論盡家傭

跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

回覆:jaca 的帖子

Support

別墅

舉腳贊成,加油

男爵府

支持

大宅

回覆:寫信比特首,管制外傭,希望大家簽名支持

Support 支持!!!

大宅

支持 有時都要保障返D 僱主先得:;pppp::;pppp:

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

因為呢樣野要動員好多人先做好,review+execution, 仲要驚比人話歧視外傭,所以政府冇人帶頭做。

大宅

引用:因為呢樣野要動員好多人先做好,review+exe

原帖由 noproblemom 於 13-02-12 發表
因為呢樣野要動員好多人先做好,review+execution, 仲要驚比人話歧視外傭,所以政府冇人帶頭做。

...
講得啱

子爵府

引用:其實星加波d工人一大肚就要遣返,+又有扣分

原帖由 evawyma 於 13-02-12 發表
其實星加波d工人一大肚就要遣返, 又有扣分制度監管違規agent, 唔明點解香港做唔到! ...
香港d官不留都係費柴來架啦!

如對本人內容有意見, 不喜勿插!!! 謝謝!!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Support ar...我比d工人搞到好慘

男爵府

即停輸入菲傭!實在欺人太甚!當港人是水魚!我一直都是用菲傭,現在實在太離譜!

大宅

支持支持

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

支持x1000000000

禁止訪問

大宅

支持

大宅

Support!!!
其實吾明點解呢個議題會變左歧視外傭。吾管制就真係歧視請外傭嘅傭主,既然所有benefit 都跟本地勞工法例睇齊,咁點解冇試用期?點解員工毀約仲要賠機票?機票原意係完約送走工人,有d似contract end bonus 咁。等同香港打工仔簽contract, 未完約冇maturity allowance 道理之麻。另外產假,我大肚時咪一樣做到隻嘢咁,重要安排好放產假時嘅工作,放假中一樣要跟嘢,但外傭可以點樣吾影響佢地工作下受到產假保障?根本應該加條例,如懷孕合約自動終止因未能"理\"行工作,未完約冇機票等!set up database for maid employment records and future and slow public enquiring with consent from agency or maid 咁又可有私穩,如工人或aa 吾願俾人check就知咩事。等於打工仔搵工都可以打去前僱主/HR 問嘢,入境處唻就係外傭HR咁,佢地負責批吾批working visa 如同HR 負責 screen applicants.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Support!!! 其實吾明點解呢個議題會變左歧

原帖由 AFE 於 13-02-13 發表
Support!!!
其實吾明點解呢個議題會變左歧視外傭。吾管制就真係歧視請外傭嘅傭主,既然所有benefit 都跟本 ...
講得好佢地做得唔好,僱主仲要貼錢及機票送走d衰人,真係好唔公平,香港正苦從無保障過自己巿民,黎緊仲要話要香港僱主俾成皮野黎請工人,太過分了

大宅

陪月勳章

:support:

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

應該要有至少一個月的試用期,如果其中一方試用期內不滿意,僱傭雙方都可以7 天通知解約,唔駛陪機票錢,可以杜絕來港旅遊的公主。

男爵府

首頁
23456...14

尾頁

跳至