論盡家傭

跳至

首頁
23456...11

尾頁

複式洋房

Re: 真係想笠佢地麻包袋...

sanlap 寫道:
無試用期真係好過份, 比 2 個星期都好過無吖!!!!!
[quote]
JoJoLui 寫道:
香港政府真係食屎,冇鬼用,手指咬出唔咬入。
又冇試用期,請咗d垃圾都要賠錢咁送佢地走。
[/quote]

yes, even 1 wk 都好過無

子爵府

醒目開學勳章

donomother,
請律師民事起訴就得!不過贏o左佢都無錢賠!

大宅

thx!!
winnie_sh 寫道:
[quote]
babysamsam 寫道:
唔好意思....我都係待告者 , 請問上庭等左幾多日呀??

約兩星期度![/quote]

子爵府

醒目開學勳章

早幾日上了始創中心19樓交口供紙俾勞資審裁署,亦係一把火

原來要所有僱主好似律師咁自己填哂6~7張Form,裡面D資料唔難,最賤係最後果條:

你是否願意庭外和解?
只有是同否填
跟住得一個位填銀碼

嘩!真係離哂譜!自己人已經唔幫,仲要蝦我地,如果唔識字真係喊得一句句,個主任仲要寸到爆,正XX!

裡面要求僱主書寫理據同提出證據證明工人告僱主o既反證,仲要係好似差館落口供咁寫法,有影片就要另外用紙寫低片裡面每個人講o既每句說話,有需要仲要自備用黎放影像之器材,PK佢地oY!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Re: [新料]真係想笠佢地麻包袋...審裁署仲賤呀!

大宅

應該話:反轉豬肚就係d pk 會生的毒瘤

丫頭 寫道:
呢d就係反轉豬肚就係屎.
已代刪除

大宅

點解個 無能用 政府咁保障d 死 pk,唔立法話: 法例規定如比人underpaid 於三個月內不向有關當局舉報更會 "song 失"日後追溯資格.

mylulu007 寫道:
[quote]
果D PK 真係當告僱主係必然同應份,話你知oY,我坐半小時已見到6個工人排飛仔告僱主:

1.PK印--做了4年
---告僱主每個月出2000糧 (佢話有簽收據,不過係被逼)
---告僱主每個月放2日假 (佢話僱主有2個小孩要照顧,所以唔俾佢放假)
---臨完第二張約趕佢出街無出糧、機票、代通知金、津貼、遣散費
佢話僱主唔想比,所以突然趕佢走,仲唔俾佢拎衫
跟住佢就有SMS收到,睇完就好慘咁同櫃面主任講屋企而家唔知有無事,好想返去,求主任幫佢
佢一轉身就向坐係度等果幾個another PK 舉V字手勢

個工人都痴既, 四年以黎都underpaid都仲肯做? 搵鬼信佢咩!!!! 做到人地"pan佢走"先至 "迫於無奈"去告僱主? [/quote]
已代刪除

禁止訪問

好媽媽勳章

洋房

Donomother:
請問最後結果如何, 你是否妥協? 補錢呀?
希望你保持平靜, 以己身體為重, 祝好運.

donomother 寫道:
我請咗十幾年工人,以前d朋友話個賓賓點衰點衰,我以往就一直好好彩,只係之前試過請過幾位BunBun完唔到約,我補足晒走就無事,心唸我對妳好,妳點都唔會太過份,但今次終於得到教訓,做完兩張約個衰Bun走去追我遣散費/無理解僱,我已請番新工人只是未到,所以同調解員講沒理由追我遣散費,但做咗四年唔同佢續約可以話我無理解僱,我真係火都嚟埋,佢做到pan晒,同我樓上及隔壁的BunBun私通晒,成日出咗去唔見人(我個仔讀全日制),只是心想她就快完約忍得就忍,沒有抄佢和比warning letter佢,但現在上庭就各有各講,但我覺得勞工署位調解主任偏幫個工人,她只是不斷游說我比少少錢和解,但我條氣真係唔順,無論花多少錢都唔想益個衰
Bun,但自從收到勞工審裁署封信後,我同我老公都晚晚瞓唔着,情緒受極大困擾,明天真係要去看心理醫生,好唔忿氣,想問:我這樣可唔可以去Claim個工人巫告我而嚴重影響,引至我心理壓力過大而影響到日常生活
巴斯 :wave: :wave: :wave:

子爵府

醒目開學勳章

------------->
"漂亮的一役<-----------------
",多謝晒FA8866,Winnie,開門見山及各位指教我的媽咪,爹地!)

