興趣嗜好

跳至
[攝影] DC感光度

首頁

尾頁

男爵府

DC感光度

一般都會dc預設感光度為 100 .. 如果我在室內用 200 or 400 最高清晰度.. 微粒會唔會好粗..最大可以晒幾大 ?

thx..

Ding

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: DC感光度

感光度同可以晒幾大張相係兩件事

一般dc, iso 去到 400 已好粗 (好似 Panasonic fx 系列)
我用 fujifilm F30, 去到 ISO 800 都好OK

男爵府

chloepapa

我用 nikon s3 .. 唔知 ok 嗎 ? 如果用 200 會唔會好好多 ?
thx ..
Ding

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

用200 同100 都有D分別, NIKON DC 用200 應該不會很粗, 自己試下咪知LOL

大宅

DC 用 200 應該已經好粗囉, DSLR 就唔會, 我部D70s最低ISO是 200.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

真係唔該晒你地.. 咁我唔教 200 lu ..
Ding

大宅

其實而家既dc iso感光度都係模仿菲林的感光度,只不過將張相較光d,微粒粗只不過係因為本來黑既地方被較光而見到本來組成黑色既其他顏色,所以我用dc都好少較感光度,如果真係響暗既地方影相,都係自備返個小腳架,再唔係開晒d燈影囉。

首頁

尾頁

跳至