懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Re: 吃煙的媽媽............?

chapman媽:
係呀,當初未知有左仲一日一包添~
當知道有左都幾驚會對佢有影響~
haha,你個醫生兇你wor~
不過我又未聽過話食煙會引致兔唇唷.
如果係的話都幾得人驚@@"
chapman媽 寫道:
當初未知有左重有食, 但一知道有左, 醫生話'你可以食, 只不過食多一支,你BB就多一個chance有兔唇', 嘩, 一聽完, '立刻介', 因為心諗, 一係唔生, 如果生左個兔唇既咁點面對呀?? 但係生完一冇feed人奶就食番
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

民房

我check完知道bingo咗就即刻唔食,個時7weeks到,我連包煙都俾埋我個friend,唔知點解,當時知道有bb嘅時候就唔想食,我驚我唔戒會害佢一世,所以心理障礙戒咗.到而家都無煙隱,就算見到啲friend食都唔會有想食一刻,不過我知我生完一定會食返,因為身邊朋友同事都係煙民...... :lol:

大宅

其實我之前都食左十幾年煙嫁喇, 但係一有左我就真係
冇再食過, 我老公都冇再係我面前食過, 不過佢出去應酬果時少不免有食, 但佢就冇再買過煙仔喇, 對於食煙會唔會生兔唇bb我就真係唔敢肯定, 但係我表姐十幾年前就係陀bb果時重有食煙, 真係生左個兔唇bb, 而家個bb大個左, 十幾歲喇, 雖然之前做過手術, 個唇位同正常人差唔多, 但係佢就好冇自信, 好反叛, 成日好自卑. 咁既然有左可以唔食煙, 最好生完都唔好再食番啦, 始終對身邊既人係有影響既

大宅

我開初都驚自己介唔到, 點知未夠2個月便一食就嘔, 連想下都嘔添, 到依家聞到煙味都覺得唔舒服呢, 可能係囡囡唔鐘意啦.

男爵府

你想唔想比小朋友知道媽咪食煙呀

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

yvomak 寫道:

梗係唔想啦!

男爵府

畀面勳章

暫時唔係幾想
yvomak 寫道:
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

crystal618 寫道:
[quote]
teresa621 寫道:
我阿b食奶粉,所以我生完都介唔到~老公又食,身邊朋友10個9個都食.......不過係屋企就係廁所/廚房食多

對呀~
不過老公就唔食~~ [/quote]
老公唔食既話我諗會易介d
不過係屋企都係係toliet/廚房先食囉

別墅

我有左之前一日返10幾個鐘..so我一日會食成1包..
有左1~2個月0個陣一日食5支...
之後因為作小產..又話bb細左一個week就即刻唔返工同
冇食..但最近都會好想食..得閒就食半支至一支就唔敢食..
我都諗住餵人奶..都唔知點好..
我老公返工先食..返黎見到我就冇食...
醫生反而冇嚇我喎...佢只係叫我食少d同埋話食煙bb會早產
同細粒..如果太過細粒就大件事...
我都覺得兔唇唔關食煙事..我表好都係..但係我e媽係
唔食煙既...我問過人..人地話維他命b12唔夠就會咁..
so唔好成日唔開心...我之前有過抑鬱..個姐姐都係話
要我食多d b12...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

venusbaby 寫道:
我有左之前一日返10幾個鐘..so我一日會食成1包..
有左1~2個月0個陣一日食5支...
之後因為作小產..又話bb細左一個week就即刻唔返工同
冇食..但最近都會好想食..得閒就食半支至一支就唔敢食..
我都諗住餵人奶..都唔知點好..
我老公返工先食..返黎見到我就冇食...
醫生反而冇嚇我喎...佢只係叫我食少d同埋話食煙bb會早產
同細粒..如果太過細粒就大件事...
我都覺得兔唇唔關食煙事..我表好都係..但係我e媽係
唔食煙既...我問過人..人地話維他命b12唔夠就會咁..
so唔好成日唔開心...我之前有過抑鬱..個姐姐都係話
要我食多d b12...

我做檢查時e生都知我仲食緊煙,佢都係叫佢如果平時食一包,now要食小d~當然最好就唔食啦~佢都話食煙係驚bb早產同埋細粒咋啵~都無話關兔唇事~
touchwood我囡出世都有成8磅
不過我就一次都唔敢餵人奶,如果你想餵,最好真係介喇~有機會我生下一胎我都會忍忍忍....一定會試下餵,有小小後悔餵唔到呀我都

禁止訪問

別墅

仲有最重要係葉酸...比b12仲重要...
我都係聽一個讀過營養學既姐姐講過下..我都唔知係唔係..
我只係知同神經系統..仲有個腦有關

別墅

我有左都食到5個月度就無食,係一聞到都想嘔,大約7個月個時試過偷食半支,嘔到七彩之後,怕怕啦 ~~~ 我都係睇番你地寫先知食煙會令bb兔唇機會增加,因為去照超聲波時,醫生已經話左bb無兔唇。我諗生完都會食番ga la ,我d朋友個個都食 ...... 我驚忍唔到

首頁

尾頁

跳至