論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 【要到審裁處/勞工處必看】(真係想笠佢地麻包袋...中段係注意事項)

到我喇, 琴日收到勞工處封信, 個印印要告我,
我同佢份約响8月尾到期, 佢要求8月中提早放
十四日大假走人, 宜家告我underpaid, 一個月
代通知金, 法定假日, 兩年從無放假日(102日),
什麼舟車費,膳食費等..明明係完約走人點解要俾
代通知金呀?
我真係覺得好煩, 我真係無時間同佢玩, 點算,
我係o個d小小野就tun晒雞, 可能之前有人打黎
問關於佢d野想請佢, 我只係講番事實啫, 可能
到宜家都無人請, 所以要玩野la, 一來可以試下
攞唔攞到錢, 又可以拖延時間留响hk搵工,
跟本係佢自己講大話人地唔請佢都唔關我事ga,
點解要玩我吖,(又同人講我打佢所以佢唔同我續約,
又同第二個講佢自己結左婚有個仔, 湊仔好掂),
睇到封野血壓又升左, 點解會有呢d人ga???
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

別墅

Re: 【要到審裁處/勞工處必看】(真係想笠佢地麻包袋...中段係注意事項)

m9394pp,

If you have proof, you don't have to worry. I just came back from the conciliation meeting today.

So, don't worry. Don't be scared when you meet the maid! Be confidence!

大宅

我bun bun走佬,又係去勞工處反追我通知金!
我同佢死過,月尾要上埋庭!就算我輸,要我賠,佢都要等耐d先有得攞,何况我win機會大,be confidence 香港人錢唔易呃ga,我地好辛苦賺ga
櫝掂都煩唔'爭再'

子爵府

醒目開學勳章

m9394pp,

一早講過唔好完約前扣大假的了,點解總係事後先覺得個工人衰?佢地不嬲都係用呢招架啦,唉!

你手頭上有咩文件證明佢已收齊D咩錢錢?不如你詳細打出黎大家一齊傾下點對付佢啦?!

大家商量下好過,你睇哂呢個Topic所有資料未?睇完你唔明點做就問啦,依家BK有幾個case因為大家團結合作,已經贏哂D【屈傭】,有幾個有經驗會員都可以係度教路架啦,唔止得我、開門同呀FA 架啦,呢樣就係我一直想見到的事。

子爵府

醒目開學勳章

anitapooh 寫道:
我bun bun走佬,又係去勞工處反追我通知金!
我同佢死過,月尾要上埋庭!就算我輸,要我賠,佢都要等耐d先有得攞,何况我win機會大,be confidence 香港人錢唔易呃ga,我地好辛苦賺ga
櫝掂都煩唔'爭再'

等你好消息!
到時你自己開一個Topic 等其他媽咪祝賀你,係呢個Topic 就講下心得,大家先會識保護自己,支持你啞!

大宅

第一次上庭要攪幾耐架?多謝陽光媽!點叫庭外和解

子爵府

醒目開學勳章

Re: 【要到審裁署/勞工處必看】(真係想笠佢地麻包袋...中段係注意事項)

anitapooh,

其實有法庭網頁睇的,我會再提供多D資料,不過大家合作D,唔係淨係幾個人識就得,我都會有一日唔再上黎BK,你地要自己學識保障自己的了,抽D時間睇啦,有case在身果D會員,睇哂全個Topic 先落問題,唔該!

[size=x-large]--按此-->審裁署程序需知<----

其實係之前都有講過6~7張審裁署份form會有個位問願唔願意和解,不過無要求僱主寫原因,只得兩個格仔,一個係願意,另一個係唔願意...

當日我地三個就係睇完呢條問題之後一齊"O"咀,仲想殺人添,點解審裁署唔俾一個地方俾僱主解釋點解唔願意和解?

當上完勞工處關係科傾唔掂數,主任就會俾三張文件個工人,賤人要到審裁署俾$排期告僱主(只係幾十蚊所以佢地係唔係都告,條link有價錢表)約兩星期就會收到法庭傳票,約一個星期內上審裁署交口供詞 ,如果你唔交or準備得唔好,就輸了九成九,因為如果無呢D證供詞同證物呈上去的話,即係外傭齋講的係事實,咁就要乖乖比錢輸哂。

相反如果僱主準備充足的話,外傭果邊就要提出確實證據指控僱主先可以有錢袋,不過唔好開心住,因為過程中法官係引導僱主和解的,所以問的問題都好直接,例如:

同唔同意外傭提出之金額?
唔同意會比幾多?
你有無短付工資、扣假、打(包括任何家人)、唔俾飯、訓地下...多不勝數,我聽到都覺得佢地好戲,最頂癮係佢地講完自己笑oY嘛!

