跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB食S26, 交換下心得呀!!

我個子一出世就食S26, 好似都食得幾好, 塊面唔係好多紅粒粒, 尿尿唔黃, 屎屎一日一次勁野!! 但係我又成日聽見人話S26好熱氣, 又杰, 又太好營養會食肥BB... ?-(

咁妳地個B食成點呀? 分享下心得呀!!

大宅

Re: BB食S26, 交換下心得呀!!

kerrykevin,

我BB都係6月7日出世呀!

食S26 so far OK。屎1-2日一次﹐尿都OK。面面無粒粒﹐我唔識分奶水係唔係杰﹐我照足罐上指示開奶﹐唔會加多水﹐不過阿B食完有時會有好厚脷胎﹐我會俾D水BB飲。

男爵府

原來咁少bb食S26 gar??

別墅

我都有好多朋友個bb飲s26,都幾好~
惠氏bb會今日打電話黎話有優惠~
$83 (有2罐400g既愛兒樂+送一張好令既包被仔~
比起原價大罐900g要$174平好多~

別墅

Hello, 我都發覺好少 baby 吃 S26.

我的 baby 一直都吃 S26, 中間我都想過幾次轉奶粉,因為覺得 bb 面上有紅點及d奶好油。你地有沒有覺得 d 奶樽好油,好難洗呀?

但另一方面,baby 的體重增長得好好,poo 又十分正常,每天一次,yellow and soft in texture.
所以我都仲困惱緊好唔好轉。

大宅

我亞仔都係食s26嫁, 出世時醫院食"牛x牌", 嘩!亞仔食8餐,

洋房

唔好意思,我係0511mami我bb之前都係食s26,佢食s26無粒粒,臭臭都正常,體重都ok唔會過重,但係我就覺得隻奶粉好油and好甜(一開罐就smell到一陣甜味)

所以我而家幫bb轉左奶粉,新轉個隻奶粉好香奶味,唔知係唔係因為咁bb飲多左奶,之前食s26 bb通常都只會食2-3oz

大宅

我阿B都食得唔多﹐每日6-7餐﹐每餐3-3.5安。 所以我聽其他媽咪話BB食5-6安都有D妒忌

不過我又唔覺S26甜喎。我試飲過﹐覺得臭臭哋唔係幾好飲... 而且好油...

別墅

因為我之前想轉 snow,發現 d 奶樽少好多油,所以就知 S26 好油.

大宅

s26係好油嫁,我個仔家下都食咁佢,我諗住佢6個月幫佢轉雪印,因阿仔家下食s26比較食得多!所以咪唔轉住!臭臭都係一日一次,但就好臭,我只覺s26很熱氣,食到佢出晒粒粒
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

男爵府

係呀, 我都係諗住到佢6個月先轉奶粉, 佢一個月大時常同佢轉下, 但係試左4餐佢都唔鍾意, 所以都係食番S26.
係呀, 係呀, d奶都幾油 & 便便都幾臭 tim

我個仔又食到5安wor, 佢有時都食到2.5安就想收工gar la, 不過我地唔俾, 要佢食晒先準瞓, 如果唔係, 兩個鐘就叫肚饑啦!!

呀, 我想問下妳地bb食奶個schedule點呀? 仲有無食夜奶呀? 我阿仔4個鐘一之, 食5安, 想同佢介夜奶, 12:30 至 6:30 要瞓覺, 但係如果係咁, 就要變3.5鐘食一次..... 都唔知點好!!

大宅

點可以迫BB食多D呢? 就算我開4安﹐阿女15分鐘食完3.5安﹐但最後半安食極都食唔落﹐要攪成個鐘。 :-( :-(

男爵府

成個鐘都食唔落半安.... 咁係未佢真係飽呀? 佢體重有無加呀? 我個仔通常半個鐘食晒, 但有時最後一安佢都會食好耐, 通常因為佢瞓左, 咁我就同佢掃下風, 攪下佢, 抱佢瞓一陣, 再俾佢, 佢就食gar la!!

話時話, 妳個女隔幾耐食一餐呀?

大宅

kerrykevin,

我阿B Day time 3-3.5個鐘一餐﹐Night time 4-5個鐘﹐佢瞓著唔叫食我都唔嘈醒佢﹐全日食6-7餐。

大宅

阿囝食奶有時真激死!!

6:00a.m---3-4oz奶
9:00a.m開始叫餓,但通常9:30先比佢食---5-6oz
1:00-2:00p.m----5-6oz
5:00-6:00p.m----5-8oz
9:00p.m唔起身的話,晚上十二點幾就整醒佢比佢食多4oz
第二朝通常都會6點食返
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

別墅

呀, 我想問下妳地bb食奶個schedule點呀? 仲有無食夜奶呀? 我阿仔4個鐘一之, 食5安, 想同佢介夜奶, 12:30 至 6:30 要瞓覺, 但係如果係咁, 就要變3.5鐘食一次..... 都唔知點好!!

我的 baby 介左夜奶,現在大約 5kg,每天吃 25oz.

07:30 - 5oz
11:30 - 5oz
15:30 - 5oz
19:30 - 5oz
23:30 - 5oz

佢呢幾日開始吃完 5oz 都未夠,但係我又唔係好敢再加比佢食。因為依佢的磅數,每天 25 oz 都差不多啦。

別墅

點可以迫BB食多D呢? 就算我開4安﹐阿女15分鐘食完3.5安﹐但最後半安食極都食唔落﹐要攪成個鐘。

你的 baby 幾多磅?幾耐吃一次奶呢?
如果掃好風佢都唔再食,可能因為佢已經飽飽。

別墅

Hi! 我剛路過睇到呢個topic ,想同大家分享下。 :-P
其實我BB已經兩歲啦,佢由出世到而家都係飲惠氏(以前就係S-26,而家就3號仔)。
有好多人講話S-26好熱氣,會大便辛苦;我BB都未出現過呢個問題。我BB(touch wood)都幾健康,不算肥(30磅90cm高),比同齡小孩仲算slightly above average (因我和我先生都較矮細),所以我覺得OK 喎!
不過,我都有擔心過,所以我次次沖奶都比佢建議份量加多細半安水
至於見你地提及BB面上紅的一點點,應該同熱氣無關。因為我個仔兩個幾三個月時都出到一面一額頭都係,我去健康院問姑娘,佢話BB皮膚係度適應緊沒有母體保護的環境,過一排會好;然後佢介紹左隻水性較高的cream 俾我BB渣,一個月後就散哂了。之後,我無渣o個隻cream ,亦無轉奶粉,BB都仲係白滑。
我有幾個朋友D BB食唔同牌子奶粉,都有粒粒,但個個過了一、兩個月都自然退哂。
Sorry!希望大家唔好介意我多口 :mrgreen:

大宅

你地好勁丫可以食到5oz, 我個仔day4之後我比4oz佢食,
佢食到gar, 但係唔知點解有一排佢突然間噴奶wor(已掃風)
醫生話佢胃淺, 叫我地每3hr就比3-3.5oz佢食,
所以佢依家食3.5oz咋,
見你地食5oz, 好勁丫!

別墅

我個b我諗都有6至7餐~
夜晚佢自己訓成5個幾鐘先食~食5安
平時就食3至4安有時都成5安架~
出世5磅1而家就快2個月成10磅~唔知ok無呢?

首頁

尾頁

跳至