跳至

首頁

尾頁

男爵府

Samuel答得很爽快呀

今晚吃飯時, 我夾絲瓜給Samuel吃, 佢竟然搖頭, 我就取回, Samuel竟然立刻話"比番我", 我很好奇地再問"比番你?", Samuel很爽快地回答"係呀."

別墅

Re: Samuel答得很爽快呀

Samuel 真係好叻呀

你有冇參加9月17日個旅行呀, 等我地d bb可以同samuel傾下計(不過學林都係講外星話多)玩下

男爵府

無參加呀! 不過Samuel0吾係時時都有精句. 通常都係講car同bus多.

男爵府

今天在母嬰健康院上課時, Samuel突然指

大宅

samuel 真係叻叻呀, 我bb浩浩就越來越令我擔心, 他仲未識講野,一歲前常笑常講太空話,現在卻少了很多,
真羨慕你bb呀.
眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

男爵府

我見到這個topic在親子溝通, <<<<<Click 入 唔肯講野....>>>>>, 可以pm問login name : 稚言治語send 一份教家長如何在家訓練小朋友語言的資料給你, 你都要來看看啦.

男爵府

昨天我在公園教Samuel"Anna"這個字, 然後我說"My name is Anna. Your name is Samuel. "What's my name?", Samuel竟然很爽快地回答"Anna", 回到家後, 再問他也會爽快地". 還整晚不斷指

大宅

Samuel真係好叻,已經識得對答。兩個多月前,問淳淳:「邊個係淳淳?」,淳淳已懂得拍拍自己心口仔,問佢:「邊個係媽媽?」,佢亦懂得拍拍我心口,其實我一直有教佢對答,不過就教佢講很難發音的「我」,所以都未講到。最近我也發現佢會指住個notebook

別墅

FloliMom:
遲D你見到佢地成日溝亂"你"同"我",仲煩.不過好在淨係亂一段時間,大大吓又自自然然識分.
其實有冇可能轉吓模式,俾淳淳瞓係度"暗"佢瞓覺.你可以同佢講明因為佢"大個女",所以可以自己瞓係度.俾多D時間佢慢慢習慣.
我大仔時,就係驚佢唔習慣,成日抱住佢坐係度喂奶,結果搞到自己既左手有"肋膜炎",睇佐好耐物理治療.我係驚你晚晚咁樣抱淳淳,會好似我咁樣出事.

Moondream3003:
Samuel真係好叻叻.當你話佢係咁指住你話Anna時,我就記番起瑋瑋兩個禮拜前係直通車上,有個姐姐讚佢靚仔,我教佢同姐姐講"多謝".佢初初淨係講"謝",我再教佢講多次,佢就跟住我好大聲咁話"多謝",個姐姐同我一齊拍手讚佢,佢就不停咁繼續同個姐姐講"多謝",搞到個姐姐話:"你唔好搞錯,我唔係叫多謝."
我覺得當小朋友一開始講雙音節既字眼,佢既語言發展就好快.Samuel似乎好早開始講雙音節既字眼,所以佢依家似乎開始講句子.

大宅

PaulineVin:

查實我已經出

男爵府

FloliMon,
Samuel好耐之前已經 "bus", 現在望街時佢會"bus", "taxi", "car"........好好笑架. 可能"Samuel"較難發音啦, 佢今日連我Honey個英文名都答得出, 就係答0吾倒自己個名.

晚晚抱住淳淳「暗」, 真係會手斷0咼, 你真辛苦.

男爵府

PaulineVin,
句子都係一時時咋, 一兩個星期才有新句. 不過都好開心架啦.

男爵府

另外, 星期日在荷花買左手提迷你繪畫板 , 去街都帶住, 寫字給Samuel看, 他也會跟

大宅

PaulineVin & moomdream3003;
昨日淳淳踏入17個月大,我決定再俾佢試

男爵府

FloliMom,
加油呀! 一定要堅持, D細路好醒架.

男爵府

FloliMom,
情況如何呀?

大宅

moondream3003:

又失敗呀! :-( :-( :-(

昨晚發生了兩件不尋常的事,令我出了點亂子。首先,淳淳不知何解,不肯喝奶,好辛苦追住餵先食到安半,單是追她餵奶已花上好些時間。後來我放棄,把奶樽拿出房間。跟著那奀皮女不知怎的發起忟憎上來將水杯掟到地上,淳爹下床去撿起,就在電光火石的一瞬間,淳淳「砰」的一聲從床上掉下來,但沒有人看到她怎樣掉下來。她頓時嚎啕大哭起來,我不知是她真的很痛還是受了大驚,但我知這吓非同小可,我兩公婆費了不少功夫,才能安撫到她。於是,又擾攘了好些時間,攪到好夜了。

睡之前又再試俾奶奶佢食,結果,弄得很晚才可以開始給她去睡。我見到她已極度渴睡了,但是在床上輾轉反側都不能入夢實在不忍,於是.......

不過,我都會繼續努力,再接再厲!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

男爵府

珮珮媽咪,
我囝囝就係一出世就自己訓, 真係一出世呀! 因為在醫院時佢有事去左兒科. 番到家都係自己訓一間房, 但係佢哭一定會理佢. 佢現在真係好獨立, 但又可以好信任我地. 我覺得睇下點handle啦.

其實真係有兩派的想法, 真係各有各好.

另外, FloliMom 0吾係想佢自己訓, 而係0吾想要抱住來暗佢訓.

首頁

尾頁

跳至