在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 第三回忘憂俱樂部

makusma
聽到makus連食糖都話痛真係登你心痛呀,平時佢扎扎跳今次打敗仗我諗佢個樣一定好可憐呀 :-( 希望佢快d好番啦

男爵府

all, 咁您地有無買嗰本星島出既小一入學天書??唔係何花嗰本喎!!! d人話d料齊好多!!! 好似144一本!

markus好番d未........好痛吖, 連糖都唔食!

子爵府

謙謙 寫道:
[quote]
danielboy 寫道:

謙謙,
你哋真富有, 成車成車咁買, 我呢d窮C9, 去圖書館借書多,去book fair 都最多spend $1,XXX :-(

我都係窮C9黎嫁,兩份人ge書加埋先有一車炸 :-( 同埋兩份人都係用左 under $2,000。你話啦有幾富有wow :-( [/quote]

謙謙, 我同意, 我地呢d 媽咪無danielboy o甘富有. 佢target用 $1,xxx, 我只係target 用$6xx...

侯爵府

ianmami
至窮係我, 我target係0, 直頭唔去
d書睇唔晒我幫你睇..

子爵府

心心, 你本來想去的. 不過去左開心jet. 下次同你去law... 一齊可以搵平野...

複式洋房

Ianmami
I went to the book fair twice, cos' 2nd time for the giraffe's balloon finally can't get it. The next morning, Kit Kit noticed me and his dad in TV he was so excited and asked where is his giraffe's balloon.

公爵府

ianmami,
Open your eyes when you read my message. My target is NOT $1XXX! I said my budget is $1XXX ie. I will not let myself spend more than $1XXX. I spent $8XX last year because I went with YOU. You took me to the Book Fair last year. Before that, I had never been to the Book Fair. If you were not there, I probably spent much less.

心心,
You are lucky. You don't have to spend a single cent because Naoki doesn't like reading. Daniel is rather crazy about books.

HimHim,
ianmami + You = $2000
ianmami spent $6XX
Therefore you spent $13XX-14XX

子爵府

Danielboy, your budget$1XXX and my budge only $6xx. 你買野都係諗清楚的人. 唔會因為係我同你去才有分別ka.... 唔好扮野wow.....

hugmami, 你同kit包上電視... wow.... 我都見電視上有人攞長頸鹿氣球. 唔知係邊攞ka呢...

公爵府

ianmami,
I am back. I only spent $3XX on 幼兒聖經故事書, 太 多人, 行唔到去FPA個booth睇性教育書, 遲d上FPA個library 睇睇先. 無買academic野, 學校有老師教, 屋企有亞媽教, 慳得就慳, 橫掂DanDan唔多liki d teaching aids, eg. CD or 任何發聲既野, 你話佢怪唔怪?

侯爵府

danielboy
咁即係最唔掂naoki, 佢唔鍾意睇書將來要佢溫書真係高難度呢

kitkitma
kitba上鏡咩? 新聞? 你地一家咁高, 鏡頭之下一定最搶眼

沙田友
原來尋日沙田既空氣指數最高, 仲以為住沙田空氣好d, 原來都唔係, 近年既天氣都很不尋常

公爵府

Hugmami,
Miss咗你地上鏡真唔底, 有無錄低留念?

心心,
閱讀興趣可以培養, 慢慢黎, 另身教好work, Naoki愛你, 你係佢偶像, 如你成日睇書, 佢會模仿. 係呀! 沙田通常空氣污染指數最低, 好彩尋日我whole day 唔喺沙田, 因我個鼻對塵敏感, 以前我出完Causeway Bay成晚鼻塞.

