論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印印係香港做左4年一僱主,請得過嗎 ?

現手上有一個印印大概資料如下:
要帶兩個小朋友(1yrd & 5yrd)及做家務
-己婚,37歲
-係香港做左4年一僱主
-依家個合約做左2個月(佢話因為佢講英文,個太太唔識聽,溝 通唔到 )
-外表朴素
大家認為可以請嗎?

大宅

Re: 印印係香港做左4年一僱主,請得過嗎 ?

,37歲?old

大宅

我憂慮的都係佢個年紀....

民房

佢話因為佢講英文,個太太唔識聽,溝 通唔到 ,
來香港4年都吾識一D中文,說出來有D問題,
如果我是妳我會問印印拿舊太太電話自己問,
因曾有工人借大高利貸,舊太太吾要她,
新僱主問舊太太講出來,

大宅

因為佢話前僱主係新加坡人,全部講英文的,咁我昨天見過佢,英文就講得幾好,中文就真係差D了....
不過您咁講,我都係有D擔心,今日再同個AGENT問下前僱主電話先.

晨曦 寫道:
佢話因為佢講英文,個太太唔識聽,溝 通唔到 ,
來香港4年都吾識一D中文,說出來有D問題,
如果我是妳我會問印印拿舊太太電話自己問,
因曾有工人借大高利貸,舊太太吾要她,
新僱主問舊太太講出來,

洋房

新加坡人唔識聽英文, 仲奇?!打比舊太太問下好D

[quote]
KK1706 寫道:
因為佢話前僱主係新加坡人,全部講英文的,咁我昨天見過佢,英文就講得幾好,中文就真係差D了....
不過您咁講,我都係有D擔心,今日再同個AGENT問下前僱主電話先.

大宅

BabyWong ,
可能係我的文字表達錯誤.
應該係話佢做4年的果個僱主係新加坡人,所以4年佢都係講英文,而做左2個月呢個僱主的太太唔識聽英文,無法同佢溝通...
BabyWong 寫道:
新加坡人唔識聽英文, 仲奇?!打比舊太太問下好D

[quote]
KK1706 寫道:

大宅

KK1706 寫道:
現手上有一個印印大概資料如下:
要帶兩個小朋友(1yrd & 5yrd)及做家務
-己婚,37歲
-係香港做左4年一僱主
-依家個合約做左2個月(佢話因為佢講英文,個太太唔識聽,溝 通唔到 )
-外表朴素

All those reasons for termination could be lies, dont trust them, talk to her boss first la!!
大家認為可以請嗎?

男爵府

My (indo) maid who has been with us for four years understand/speak little cantonese coz we speak mostly English with her.

男爵府

如果僱主唔多點講中文,咁姐姐唔識講中文好正常

我覺得幾好,37 歲

因為我姐姐都係36歲,跟佐我就四年,中文講得好好,因為我成日同佢講,佢到而家都是好樸素

不過年紀睇妳自己幾多歲,如果妳只得2幾至30,咁請37又真係大佐D

不過佢如果有經驗又順眼,如果佢前老板又覺得佢唔錯,我覺得不防考慮

民房

Agreed. 唔好信佢,揾佢顧主問吓好!

複式洋房

我認為37歲不算老,4年同一個老闆當然好,但一定要給証明,例如 check passport是否finish contract;

大宅

多謝咁多位的意見 .
我昨天已經同個agent講左,要前僱主的電話了,希望佢今天可以俾到我拉,咁問左個前僱主如果ok的話,咁就一天都光晒了.....但佢會唔會俾個假的呢 ? 點樣至知係唔係佢的前僱主呢?
因為第一次請工人,真係好多也唔識......

大宅

醒目開學勳章

我都係找緊工人. 同你一樣都擔心就算找到前僱主, 都唔知係堅定流. 又好似無咩辨法可以知.

你都好, 起碼見過個工人, 知佢講英文講到. 我直頭只係睇相咋. 佢講成點我都唔知.

大宅

monkey05 ,
就係因為屋企沒個人可以睇住印印,所以至咁擔心...

我們要俾錢請工人,仲要擔心個工人唔知得唔得....
係啊,我之前都係找左個新工人,都係睇相者,但前兩日AGENT話佢驗身唔通過又要我重新再簽一個,所以請工人真係好睇彩數的.....
希望大家好運,請個生生性性的工人拉 !

monkey05 寫道:
我都係找緊工人. 同你一樣都擔心就算找到前僱主, 都唔知係堅定流. 又好似無咩辨法可以知.

你都好, 起碼見過個工人, 知佢講英文講到. 我直頭只係睇相咋. 佢講成點我都唔知.

首頁

尾頁

跳至