烹飪搵食

跳至
[用具] Pls delete  

首頁
12345...98

尾頁

男爵府

繼Airfryer之後,我又忍唔住幫Miele電蒸爐開番個交流區,希望大家頂力支持~~不過我自己係個初哥,如果之前用開Miele電蒸爐嘅JM,歡迎過啲料比我地~~

我和其他JM之前在另一個Post寫過啲心得,大家如果有興趣可以click入去睇番。心大心細想買Miele蒸爐~~Pls click

1.瑤柱蒸黃芽白:P.1 (快鍵#4)2.蒸飯(1杯米份量):P.1 (快鍵#14)
3.發酵香腸飽:P.3(快鍵#52)

4.瘦肉燉湯: P.3 (快鍵#57)
5.蒸蘿白糕: P.4 (快鍵#76)6.蒸大魚/梅子排骨:P.6(快鍵#110)
7.去蕃茄皮:P.11(快鍵#211or#299photo)
8.肉碎蒸蛋: P.13(快鍵#260)
9.煮原條粟米: P.17(快鍵#339)

10.蝦醬蒸五花腩: P.20 (快鍵#389)
11.手打豬肉丸: P.24 (快鍵#477)
12.菜胆雞: P.26(快鍵#501)

13.蒸菠菜: P.27(快鍵#540)
14.蒸石斑魚(約13両重)P.29 (快鍵#580)

15.蒸冬菇肉丸 : P.40 (快鍵#796)
16.梅菜蒸豬肉 P.50(快鍵#991)
17.花雕酒蒸雞翼 P.50(快鍵#996)
18.清燉獅子頭 P.51(快鍵#1020)

19.瑤柱蒸水蛋 P.52(快鍵#1021)
20. 燉冬瓜盅 P.52(快鍵#1026)

21. 干炒肉碎四季豆 P.53(快鍵#1055)
22.冷藏發酵麵飽P.59(快鍵#1164)
23.和風LC碗蒸P.61(快鍵#1201)
24.手撕雞 P.62(快鍵#1227)
25. 滑滑芝麻卷 P. 65 (快鍵#1286附食譜)

26. 法式豬仔包 P.73(快鍵#1438附食譜) 圖#1014
27. 焗pizza P.73 (快鍵#1444)
28. 石斑+虎蝦P.84(快鍵#1671)Pls click
29. XO醬炒露荀豬柳P.89(快鍵#1775)Pls click 附食譜
30.slow cook慢煮三文魚P.96(快鍵#1910)Pls click

試用實況: P.5 (快鍵#93 ,#94)Pls click
豆腐蒸水蛋、蒸雞、蒸西蘭花、煮溫泉蛋、蒸飯(一碗份量)

實況2 :
P.9(快鍵#167)Pls click

發酵麵糰、煲青紅蘿蔔湯、蒸雙色蛋

實況3:Pls click
p.15 (快鍵#288)
蒸花甲

其他JM的心得:
healthymimi提供:心得(P.1快鍵#11)佛跳牆(P.34快鍵#674)梅菜扣肉(P.46快鍵#903)
littlecheung提供:燉蛋(P.2快鍵#25),發花膠(P.2快鍵#33),發乾鮑(P.5快鍵#81)
TY2004提供: 蒸北海道長腳蟹 (P.8快鍵#158)JoJo9416提供:糖心蛋(P.30快鍵#584)小王提供:蒸滑雞 (P.31快鍵#611)低溫煮厚切豬扒(P.35快鍵#699)kinki_lam_hk提供:香芒糯米飯(P.36快鍵#712相片#687)
~ioi~提供:蒸雞件(P.36快鍵#706)Locarcar提供:花鵰蛋白蒸蟹 (P.42快鍵#822)

woodpecker  對不起,噤錯反對制  發表於 14-9-19 00:35
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

我試了用Miele解凍雞+銀雪魚

因為時間唔同,所以我先放隻雞入去解凍,到最後幾分鐘先放埋銀雪魚入去。

隻雞溶得唔錯,以前我用微波爐好多時都會有少部份熟, 好麻煩。
不過說明書提到,解凍完後,都要放係室溫一陣,效果會更好。

qwe789    發表於 13-2-23 13:33
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

水晶宮

回覆:Miele電蒸爐學習交流區~~

冇位放都入嚟學嘢

男爵府

瑤柱蒸黃芽白

另外我跟隨書附送嘅食譜蒸了黃芽白。 (自已改咗少少)

做法唔算難,全程只用Miele streamer去做。
1.先蒸好啲瑤柱,用100度蒸30分鐘。
2.黃芽白切好,放在兜加水剛剛浸過菜面。用100度蒸15分鐘。
3.預備好啲汁(上湯100cc,鹽適量,酒1tsp,麻油少許,生粉1/2tsp)加入瑤柱絲,用100度蒸15分鐘。
步驟2和3可以一齊做。
4.蛋白色2隻,用100度蒸2分鐘。
最後2分鐘再放入步驟4。

蒸好後,先秘晒全部菜水,將汁和蛋白攪勻,再淋在菜面上。

唔會過林,好好味~~

waiwaiwongwww  勁呀  發表於 14-8-30 20:37
lightwater    發表於 14-4-10 00:25
bkskka  請問浸菜& 煮汁的水, 是冷生水嗎?  發表於 14-1-20 12:32
imconfusing    發表於 14-1-19 13:23
qwe789    發表於 13-2-23 13:34

男爵府

wcandtt 發表於 13-2-6 21:46
冇位放都入嚟學嘢
歡迎你呀~~

大宅

bullbull1 你果然是神級用家!真是要多多向你學習,好好利用Miele 蒸爐!