巴斯,

donomother單Case 已贏到開巷,因為係大家努力下教佢做足僱主要做事項。

大家互勉之啦!

子爵府

醒目開學勳章

[/quote]
早幾日上了始創中心19樓交口供紙俾勞資審裁署,亦係一把火

原來要所有僱主好似律師咁自己填哂6~7張Form,裡面D資料唔難,最賤係最後果條:

你是否願意庭外和解?
只有是同否填
跟住得一個位填銀碼

嘩!真係離哂譜!自己人已經唔幫,仲要蝦我地,如果唔識字真係喊得一句句,個主任仲要寸到爆,正XX!

裡面要求僱主書寫理據同提出證據證明工人告僱主o既反證,仲要係好似差館落口供咁寫法,有影片就要另外用紙寫低片裡面每個人講o既每句說話,有需要仲要自備用黎放影像之器材,PK佢地oY!
[/quote]
仲有:
係D Form 內會有幾行比僱主填口供,如果你有證據同證人,就要係呢個位填哂落去,係可以另紙書寫的,最重要係口供唔詳細,輸o既機會係95%

仲要係上庭前跟據個賤工人個通信地址寄一整份口供連埋6~7張o既法庭信平郵俾個賤人,但係因為賤人唔需要舉證,只需講出僱主點衰,所以無寄任何野俾僱主,嘩!我睇完真係火都上腦,簡直不敢相信呢個係香港,完全覺得法律係廢到唔廢,保障唔到守法o既香港人!

我同呀Fa一路填一路X,早一晚已經為了口供紙通宵打字,去到仲要搞3粒鐘,嘩!返到屋企直頭唔想食晚飯,想殺人!

最記得係個主任講了一段:
呢度係法庭,唔識填應該之前係勞工處問哂,我唔會答你,你出去填好先拎黎交啦!

全部文件最後要Copy一次,教大家落19樓審裁處會計部果度影印$0.5一張,我地係街外快圖X影,最後影了總數40張紙...超慢

好多野想呻俾你地聽,但係唔知點講,因為唔想影響到單CASE(唔係告我,所以驚講錯野責任好大)

民房

我想同大家講一句,就算有證據都要比錢那些印傭! :evil: :evil: :evil:
因為有香港某教會機構會幫佢哋告僱主(勵Xx),佢哋唔知印傭是否講大話,或犯了什麼事,總之有印傭找這個機構,佢哋就幫!

子爵府

醒目開學勳章

susanana 寫道:
我想同大家講一句,就算有證據都要比錢那些印傭! :evil: :evil: :evil:
因為有香港某教會機構會幫佢哋告僱主(勵Xx),佢哋唔知印傭是否講大話,或犯了什麼事,總之有印傭找這個機構,佢哋就幫!

我想補充,現時幫助外傭告僱主o既自願機構已超過十間,係勞工處調解主任話我聽的。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

susanana 寫道:

您講呢間"[size=medium]"晒名架啦. 其他個d都又寸又惡呀.

洋房

哦, 我記得啦....恭喜哂, donomother !!!!!
巴斯 :wave: :wave: :wave:

子爵府

醒目開學勳章

我希望上過勞資庭o既媽咪可以係呢個Topic度交流下經驗,等大家可以知道點處理呢D問題!

大宅

有個bk mum 而家上緊庭...佢趁個官話休息時間打電話比我..欲知後事如何....待續...因為我都未知呀~~~ :mrgreen:

大宅

do do do do~~~最新消息....個死工人真奸狗...仲要拖馬去哂...仲趁休息時間成班去「兇」個bk mum去鬧佢,想殺人咁滯.......而家仲要等九月下一堂......成班工人正c 忽鬼嚟.....
該用戶已被刪除

大宅

十幾年前

首頁
23456...11

尾頁

跳至