侯爵府

danielboy
係呀, 我係佢偶像呀, 身教真係好work, 尋晚佢學足我講野: 你真係曳呀, 叫你做既野唔做, 你出去呀, 我而家好嬲呀, 我唔彩你呀
我叫佢執玩具佢就鬧我: 你真係煩, 你走開呀
我真係比佢攪到顛晒, 我冇晒eq, 今朝又同佢開拖, 開完拖出門口返工好鬼辛苦
我想問你地會唔會因為佢唔執玩具, 唔肯刷牙, 唔肯食飯, 唔肯飲奶而勞氣? 唔單止唔肯而且係激死你, 次次叫佢刷牙就會叫呢度好痕呀果度好痕呀mami...煩死
你地點對付? 其實我已經嘗試避開呢d問題交比工人, 結果佢就變成大懶虫, 我又睇唔過眼, 沖突又起 :-(

大宅

330 @61 我排走, 但排唔到. 會唔會太快呢

買書友---你地就好啦, 我都好鬼想去, 等下年lu.

kit ma
好利害呀, 上電視.

可唔可以同Naoki 講條件, 唔需要勞氣, for example: 每晚1定要刷牙, 唔刷牙聽日全日無零食, 如果唔理你, 第日你就係佢面前食佢最liki ge 零食, 如果佢想要, 你就堅持唔比佢, 睇下佢就唔就範. 呢焦我識過, 我就work, 久而久之e+就唔使再講條件, 好多野自自然變成習慣.

公爵府

<我想問你地會唔會因為佢唔執玩具, 唔肯刷牙, 唔肯食飯, 唔肯飲奶而勞氣? 唔單止唔肯而且係激死你, 次次叫佢刷牙就會叫呢度好痕呀果度好痕呀mami...煩死>

The answer is YES! That's why I am taking the 3P course. It takes time to see whether it works.

別墅

Hugmami
上電視係邊個台呀,睇下搵唔搵得返

danielboy
你又搞錯啦,ianmami用左$600唔等於我用左$1,300-1400,under$2000都好廣泛嫁 我都係用左$800哈哈哈

心心
Naoki唔肯刷牙,不如你買支佢鐘意的公仔牙刷俾佢囉,如果佢鐘意佢刷牙就唔會咁扭仔嫁啦 之前Jovi都唔liki刷牙,有一日我帶埋佢去買牙刷等佢自已

大宅

o華, 你地係書展收獲甚豐. 不過我怕迫冇出動,
加上去台灣買的書都未睇晒.

sarama

心心
有時都要迫架, 如果放得太鬆就好難收番緊.

侯爵府

講條件, 買靚靚牙刷, 迫佢我都有, 其實最終佢都會完全, 不過過程姦辛

danielboy
3p你上左未jet? 上完麻煩你過2招

saramama
我都係心急人, 我都排緊隊

大宅

過程係好姦辛, 但最終1定work, 我就另願先苦後甜, 你不留都係堅持派呢ga, 點解今期甘易氣"女".

呢排個市好唔定, 上上落落, 我都係走短線.

danielboy
3p係嘜呢ga, 同我地上次YMCA 果個EQ同唔同ga?
仲有係帶埋小朋友1齊上or 家長自已上, 我都有興趣

男爵府

心心, 我嗰個就易攪d, 如刷牙, 佢好細嗰(歲半度)我就教佢, 但唔係成日俾佢擦, 物以罕為貴, 佢好珍惜每次既機會, 家下就刷得好開心.....不如您試下停佢一排, 但您每次刷時就話 "乖人先有得刷, 曳人就尤得佢注晒d牙"...您唔使理佢有無反應, 因為初期佢一定唔理您......但您日日咁做, 日日咁講, 佢地就會唔憤氣架啦........到佢爭都唔好理佢喎........吊佢癮......希望work la!

同我個囡好鍾意爭第一, 連入屋除鞋, 洗水, 去厠所, 食飯都要第一........通常daddy同佢爭過囉, 有時俾佢贏下, 有時要佢輸下, 遇著佢唔肯做既野, 我一叫個老豆做先佢就會爭住做, 好多生活習慣自然會跟到........但我反宜担心佢太好勝同罷度囉

男爵府

mon, sorry miss左您個call, end up有無去到書展??

首頁

尾頁

跳至