嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...97

尾頁

大宅

Re: 早產嬰兒交流站..

我想問大家一個問題...
因喺我生阿囡之前我試過小產一次..再加上阿囡又早產..所以我做產後檢查時..醫生同我講..話我係 ”慣性早產”...佢話如我下次再生BB,好大機會都係會早產...佢咁講..搞到我真係唔敢再生..雖則話阿囡無咩病痛...但我真係唔敢博..我點知下個BB會唔會有其他大問題呀 ?!!
但我老公又好想生多一兩個喎...話咩好想將來食飯都可以多些人喎!!
我想問你哋嗰醫生有無同你哋講過類似既說話 ?

別墅

Dear VIR:

Haha, how come our story are almost the same!!!!
Except, I'm much older than U..... :(

I would like to have a second baby, but, because of the prenancy diseases which I had last time, I am a bit hesitate. Not because of I'm worring about myself to suffer, it is because I don't want my baby to suffer.

My doctor is Marco Wan, according to him, the chances for repeated case are high but not 100%. So, to me, I'm now having a serious thought. I believe 2 babies at home is better than 1 as in the long one, the two of them can talk and share the problems. But, if I know the baby will suffer because of me.......

What to do?

Cheers!

Bobomegan

別墅

To all:

My girl was taking A+1 until 14 months and I think because of this, her weight is pretty ok. We then changed to A+2. According to the doctor, new born baby milk powder has the highest nuturition and that's why I change it in 14 months time. Hope this help!

大宅

VIR,
我大囝係31週早產b, 但細囡就足月(預產期後一日開刀), 所以就算第一胎早產, 第二胎也可以足月。但如果醫生已話你係屬於"慣性早產"又唔同, 如想再生, 可能真係又會早產, 所以我覺得你真係要計埋呢樣野。

大宅

bobomegan,
thank you for sharing your experience !!
u mention the main point......I really don't want any babies will suffer anything because of me.....!!
so everytime when my husband try to discuss this serious problem....i just stop him and tell him " let's talk about this later on...."
I'm still thinking ...should i take the risk? I really don't know...i think i still need more time to considerate the problem i may have......

Anyway thank you for sharing....

大宅

To : mchan

好多謝您的意見....其實我而家都依然迷茫..最近又掛住搞阿囡九月返k1的準備...所以都未有正式去考慮呢個問題...我諗到出年先再 ”舊事重提 ”!!
你知啦....呢件事真係可大可小...真係需要時間去認真考慮 !!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Dear all

大家說開早產bb, 看見妳們的經歷, 真的很心疼, 而我bb亦是早產, 33週3, 出世1.8kg (4lbs),感謝主, 只是頭三天用喉管飲奶, 之後亦可用奶咀, 而自己只有頭3天可有小許人奶, 之後全奶粉, BB是飲雅陪(加營素) 是專for 出世輕磅bb, 在藥房只有300ml細罐買, bb食到四個月左右, 已到17 lbs, 足哂磅才轉普通奶粉, 所以覺得這隻加營素奶粉不錯, 另我同工人都每天有幫bb按摩, 按到bb 6個月左右 (我是在職媽媽要返工, 第三個月開始由工人天天按, 工人很好亦常常享歌仔給bb聽) bb真的會吸收些,

還有我記得, 相信我bb 個肺o.k. 是我一穿水入院, 醫生幫我打了一支強肺針 for bb 肺可強壯. 所以我覺得這支針都很重要. 以下是自己生bb的經歷, 希望大家都努力, 互相鼓勵. 當一個媽媽真的不容易.

bb 29週時我穿了羊水.(當時肚內bb的體重只有約1kg重). 羊胎膜穿了一個小孔,羊水流了很多,但幸好bb沒有感染,胎水很清.醫生話可等, 不用急著要bb出世, 之後的日子便是乖乖地是訓在醫院的床上, 每天醫生的儉查, 姑娘為我打針抽血,給我吃抗生素, 助理亞姐為我準備尿兜, 媽媽早上探病時間帶食物給我吃, 晚上先生放工同我抹身. 我自己只可每天下床一次是坐輪椅到洗手間大便. 一星期可有一次洗澡及洗頭. 天天都是問醫生同一條問題: baby 在我肚裏這麼小胎水有沒有問題?? 他能否活動自如, 醫生說不會有太大的問題, 只要有食物/水份供給胎兒, 胎水會自然再制造出來, 但由於穿了一個小孔, 羊水仍然每天的不斷流出來, 幸好我的信仰令我有依靠, 感謝醫院的姑娘, 她們的開解及幫助.