男爵府

M仔媽 發表於 13-2-6 22:02
bullbull1 你果然是神級用家!
你唔好咁講啦,我都只係個新人咋,而家都仲同Miele溝通緊,要慢慢同佢傾下,了解下佢,希望可以蒸得更好~~

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

報到,今日蒸糕

別墅

男爵府

hippoling 發表於 13-2-6 22:29
報到,今日蒸糕
正呀~~嘻嘻......我明日都會蒸糕呀~~

珍珠宮

我又加入,講番呢三日嘅試驗先⋯(1)番熱隔夜飯 ,幾分鐘,冇計時,因同時燉緊湯,個飯質地軟了,我晚上吃開廷身硬飯,平時隔夜放完雪櫃加水叮的效果一向不好,蒸爐就ok, 我亦發覺軟飯較快飽肚,雖然我較愛廷身硬嘅飯,印度米一粒粒我都好

(2)燉花𣄃參豬展豬腳元肉湯,兩個鐘,出味,但相信三至四個鐘會更出味。我喜歡燉湯的陰柔滑滑口感
(3) bb 露筍,一分鐘,太淋,之後試80 C 1 分鐘, 生及極青,再加多1 分鐘,仍是生,最後100C 整番,大家試90 or 95 C 吧!(注意是bb 露筍,即極幼哥隻)

(4)燉蛋,1 part 蛋 2 part 奶 5 g 糖, 90 C 4 分鐘,滑到呢

(5) 燉元肉蓮子薏米糖水,隔夜浸蓮子,兩個鐘d 蓮子都未淋,下次用煲算,家人愛鬆化的蓮子

(6) 蒸雞,95C 40 min, 百佳買$3x 那些,可能不太新鮮,先用酒塩擦身,滑但有血水味:;pppp:

bullbull1    發表於 13-2-6 23:14

伯爵府

樓主好勁,我用左個steamer 3年幾,只會蒸下魚,肉!最好用係燉湯!5洗睇火!
蒸旦,魚吾會過籠!我要向樓主多多學習

男爵府

yyan 發表於 13-2-6 23:01
樓主好勁,我用左個steamer 3年幾,只會蒸下魚,肉!最好用係燉湯!5洗睇火!
蒸旦,魚吾會過籠!我要向樓 ...
你咁講,我會面紅㗎~~你都不妨share啲經驗比我地知~~

男爵府

今晚蒸飯終於成功,軟硬適中~~

我先浸米,再用100度蒸22分鐘,正!!

大宅

yyan 發表於 13-2-6 23:01
蒸旦,魚吾會過籠!我要向樓 ...
你說得對!我也用了一年多部steamer,都只是作普通蒸餸用!真佩服和欣賞樓主的廚藝!她的分享更令我獲益良多!

大宅

bullbull1 發表於 13-2-6 23:10
今晚蒸終於成功,軟硬適中~~
我家的飯煲已收埋了好久,每天也是這樣蒸飯,還加入燕麥一起蒸呢!

bullbull1    發表於 13-2-6 23:25

珍珠宮

其實水箱可否每晚才清一次(倒水及拆開抹乾),我成日翻熱涼茶、銀𢇁卷等,狗仔西莎都用⋯我想完全代替微波爐呀

男爵府

M仔媽 發表於 13-2-6 23:13
你說得對!我也用了一年多部steamer,都只是作普通蒸餸用!真佩服和欣賞樓主的廚藝!她的分享更令我獲益良 ...
首先多謝晒你地~~你們的欣賞,對我是很好的鼓舞~~

男爵府

healthymimi 發表於 13-2-6 23:18
其實水箱可否每晚才清一次(倒水及拆開抹乾),我成日翻熱涼茶、銀𢇁卷等,狗仔西莎都用⋯我想完全代 ...
我都好似你咁,晚上才清洗,如果次次清真係太麻煩了。其實以前用開嘅JM會唔會好似我地咁呢?

珍珠宮

引用:Quote:M仔媽+發表於+13-2-6+23:13+你說得對

原帖由 bullbull1 於 13-02-06 發表
首先多謝晒你地~~你們的欣賞,對我是很好的鼓舞~~
自從見樓主出airfryer post 後,我已當佢係神Lu

想同大家講兩隻勞工手套套著用可代替oven mitt(即每隻手兩隻手襪), 買定一打,我一濕或用完一次就入洗衣機!

濕了入爐會很熱!

一開門也要退後,不是超熱,但很多steam, 眼鏡濛了也steam了面仲有之後開抽氣扇耐d,費事廚房發霉、薯仔洋蔥發芽啦

首頁
12345...98

尾頁

跳至