自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

幫唔幫佢寫reference letter ?

我個staff唔續約,但佢又無話俾我聽,我只係由他人口中得知佢唔續約。佢今日臨收工前走入我房同我講: 我想你幫我寫封reference letter, 因佢 last day 是在八月。我問佢是否已找到新工,佢話仲找緊。我就唔信,以佢性格,唔會咁冒險。可能佢唔想講。但就要我幫佢寫封信。

佢唔續約已經令我有多野煩,好多野要額外做。現在,仲命令我做野!你話頂唔頂 !

但回心一諗,好歹都是同事一場。唔寫好似不是這麼好 !你地話點好? 

禁止訪問

Re: 幫唔幫佢寫reference letter ?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

應該寫既, 你可以寫得大路d 咪得囉!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

我會

伯爵府

咁佢工作上有無唔盡責之處呢? 若佢係自己想另謀高職, 而唔係有出錯被炒....唔幫佢寫好似無乜道理喎, 佢係唔係已經依照合約要求提早通知唔續約呢? 佢有乜野令你不滿呢? 咁其實你為乜野咁頂呢?

珍珠宮

畀面勳章

正常要寫

大宅

我覺得要寫(若是大公司就更要)

而且,"佢唔續約",即係合約制,咁你有無同佢講過會同佢"續約"??!! 若你無通知佢"續約",咁佢無理由到last day至出去

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

agree, 咁你有無同佢傾續約的

男爵府

咪同佢寫份中規中舉的ref letter, 唔會抬高佢, 但又唔好踩佢.

別墅

比我會寫一封標準的reference letter. 始終又唔係因不歡而散, 只是合約到期問題, 寫比佢好d, 若你覺得佢幫得手, 你咪同佢開門見山傾續約, 若你唔同佢傾, 佢心想可能你唔要佢, 佢都要為自己作準備.
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

伯爵府

多謝大家意見。我們很早己向他提出續約,仲俾埋時間佢考慮,要佢在七月某日答覆是否接受新約,佢就一直沒有理會,等個個都以為佢會續約!

這個員工好mind 自己的利益, 成日會challenge 你為什麼要佢做而不是其他人做, 令人好煩 ! e.g, 佢會問為什麼不給一些complex 工作給他做,但給了他,佢又會話佢只不過是低層員工收萬多元,點解要佢做... 總之,梗有野講 !

另一例仔: 佢要星期日返工ot, 雖不會有錢補償,但會補假,佢就會claim 星期日返工的運輸費。攪到會計部d同事媽媽聲.....

總之d 例子多到不勝枚舉...

聽完這些,你們又會否有不同意見 ?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

如果係咁就只寫証明佢係呢度幾時至幾時做過的信就算咩都唔好寫, 唔使寫咁多

伯爵府

仲有一樣要補充 

人事部已發了封信他,證實佢在這裡工作的日子

我仲需要為他寫ref. letter 嗎 ?

男爵府

妳咁唔滿意佢..留佢都無用丫

寫唔寫係睇妳過唔過到自己嗰關口.. ?-(
同佢平時係咪真係幫到妳

態度好的咪幫吓佢都無防..
如果老馮咁..公司出咗俾佢就己經足夠佢(d咁o既人)用囉!

別墅

佢個人咁計較又煩, 為免她日煩夜煩, 咪等佢last day 比封類似同人事部差不多的信比佢, 不用寫太多.
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

大宅

佢搵公司寫又吾系搵你寫
點解吾比 reference letter 佢 wo
佢又吾系"炒"
你好似有d "公" 同"私"有d 分吾開咁wo
如果比佢新公司知道,
會覺得你公司好似d無制度山寨檔咁

大宅

人事部都出左啦, 若係我就唔會再出多封了!
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

咁若公司一般做法係人事部出的話,佢就係要求extra野,若你是唔滿意佢平時表現的話,我覺得可以出封standard/同人事部一樣的信俾佢就得,始終,這些只是人情野,佢無得challenge你,佢問起咪話"公司無咁既規矩"or"通常人事部出左,我地唔會出,出多封會俾人事部罵/要通知人事部"

cheungbb 寫道:
佢個人咁計較又煩, 為免她日煩夜煩, 咪等佢last day 比封類似同人事部差不多的信比佢, 不用寫太多.

男爵府

應該寫...好好醜醜都出比人呀...e封reference letter人地將來都有用架...吾好好似我之前間公司甘衰...我走左幾個月啦...果個女人仲未出到比我呀... 離晒譜 ...九成係佢留吾到我...吾甘心出比我掛...衰到死.. :tongue:

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我果時唔做,人事部都有比standard reference letter 我,但我都有叫我Departmant 老闆,幫我寫封“靚”D見人,
寫就一定要寫,如果妳唔滿意佢平時表現,妳寫封類似同人事部差不多的信比佢就算啦!

首頁

尾頁

跳至