過了兩星期, 腹裏的baby 有31週. 預計的體重有1.3kgs. 但零三年三月中的政府醫院異常的緊張, 原來沙士傳染病發生, 原本待產的病房亦調遷到另一層樓讓給感染沙士的病人, 姑娘及助理亞姐們都增加不少壓力及工作. 探病的人都一定要帶口罩. 自己無形中亦多了一份掛慮. 但因真的做不到什麼, 只好依然每天訓在床上, 祈禱, 看書, 飲食. 因醫生說bb在媽媽肚內如正常發展, 心跳冇問題的話, bb在媽媽肚內好過出來.

入院四星期後 , 胎兒有作動,,醫生為我開刀了, 感謝神 baby 雖然得33週及1.8kg (4磅), 但身體都很健康, 肺功能正常. 呼吸亦暢通,都冇細菌感染. 但bb要足5磅才可出院. .

零三年四月頭, 由於沙士傳染病高峰期,醫院不淮其他人到醫院探望,而當時有感染了沙士媽媽的baby剛入院,亦在同一層的嬰兒深切部,有些擔心.我開刀一星期後出院,因沙士傳染病,我只可一星期一次返回醫院看baby.不過很多謝聯合醫院的醫生及姑娘在那時人心惶惶的時間,亦體諒為人父母的心情.姑娘很好地每天都致電給我說說baby的進度,飲了多少奶,重了多少等等,待我們不用太掛心.

Baby出世三星期後有5磅啦,在神的帶領下,Baby健健康康的出院了.現在已三歲多了. 有17 kgs , 95cm高, 爸爸常常話他是小肥仔, 他亦很活潑精靈.(常常說他三歲啦,不是bb了).感謝主耶穌基督!    

大宅

babydoris,

相中係咪你講個早產 bb 呀, 佢好靚仔 Wor, 一 d 都唔似早產兒, 希望我個 b 都同你個 b 一樣, 健康快樂地成長

複式洋房

係呀, 我都覺得個枝強肺針有d料到架!我早產29weeks, e生一發覺明顯早產跡象, 就即刻幫我打定枝強肺針, 後來出世後, 大孖由頭到尾都唔需要呼吸機, 自行呼吸, 淨係細孖因為有其他complication而令佢呼吸唔多好, 但佢on 呼吸機都係3,4日左右, 其他時間一d都唔需要!e生都話係good sign!

複式洋房

想問下有無ma ma既早產b出世時有PDA依種complication?

複式洋房

BB Ian had mama milk + Meiji formula up to 3 months. He has been taking full Meiji formula since 3 months.

大宅

雖然我bb唔係早產...冇咩意見比到你...不過都祝你個b肥肥白白..健健康康la...

大宅

conniesm,
可唔可以簡單講下什麼是PDA?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

babydoris:
一個難忘嘅經歷,令我哋更珍惜我哋嘅BB.
我個時都要打保肺針喎!不過係打四支,每隔12hrs一支,每4hrs抽一血,左手吊鹽水,右手吊抗衡子宮收縮藥,我咁大個女最怕打針. 諗起都覺得自己好勇敢!
我要記得幸福......

大宅

我有一罐加營心美力(400g),expiry date:01/07!你地有冇bb食緊,可免費送出!有興趣請pm我,大埔or火炭交收!

複式洋房

podi 寫道:
conniesm,
可唔可以簡單講下什麼是PDA?

