跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

你地既小朋友報左幼稚園未呀!

我個細女就未報,唔知你地報左未呢?我想問唔知我個細女好唔好報番家姐個一間,但好遠到時又要搭校車,家係搵d近屋企既呢?我留下有一間園玄,宜家裝修緊佢唔係新校係舊校,但又唔知好唔好.

公爵府

Re: 你地既小朋友報左幼稚園未呀!

未呀~好多都未接受報名, 而家密切留意住~
我就想揀d 近d 嘅幼稚園, 方便往返.

如果您細囡同家姐讀埋同一間, 就方便啊~除非您唔太歡喜呢間學校~而您樓下有間學校如果唔知好唔好, 緊係要先了解下啦~揀左間未如理想就唔好了.

大宅

我大女今年升小一,所以我要從頭開始簡過幼稚園.

版主

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

未 ar~ 因好多都仲未開始派表.
但自己心目中已有幾間, 睇下佢地肯唔肯收我隻百厭女 la~~~

公爵府

其實應該最好報幾多間

男爵府

我都未呀! 因為都未開始有申請表派.
不過, 我現在就開始諗緊數間幼稚園作為目標...

伯爵府

好媽媽勳章

風信子, 見你笑得咁開心, 家姐派得好好, 亞妹唔洗煩?

大宅

elainehopl,

係呀!家姐今年好好彩,第一輪既自行收生已經搞掂左, 所以到呀妹就可以煩小一樣野唔洗再諗,宜家到係呀妹簡幼稚園我就會著重佢清潔同埋近,個程度就唔好太淺,如果唔係到小一冒時候就好辛苦,我宜家又心大心細想妹都讀番家姐個間但又太遠,但我就肯定佢地既程度可以配合得到小學,所以我都唔知點好.

不如我係度講下我大女個陣時簡幼稚園既經驗俾大家聽下,睇下對你地有無幫助,只係本人既意見,我個時簡幼稚園我心水既就3間我全部都第哂form,如果你地要去罹form時就要睇下每一間幼稚園既時間可能會一樣,個時我就有甘既情況我就叫左我姑奶幫我係第二間排隊,好彩呢3間都收左我個大女,就開始慢慢簡,本人因我大女讀左3年幼稚園總括來講,簡幼稚園千其唔好太淺因上左小學就好辛苦,我個女個一間幼稚園上到k2就開始有默書,每一日就有兩本功課同一張好簡單既工作紙,只係連下線油下顏色同貼貼紙,每一年就有3,4次評估,即係測驗,上到k3就開始由詞語寫到句子,英文都係一樣,數學就學+,-數同倒數, 單雙數,同埋下學期盡開始俾佢地睇驗下小學既生活,有一個好短既小息俾佢地和自己學下寫家課手冊`日記帳晝下公仔同寫d好簡單既字),到宜家我個女買左d小學既書有時罹番來問佢佢都可以答到我有80%,所以我宜家唔太擔心佢上到小學會唔適應. 呢d純粹係個人意見,希望可以幫到你地啦!

伯爵府

好媽媽勳章

風信子, 好多謝你, 我都係想引你講下. 真係可喜可賀!!!

1. 仲有冇考幼稚園既tips?
2. "第一輪既自行收生已經搞掂左"=大囡本身有幾多分, 有冇interview? 我估你既大囡都好醒, 否則點會間間幼稚園都收!
3. 你個大囡讀邊間幼稚園&小學?如你唔想公開,可以pm學校名畀我嗎?

唔該唔該.

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

我都想知啊, 可唔可以 post 出黎, 大家一齊八下呢 :mrgreen:

elainehopl 寫道:
仲有冇考幼稚園既tips?
"第一輪既自行收生已經搞掂左"=你本身幾多分, 有冇interview?
你個大囡讀邊間?可以pm我嗎?

唔該唔該.

