論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:okmilk 的帖子

我估大部分工人都係甘衰,唯一導致我想炒佢係佢無heart, 佢做錯野我同佢講時,佢係望一望我,唔採我,走左去。這些態度十分兇劣。我開始搵新工人啦!究竟選印定菲?

大宅

引用:炒;無heart+係大忌!無heart+做野唔会好,

原帖由 ztobb 於 13-02-05 發表
炒;無heart 係大忌!無heart 做野唔会好,唔会改.
應同!

大宅

回覆:我應該繼續忍定炒?

為何會做過忍字?因為我家有兩個小孩。今時今日真很困難請工人了。個個都覺揍兩個辛苦,唔做我家。個個都只比一個月通知期我。而我兩公婆要返工,這段日子真好難頂。

禁止訪問

大宅

我個工人都係, 不過只怕而家炒, 市塲冇人.

睇化d...而家所有工人的通病, 只怕找過更衺.

我2012 換左3 個工人;
1st - 自己話自己英文唔得, 最後一個月人工唔要 (做左2個月)
2nd - 駁咀, 自己辭職(做左2個月)
3rd - now.....(冇氣) no logic....bad eng (做左2 個月)...日日問 : 應否炒...

答自己 : 找到人, 再算

大宅

回覆:我應該繼續忍定炒?

而家找工人真係如同買大細,好灰。

子爵府

無心做真係死罪
但好明白樓主苦處
話炒幾咁易, 只要願意比錢, 即時叫佢返歸
但問題係, 無工人係咪應付到先? 下一個又唔一定比呢個好...
家下工人求過於供, 要"忍"工人的大有人在, 我哋香港僱主真係搾頸就命
在職媽媽有時真係要靠工人, 所以先會咁無奈

別墅

而家啲工人真係有咁差得咁差, 所以, 來緊都唔會再用工人, 轉番本地ee. 對住啲工人, 真係會嘔血

複式洋房

回覆 jessiechen 的帖子

agree

大宅

我都準備做FTM,因為我們兩公婆都要返工,請假又難(病假幾年未請過,年假都唔敢亂請),回家又要對著無heart兼黑面的工人;我亦不好意思再叫99幫手,因為佢已經幫過好多次.

尋晚,我同囝囡宣佈我即將做FTM,囡囡最關心的問題係:"工人房可唔可以變成playroom呀?"mouth:

jessiechen  忍唔住笑咗, 你囡囡好可愛...  發表於 13-2-6 17:05

大宅

回覆:jessiechen 的帖子

完全是我想法!好無奈!

大宅

回覆:chuwei1218 的帖子

個工人超衰格!天有眼,睇下佢地幾時現眼報。

大宅

菲都有90後架.
有個同事個菲做左一年多, 要xmas (2012)年放假回鄉,
我同事不批, 佢辭職,

初時我以為佢工人12月中到尾last day, 點知佢話12月初已走, 因為工人要 '預備' 這個大節...真的唔憂做.

jessiechen  吓, 咁串...真係唔等錢洗喎...所以我哋吹佢哋唔脹  發表於 13-2-6 17:06

大宅

唔好比工人知道你的底牌...但不唔好比佢'食'住..
工人一面黑, 我就會'話' 佢....

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好無奈! 炒啦! 希望在明天!

大宅

回覆:kc_united 的帖子

炒啦, 你最終都係會頂晤順炒佢! 而家個件做左快5個月, 我已經頂晤順, 我仲要resign埋係屋企跟實個工人~ 因為我同老公一d都晤放心個小朋友同佢單獨相處

而家等緊新工人~ 我而家個件好經典!

1)整爛無數電器
2)比泥膠水我囡沖凉(佢話引我個囡沖涼, 叫佢罹自己鐘意嘅野, 點知小囡攞左泥膠)
3)廚房差d火燭(呢個都係我導火線之一), 成個廚房冒白煙, 我當時同個囡訓緊, 我係比d味con醒左 而當時我家賓公主正係厨房yim緊野食, 佢竟然話聞晤到, 我話你聞晤到你起碼望到d煙, 佢條友又話冇留意{~~就因為佢發緊夢, 我同個囡差d死, 試問我又點放心自己比個囡佢凑?

大宅

炒啦, 你最終都係會頂晤順炒佢! 而家個件做左快5個月, 我已經頂晤順, 我仲要resign埋係屋企跟實個工人~ 因為我同老公一d都晤放心個小朋友同佢單獨相處

1)整爛無數電器
2)比泥膠水我囡沖凉(佢話引我個囡沖涼, 叫佢罹自己鐘意嘅野, 點知小囡攞左泥膠)
3)廚房差d火燭(呢個都係我導火線之一), 成個廚房冒白煙, 我當時同個囡訓緊, 我係比d味con醒左 而當時我家賓公主正係厨房yim緊野食, 佢竟然話聞晤到, 我話你聞晤到你起碼望到d煙, 佢條友又話冇留意{~~就因為佢發緊夢, 我同個囡差d死, 試問我又點放心自己比個囡佢凑?

大宅

1)整爛無數電器

大宅

1)整爛無數電器

大宅

1)整爛無數電器

首頁

尾頁

跳至