Patent Ductus Arteriosus (PDA) 中文係開放性動脈導管,
動脈導管係心臟裡其中一條血管, bb臨出世前3-4weeks就開始關閉, 然後就出世離開母體, 因為早產2個月, 依條血管并沒有關閉, 這樣就影響bb呼吸困難及成長較慢, 我細孖因為咁就on呼叫機2-3日.好彩後來食藥好番條血管關閉了, 否則就要做手術

大宅

貓狗褓姆

Dear babydoris,
看完你的經歷,真的身同感受!

雖然我阿b出世時,無沙士, 所以我可以日日去醫院探佢.不過我26週3就係公司穿左羊水.我本來都好似你咁住院,等bb遲d先出世. 不過我捱左4日,開始流紅,仲成晚肚痛.所以醫生決定要催生.bb出世時只得975grams(約2磅).

不過,好彩我係公司穿羊水,救護車送我去最近瑪麗醫院.(其實一d都唔近),佢地嬰兒深切部係好好的. 因為我知有d係東區醫院出世的早產b都會轉去佢地到.不過唔係咁易轉.所以我阿b都算不幸之中之大幸.不過我坐月時,佢地唔俾我去咁多,因為路途太遠(每程1.5小時,來回成3小時).所以我只可以隔日去探b.加上我又好少人奶出.當時心情都好難受.

最後阿b要住2個月醫院. 依家阿b出左完一個月.大致上都可以(依家3個月有6磅半).係消化系統較差.成日扭計想呵屎.看見佢喊得咁慘,心都痛埋.
:-( :-(

男爵府

嬰 兒 按 摩 助 快 高 長 大
能 穩 定 情 緒   對 早 產 嬰 尤 其 有 效
嬰 兒 按 摩 助 快 高 長 大 Apple Daily - 31/07/06

【 本 報 訊 】 嬰 兒 快 高 長 大 , 全 靠 睡 眠 時 身 體 釋 出 大 量 生 長 激 素 。 有 專 家 指 出 , 嬰 兒 接 受 按 摩 有 助 睡 眠 , 刺 激 生 長 , 對 早 產 嬰 兒 尤 其 有 效 ; 按 摩 也 是 親 子 遊 戲 , 零 至 1 歲 是 嬰 兒 與 家 人 建 立 關 係 的 黃 金 期 , 外 出 工 作 的 母 親 就 算 只 能 與 嬰 兒 短 , 也 可 透 過 按 摩 時 的 肌 膚 接 觸 , 促 進 彼 此 感 情 , 更 有 助 避 免 嬰 兒 「 鬧 情 緒 」 。   記 者 : 白   琳

嬰 兒 生 長 速 度 比 成 年 人 快 , 需 要 更 多 睡 眠 時 間 製 造 生 長 激 素 。 中 文 大 學 兒 科 學 系 副 教 授 李 民 瞻 說 , 嬰 兒 經 常 半 夜 驚 醒 是 健 康 的 表 現 , 因 為 人 體 睡 眠 周 期 分 作 快 速 眼 動 ( Rapid Eye Movement , REM ) 及 非 快 速 眼 動 ( Non-REM ) 兩 階 段 。 前 者 眼 球 會 不 自 覺 快 速 轉 動 , 容 易 被 驚 醒 , 後 者 則 為 熟 睡 階 段 。
他 指 出 , 嬰 兒 睡 覺 時 每 隔 半 小 時 就 進 入 一 個 REM 階 段 , 成 人 則 需 1.5 小 時 , 所 以 嬰 兒 進 入 REM 的 次 數 較 多 , 被 驚 醒 的 機 率 也 較 高 。

