烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 芒果糯米慈 簡單做法!!

bobokiko 寫道:
跟據以下資料,澄粉是否就等於粘米粉呢?

中文:澄麵粉
英文: Wheat Starch
另稱澄麵,一種無筋的麵粉, 成份為小麥。
麵粉和水揉一揉後泡在水中使麩沉澱,而浮在水面的粉就是澄麵,不帶粘性但有嚼勁。
可用來製作各種點心如蝦餃、粉果、腸粉等。

中文︰粘米粉(台名 : 在來米粉)
英文︰Sweet Rice Flour / Glutionus Rice Flour
用粘米磨成的粉未。
適合用來做中式糕點,如蘿蔔糕、芋頭糕等,是製作許多中式小吃如肉圓、碗粿的主要材料。

[size=medium]*澄粉:又稱上新粉(日本的叫法) = 粘米粉
其作用在使食物呈現透明狀、口感更Q,適合用於蘿蔔糕、水晶餃、涼圓、涼糕等食品的添加物。

我唔知妳d資料出自何處,不過澄麵香港叫法一定唔係粘米粉,粘米粉加熱水後唔會透明亦唔會煙un。澄麵可於雜貨店買到。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

多謝各位指點!
Have a nice day !

子爵府

[size=xx-large]多謝分享!!!!!!!!!!

水晶宮

Joann 寫道:
張秋,

我想問如果唔用牛油,可以用什麼代替避免『痴』手?(Sorry!!!我對牛油有敏感)

植物牛油唔係真牛油來架,只係植物油,不過生產商改變了它的結構,使之凝固乍,如果你只係對牛油有敏感,植物牛油應該可以架.

洋房

請問可唔可以凍食?thank you

大宅

我試過拉,我c6話好食呀 :lol

qq888,
係可以涷食架,我個c6仲兩日內同我食清晒

首頁

尾頁

跳至