嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

20-mth 可否飲金宝 CREAMY/羅宋湯?? 會否太濃 (己跟指示加水)?

是用來 cook abc 粉的! bb 唔鐘意用我 d 湯底...
都唔知煲咩湯會濃味 d, 我估 bb 鐘意濃味野...

大宅

Re: 20-mth 可否飲金宝 CREAMY/羅宋湯?? 會否太濃 (己跟指示加水)?

even if they like, we should not give them !

別墅

Re: 20-mth 可否飲金宝 CREAMY/羅宋湯?? 會否太濃 (己跟指示加水)?

我覺得冇問題,基本上即食bb food 都一樣係差不多,不過當然清淡好多,你可以溝多少少水,淡口d,其實bb一歲後可以食大人嘢,我有個方法幾好,我會買d 不同款的baby food 有好多好似意粉醬咁,再溝落自己d粉度,咁就好方便

大宅

pls try to stay away from additives or preservative as long as possible

該用戶已被刪除

別墅

platinum

請問在那裡買茄醬/膏??
用茄汁唔好嗎?

Platinum 寫道:
我覺得你個小朋友仲咁細, 最好避免俾濃味既野佢食, 因為佢只會愈食愈濃味, 對個腎好大負荷架... 尤其係罐頭湯, 好重鈉架.

有冇試過用少d水, 滾魚湯做湯底? 又或者用少少茄醬/膏(唔係茄汁)煮肉碎abc粉?
該用戶已被刪除

複式洋房

我諗唔好喇,都係買番bb食的好些,我自己飲金寶都覺得好口渴同勁味精,對小朋友更加無益

首頁

尾頁

跳至