按 摩 後 體 重 增 逾 倍
嬰 兒 入 睡 時 會 先 進 入 REM , 成 人 則 由 Non-REM 開 始 , 所 以 當 嬰 兒 在 家 人 懷 睡 時 , 應 避 免 即 時 放 回 睡 床 。 李 民 瞻 指 出 , 當 嬰 兒 睡 時 呼 吸 頻 率 不 規 則 、 仍 在 啜 奶 嘴 或 不 自 覺 地 笑 , 即 處 於 REM , 容 易 被 驚 醒 , 「 要 等 到 佢 氣 平 均 , 成 身 軟 晒 , 即 係 過 REM , 先 擺 佢 落 床 。 」
他 強 調 , 曾 有 研 究 顯 示 , 為 30 周 早 產 嬰 兒 每 日 按 摩 三 次 , 持 續 五 天 後 , 就 算 吃 奶 份 量 沒 變 , 其 平 均 體 重 也 會 上 升 243 克 , 比 沒 有 按 摩 的 113 克 升 逾 一 倍 , 精 神 狀 態 也 明 顯 好 轉 。 因 為 按 摩 加 快 嬰 兒 新 陳 代 謝 , 加 速 成 長 ; 按 摩 也 令 體 內 引 致 壓 力 的 皮 質 醇 水 平 下 降 , 有 助 穩 定 情 緒 , 容 易 入 眠 。

有 效 增 進 親 子 關 係
在 香 港 路 德 會 社 會 服 務 處 開 辦 嬰 兒 按 摩 班 的 家 庭 生 活 教 育 主 任 吳 淑 華 說 , 每 天 按 摩 只 需 5 至 10 分 鐘 , 手 抱 及 洗 澡 時 也 可 局 部 按 摩 , 最 佳 時 間 則 是 洗 澡 後 。
吳 淑 華 指 出 , 母 親 可 以 用 大 拇 指 按 壓 嬰 兒 的 臉 部 , 至 於 胸 、 腹 , 母 親 可 用 合 攏 的 手 指 推 撫 , 四 肢 則 用 手 掌 扭 ; 按 摩 時 母 親 又 可 以 與 嬰 兒 聊 天 及 唱 歌 , 「 好 多 working mother ( 出 外 工 作 的 母 親 ) 都 覺 得 同 BB 無 咁 close ( 親 密 ) , 同 佢 按 摩 完 , 會 覺 得 BB 開 心 , 黐 佢 多 , 又 得 好 。 」

家 長 為 嬰 兒 按 摩 注 意 事 項
• 按 摩 前 除 下 手 上 所 有 飾 物
• 手 指 甲 不 可 留 長 或 塗 指 甲 油
• 按 摩 時 要 使 用 嬰 兒 油
• 力 度 要 輕 柔 , 尤 其 對 象 是 初 生 嬰 兒
• 嬰 兒 睏 倦 、 肚 餓 、 發 燒 或 腹 瀉 時 不 宜 按 摩
• 嬰 兒 臍 帶 未 剪 時 切 勿 按 摩 其 腹 部
資 料 來 源 : 路 德 會 家 庭 生 活 教 育 主 任 吳 淑 華

男爵府

conniesm 寫道:
係呀, 我都覺得個枝強肺針有d料到架!我早產29weeks, e生一發覺明顯早產跡象, 就即刻幫我打定枝強肺針, 後來出世後, 大孖由頭到尾都唔需要呼吸機, 自行呼吸, 淨係細孖因為有其他complication而令佢呼吸唔多好, 但佢on 呼吸機都係3,4日左右, 其他時間一d都唔需要!e生都話係good sign!

me too 我生之前一星期因為見紅,醫生擔心呀仔會早入產,打左2日强肺針..呀仔29週出世..用左幾日呼吸機,之後都可自行呼吸

大宅

點解你地 d 呀 b 咁好既...我呀 b 出世冇耐就開始做手術, 而家成身都好多"那", 而且有一條"那"由腰開始圍住半邊身添, 個個睇到都心痛死......都唔明點解要咁樣開刀做手術......重有就係佢原本可以自行呼吸, 就係因為果個手術, 另到佢個橫隔膜高低左, 自己呼吸唔到, 咩左部大機成大半年, 要佢自己慢慢康復先 "luck" 得部機 :-( :-( :-(

首頁
34567...97

尾頁

跳至