大宅

風信子 寫道:
不如我係度講下我大女個陣時簡幼稚園既經驗俾大家聽下,睇下對你地有無幫助,只係本人既意見,我個時簡幼稚園我心水既就3間我全部都第哂form,如果你地要去罹form時就要睇下每一間幼稚園既時間可能會一樣,個時我就有甘既情況我就叫左我姑奶幫我係第二間排隊,好彩呢3間都收左我個大女,就開始慢慢簡,本人因我大女讀左3年幼稚園總括來講,簡幼稚園千其唔好太淺因上左小學就好辛苦,我個女個一間幼稚園上到k2就開始有默書,每一日就有兩本功課同一張好簡單既工作紙,只係連下線油下顏色同貼貼紙,每一年就有3,4次評估,即係測驗,上到k3就開始由詞語寫到句子,英文都係一樣,數學就學+,-數同倒數, 單雙數,同埋下學期盡開始俾佢地睇驗下小學既生活,有一個好短既小息俾佢地和自己學下寫家課手冊`日記帳晝下公仔同寫d好簡單既字),到宜家我個女買左d小學既書有時罹番來問佢佢都可以答到我有80%,所以我宜家唔太擔心佢上到小學會唔適應. 呢d純粹係個人意見,希望可以幫到你地啦!

風信子,
嘩!好多謝你ge意見! 我阿仔讀個間左幼稚園k2&k3都好似係咁上下,我仲諗著k1同佢轉間淺d活動教學ge幼稚園tim.家下又要諗諗先.你可以分享多d下報考幼稚園&考小一既tips比我地參考參考

大宅

風信子, 我又想知啊! 咁...大女升邊間小一呀? :mrgreen: anyway, 恭喜晒!
pcsiauw 寫道:
我都想知啊, 可唔可以 post 出黎, 大家一齊八下呢 :mrgreen:

[quote]
elainehopl 寫道:
仲有冇考幼稚園既tips?
"第一輪既自行收生已經搞掂左"=你本身幾多分, 有冇interview?
你個大囡讀邊間?可以pm我嗎?

唔該唔該.
[/quote]

等待驗證會員

典算呀? 心大心細, 想同亞仔轉係劍鳴讀k1....

男爵府

渣渣,
劍鳴幼稚園好的

等待驗證會員

stephanie,
個陣我咪係到諗約克ge?? 後尾老公remind左一句 (佢地曾經超額收生), 令我窒步..... 咁係幼稚園個區睇... 劍鳴又無宗教背景, 個創校人又係前名校校長.... 咁咪入去睇埋佢地個website, 跟住又睇埋其他mami d comments....
其實自己都唔係太清楚想典, 反正搵多幾間俾佢in, 同佢報左名, interview左, 真係收埋啦先再決定..... 話唔定會留番係學之園....

大宅

hi!各位,我個女今年升左依利沙伯小學正校,好好彩我個女今年係15分入左去呢一間學校,唔洗面試, 所以我真係好開心佢呢一間又有埋中學,唔洗煩.

其實我個女個時幼稚園面試都只係問d簡簡單單既晤題,例如:問下佢d生果名,同埋俾d圖片問下佢係咩,小朋友叫咩名,同小朋友一齊去面試個一位係邊個,大致上係甘..到時小朋友要去面試著到個整齊清潔,醒醒目目,同埋要準時,基本上收生都應該問題唔大既,呢個只係我本人既意見,我所遇到既面試問題只係一間普通既幼稚園,我諗名校幼稚園就除外, 到個日派表既時候就記得問清楚幾多點開始派,如果個一間學校係區內都幾出名就要早小小去排,我記得我個3間幼稚園係得一間唔洗點排其如都好早已經有好多人去排,唔知係唔係因為龍年所以有甘多人, :lol: 早d去排就可以簡到上午班,因為通常學校都會俾前d個d家長簡先,有剩位先會俾遲d既家長簡,呢d純粹係本人既意見,希望可以幫到大家啦! 祝各位都可以簡到一間心水既幼稚園.

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

風信子,
真係好多謝仔ge分享
有樣野想八卦問下 ~ 乜夠 15 分就唔駛面試架喇?

大宅

其實我呢一間小學唔係名校,同埋可能甘岩今年佢地收20分既同學唔係好多,同埋可能我早第表0瓜,都有種種既可能,又或者今年無咩人爭 所以我都唔係好知.其實一間學校收生會由最高分一路收到最底分,街番d位就等搞珠.

禁止訪問

男爵府

渣渣,
我就諗緊迦南幼稚園, 當然啦! 協恩係我的首選不過我相信斯渝150%唔得... 去報下拿下經驗就得... 我都開始頭痛緊要諗下報那間啦!!!!

首頁
12345...30

尾頁

跳至