烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

siubbsw 發表於 14-2-11 23:17
多謝你的分享。咁你睇完有冇衝動想買?

今日c6去了看bosch,佢話個殼真係唔惦,不過我覺得內涵重要過外表, ...

我當然有衝動買! 而且度了在廚房放在那裡. 不過先生說太貴, 叫停. 我倒沒有理他. 反正錢都是用自己私房錢買 (我們是丁克族-- double income, no kid), 不管他了. 三月份我會再去sogo多看一次示範才決定. 又, Bosch 有沒有示範??

大宅

我之前都覺得好正, 不過最後因為太貴, 所以停左手.....
不過....想問.....佢其實會唔會好食電 ??? 電費會唔會因為佢而貴左好多 ???

男爵府

引用:Quote:原帖由+Popo01+於+14-02-09+發表Aiya

原帖由 healthymimi 於 14-02-12 發表
放飯廳都好靚,上菜仲快d,拎住又熱又濕嘅野asap上檯最好。
是嗎?會好好考慮,謝謝

複式洋房

請問有冇JM燉過鮮奶燉燕窩,要否浸完燕窩,加鮮奶,同糖100度一齊燉就可以喇?燕窩要燉幾長時間?

大宅

引用:請問有冇JM燉過鮮奶燉燕窩,要否浸完燕窩,加

原帖由 yoko_429 於 14-02-13 發表
請問有冇JM燉過鮮奶燉燕窩,要否浸完燕窩,加鮮奶,同糖100度一齊燉就可以喇?燕窩要燉幾長時間?:questi ...
Yes, 糖最後10mins,落好d,為何要燉糖?

珍珠宮

引用:請問有冇JM燉過鮮奶燉燕窩,要否浸完燕窩,加

原帖由 yoko_429 於 14-02-13 發表
請問有冇JM燉過鮮奶燉燕窩,要否浸完燕窩,加鮮奶,同糖100度一齊燉就可以喇?燕窩要燉幾長時間?:questi ...
只試過燉冰糖,1 hr

複式洋房

happymandm8 發表於 14-2-13 14:15
Yes, 糖最後10mins,落好d,為何要燉糖?

咁要燉一個鐘定兩個鐘呀?

大宅

引用:+我之前都覺得好正,+不過最後因為太貴,+所

原帖由 grimpoteuthis 於 14-02-12 發表
我之前都覺得好正, 不過最後因為太貴, 所以停左手.....
不過....想問.....佢其實會唔會好食電 ? ...
我老公都話萬幾蚊買個蒸爐唔值,但我其實好想買,因為煮飯嗰個唔係佢,係我,我想煮飯可方便快捷,騰出多些時間睇功課!

不過聽講部機好易漏水和壞,保養又貴,又有好多倒汗水,現在爭扎中!

大宅

引用:Quote:原帖由+grimpoteuthis+於+14-02-12+

原帖由 siubbsw 於 14-02-16 發表
我老公都話萬幾蚊買個蒸爐唔值,但我其實好想買,因為煮飯嗰個唔係佢,係我,我想煮飯可方便快捷,騰出多些 ...
係實用的,無可置疑,我買時他同兒子都反對,現在還介紹朋友用,衣家仔在英國也用Miele 既洗衣機,貴買平用,仲要將來一定會買m牌,,仲介紹我買吸塵機,先聲明我𣎴是sales!

大宅

引用:Quote:原帖由+grimpoteuthis+於+14-02-12+

原帖由 siubbsw 於 14-02-16 發表
我老公都話萬幾蚊買個蒸爐唔值,但我其實好想買,因為煮飯嗰個唔係佢,係我,我想煮飯可方便快捷,騰出多些 ...
蒸菜,魚,有水份的會有倒汗水,蒸用時常打開門也是!逢買電子產品也是賭運氣!

伯爵府

回覆:Miele電蒸爐學習交流區~~

我係覺得過了一年保養期,如不續保而中途壞了,會好甘!

複式洋房

個人認為有倒汗水係正常不過既事,始終係純蒸氣, 用水加熱,原理上係無可避免。我由買吸塵機就開始愛上Miele,最近買埋蒸爐,完全代替了微波爐(本身亦非常少用)。部機我喺Fortrxx專櫃買,加左$1200多兩年Miele原廠保養。即合共3年,so far so good.

男爵府

老公今晚買咗條肥魚+虎蝦(手掌咁長), 唔駛講當然要用miele一次過蒸攪掂~~

加咗秘制汁落大蝦上,好食到爆爐!!
蝦用了4分鐘蒸,魚就係14分鐘,剛剛好~

sze.gloria  正  發表於 14-2-19 23:26
goodies    發表於 14-2-19 00:01
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

複式洋房

回覆 M仔媽 的帖子

大宅

回覆:Miele電蒸爐學習交流區~~(石斑+虎蝦P.84)

今曰收貨,miele真係好方便

大宅

大宅

請問:各位set水質,係未set :s1?

男爵府

引用:請問:各位set水質,係未set+:s1?

原帖由 kk157 於 14-02-25 發表
請問:各位set水質,係未set :s1?
冇記錯應該係。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

子爵府

請問miele 100度, 烚蛋 5 分鐘, 蛋黃流心, 但蛋白好痴蛋殼, 多1分鐘的話, 蛋黃和蛋白會有大變化嗎?

kk157  我隻冇痴殼!如果蒸完浸住凍水即met,唔會痴!但我試過放到凍哂先met痴殼痴到七彩!  發表於 14-2-28 08:33

大宅

引用:Quote:原帖由+kk157+於+14-02-25+發表請問

原帖由 bullbull1 於 14-02-26 發表
冇記錯應該係。
唔該哂

首頁

尾頁

跳至