大宅

唔知道各位覺唔覺得自從7月1 日開始樣樣都話加價,有時候20/30蚊真係買唔到幾多嘢,只有3餸1湯變2餸1湯或者2餸就算數。有時我就買定一d雞蛋,無餸時,就可以蒸水蛋或者炒蛋啦,幾好o架,又可以加一碟餸。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

只要唔煲老火湯, 唔食活海鮮, 30元煮3送1湯唔難喎。

首頁

尾頁

跳至