烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

<<上湯焗龍蝦>>
嘩~今日已經年廿六喇~~係時候唸吓做節整咩菜式~~~~我c6好鍾意食龍蝦嘅~好在呢~我屋企樓下賣得唔係好貴...~well..梗係唔係好大隻嗰d 波士頓龍蝦啦~普通size 嗰d 就大約HKD 100一隻~~有時做節各樣食吓都OK 嘅~~~

材料: 龍蝦一隻, 洋蔥一個 , 乾蔥三粒, 上湯兩杯

STEP 1
龍蝦放尿斬件洗淨~洋蔥乾蔥去衣切絲備用

STEP 2
燒熱一杯油後將龍蝦先拉油~至轉色盛起

STEP 3
爆香洋蔥乾蔥茸後拌入龍蝦兜炒片刻

STEP 4
注入上湯蓋上蓋焗片刻即成~!

拉咗油呢~蝦肉會爽口彈牙好多架喇~~咁唔拉都冇問題O既~~~~

有冇人黎黃家食團年飯呢~~~~~

wong2323  Very good!    發表於 13-2-19 13:38
糖糖    發表於 13-2-6 13:16
曾高    發表於 13-2-6 12:33
pwsmay    發表於 13-2-6 12:21
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

伯爵府

回覆:黃師奶廚藝小百科 - 上湯焗龍蝦

到呀!

黃家小新抱  咁禾加多個位啦~!  發表於 13-2-6 11:00

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

報名

黃家小新抱  好~等我買多隻煮先~~~  發表於 13-2-6 11:09

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我自己要一隻,我好難肥架,唔想同人分

水晶宮

kenstin 發表於 13-2-6 11:25
我自己要一隻,我好難肥架,唔想同人分
咁獨食~~~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

順便介紹系元洲街龍寶酒家,做特價68蚊一隻,我試過好食後,上兩個禮拜去左5次,我地兩公婆一人一隻,只叫龍蝦,幾乎隔日去一次,食完再去松記食糖水,過年後唔知仲有無

大宅

收藏左先~ 唔知有冇芝士焗龍蝦食譜呢

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

水晶宮

kenstin 發表於 13-2-6 11:32
順便介紹系元洲街龍寶酒家,做特價68蚊一隻,我試過好食後,上兩個禮拜去左5次,我地兩公婆一人一隻,只叫 ...
嘩~隔日去一次~咁實係好好食喎!~~~~咁佢做到68 蚊一隻~~~真係做得好抵喎!!!

水晶宮

97193523 發表於 13-2-6 12:02
收藏左先~ 唔知有冇芝士焗龍蝦食譜呢
芝士龍蝦 之前出過喇~入去八吓

97193523  八ing   發表於 13-2-6 12:28

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正呀

黃家小新抱  好好味呢個  發表於 13-2-6 12:42

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆:黃家小新抱 的帖子

珍珠宮

睇錯咗二個post都係龍蝦,我鐘意食上湯整

水晶宮

selko809 發表於 13-2-6 12:59
睇錯咗二個post都係龍蝦,我鐘意食上湯整
咁你用甜品同我交換啦~~~~

selko809  出年整多啲  發表於 13-2-6 13:03

大宅

好媽媽勳章

好好味呀! 我想問上湯是否可用史X生雞湯?

黃家小新抱  都冇問題o既~  發表於 13-2-6 13:19

男爵府

回覆:黃師奶廚藝小百科 - 上湯焗龍蝦

我睇第一句以為你今日26歲生日

水晶宮

lilmissbossy 發表於 13-2-6 15:19
我睇第一句以為你今日26歲生日
年齡係女性嘅秘密~~~~~~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都鍾意食上湯多過芝士,芝士肥得D,上湯加埋依麵底就正晒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

水晶宮

rose-mag 發表於 13-2-6 15:30
我都鍾意食上湯多過芝士,芝士肥得D,上湯加埋依麵底就正晒。
咁我豪個依麵俾你~~~~

首頁

尾頁

跳至