如果法官有理據要求審結哪一方勝訴,否則要過另一堂,直至法官得到雙方一個和解or解決為止...過堂時間有快有慢,我地知最快第二日就再上庭,但一般都會兩星期度,視乎個法官排期。

子爵府

醒目開學勳章

【要到審裁署/勞工處必看】(中段係注意事項)

最重要係每日都有外傭告僱主的case,如果你想知點應付,你上始創20樓,有10個法庭,可以隨便出入,只要唔係case內證人就入得,睇一個上午就知點解香港僱主輸哂,九成俾錢外傭,係法庭網頁已可睇一星期內之case排期時間庭號:

1.大把外傭工會坐陣,直頭有人強馬壯的感覺

2.僱主梗係無人無乜,震過貓王

3.僱主無人教點做,外傭即場改變控告方式,例如告呢樣唔得,即加多另一樣,法官無奈會安排過堂等僱主再提出新證據支持,外傭就可延期留港繼續搵新水魚。

4.香港僱主大多覺得忙同無時間/假期,所以俾錢算數,到一到比錢就走

5.主要係有D僱主名係負責家庭經濟果位,但係對外傭就唔係,大家諗下,例如:
先生係僱主,太太就負責外傭所有事情,但到上庭當日只係太太講多過先生講,咁個官有機會會相信外傭果邊多D,因為僱主本身唔清唔楚

[ 本文章最後由 winnie_sh 於 08-5-31 02:21 編輯 ]

大宅

Re: 【要到審裁署/勞工處必看】(真係想笠佢地麻包袋...中段係注意事項)

多謝!呢個topic 已經睇曬!月尾去馬、、

大宅

winnie,

你地post既資我全部睇晒,
我現有文件如下:
1. 每月簽收薪金連放足假
2. 因為係佢自己要求早14日走, 所以我要佢寫封信
書面通知我(8月頭)
3. 最尾o個日返agent辦完所有手續, agent有份證明
俾佢自己填日期,姓名等資料, 內容就打好晒, 大致話
佢同我已完約, 24個月內已收足薪金, 放足假包括14日
大假, 簽署時精神狀況正常並無任何壓力, 僱主並無任
何拖欠, 工人亦無意見
**總數五萬幾**
備註: 佢話我兩年內無俾佢放假, 佢曾經放幾日但要扣
佢一百蚊, 佢咁講真係好聰明, 就算我有人證明佢有
放假(因為我有時會有朋友上黎), 都可以話我扣左佢錢,
真係乜都係佢講

請各位俾d意見我! ( 呢排我自己都好忙, 無時間上綱,
所以咁遲先post 我既資料)

子爵府

醒目開學勳章

m9394pp,

車PM

大宅

好緊張,上庭啦

子爵府

醒目開學勳章

anitapooh 寫道:
好緊張,上庭啦

支持你,最緊要覺得唔合理的話就唔好比,就算個官講乜都唔需要比,因為法官職責係和解同判決解決你同工人,會過堂過到僱主放棄,最後比錢解決的,不過當然有少部份官係好好人,知道係個外傭屈僱主啦!

大宅

他媽的,唔會唔過10次都未掂架!煩

大宅

個官好好人

子爵府

醒目開學勳章

入黎家傭版傾計而又比外傭告緊的會員注意,呢個Topic係針對勞資關係科同審裁處而開的,若果你地真係有咩睇完唔明or 任何分享都可係呢度落post,不過最好係另開一個你自己故事Topic 講始末等多D會員比意見,之後有咩問題亦可在此提出,我同一班媽咪都會盡量幫你搵最好方法。

大宅

Winnie,

咁完約時大假是否最好補錢?
要工人簽收完約前扣大假可不可以?

winnie_sh 寫道:
m9394pp,

一早講過唔好完約前扣大假的了,點解總係事後先覺得個工人衰?佢地不嬲都係用呢招架啦,唉!

...........

子爵府

醒目開學勳章

(前)7日.........完約日..........(後)7日-->走得(後7日可用錢比)

如果完約日前扣14日假,咁外傭法例內僱主係要比多額外7日的,因為法例保障外傭可以有適當回鄉團聚,而set定完約後有7日一定要比工人的。

咁樣寫會唔會清晰D?因為每次見到大家唔識外傭完約時多數都係中呢樣,當然講緊最壞打算係外傭會告僱主啦!

好多之前無事的僱主唔等如無問題,呢個完約後7日假的法例,係好清晰的,所以只可以話盡可能保障番自己都係跟足法例好D囉!

大宅

Winnie,

又是一個陷阱

我明白了, 謝謝!

winnie_sh 寫道:
(前)7日.........完約日..........(後)7日-->走得(後7日可用錢比)

如果完約日前扣14日假,咁外傭法例內僱主係要比多額外7日的,因為法例保障外傭可以有適當回鄉團聚,而set定完約後有7日一定要比工人的。

咁樣寫會唔會清晰D?因為每次見到大家唔識外傭完約時多數都係中呢樣,當然講緊最壞打算係外傭會告僱主啦!

好多之前無事的僱主唔等如無問題,呢個完約後7日假的法例,係好清晰的,所以只可以話盡可能保障番自己都係跟足法例好D囉!

民房

Re: 真係想笠佢地麻包袋...

由 justjust 於 2006-08-02 14:57:51

我上次都係咁同個官講﹐但個官話呢d唔係呢個庭審喎﹐我話勞工處係咁講啵﹐佢話勞工處可以講好多野﹐但係個庭﹐就要聽個官講。........anyway,果次我都claim到個衰賓﹐offset晒就算﹐要佢賠我大假+冇薪假+鐘點﹐佢做成年都唔掂﹗

我個衰賓自己resign, 攪到又要告假照顧屋企, 個PK竟然仲要屈代通知金, 下星期又要告假同去玩, 我都想反索賞, 請問要幾時做 ? 係咪去左勞工處見左主任再同佢講, 定係而加告左先 ? 但係都無佢地址點告 ??

首頁

尾頁

跳至