夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我失業啦~~

今日我同老公講, 公司叫我做埋8月. 但佢一d反應都無..
都唔知好嬲定好笑..佢緊張下我都好呀.. 問都唔問下我諗住點..

等待驗證會員

Re: 我失業啦~~

啲男人成日諗嘢都係收收埋埋,可能佢都煩緊你失業佢點呢?

公爵府

拱真~~你想你老公拱d咩姐,唔通叫你你好即刻搵野做咩 我都係做埋份工到8月中,我同老公講,佢都冇乜反應,佢只係話拱埋抖吓先囉~~慢慢搵囉 :lol: :lol:
Mani_Fai 寫道:
今日我同老公講, 公司叫我做埋8月. 但佢一d反應都無..
都唔知好嬲定好笑..佢緊張下我都好呀.. 問都唔問下我諗住點..

洋房

我已失業3星期la, 佢都無d反應,

我哋要活在當下, 享受生命 :-D :-D

大宅

可能做老公既唔想俾壓力個老婆呢

男爵府

係唔係你份糧一直都係自己袋啊?!

大宅

係未你做唔做野都冇所謂呀,佢養起你嘛

侯爵府

我舊年失業,老公就叫我結埋婚過埋年先開始搵野做。

珍珠宮

環保接龍勳章

我男友日日都問我搵工有無消息......
人生本是苦

子爵府

好媽媽勳章

其實好多男人...聽到人話自己失業...都唔會出聲...其實你想佢地講咩...有陣時佢地唔識講一d安慰既說話...但係唔代表佢地無理會你既感受...佢可能驚你唔開心...所以先唔出聲...無反應...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

同意!!

唔通你想佢話:咁你依家仲唔去搵工?∼∼咁咩?

琳 寫道:
可能做老公既唔想俾壓力個老婆呢

大宅

我都同意。佢地唔會出聲架﹗
我老公都試過話,做得辛苦埋無做囉,休息一排先。唉﹗屋企咁多開支,手停口停,有多一份糧,都好d呀﹗佢無咁辛苦呀﹗

禁止訪問

別墅

可能某些男人不知應給什麼反應你們, 表達錯誤怕你們有壓力 :-( 所以..... 開心點吧

民房

佢唔出聲好過出聲, 真係架叫你即刻搵工, 你又會想佢做mug迫我比d 時間我休息下都唔得咩.
:lol:

珍珠宮

環保接龍勳章

anthousa 寫道:
佢唔出聲好過出聲, 真係架叫你即刻搵工, 你又會想佢做mug迫我比d 時間我休息下都唔得咩.
:lol:

無錯!男友成日話做咩仲無消息架,我知佢係緊張,驚我搵唔到工又無錢使,又無錢畀屋企,但佢咁講我真係有壓力架,有時亂諗起上o黎仲會喊..........>.<
人生本是苦

複式洋房

我想呻一吓, 因為已經屈咗好耐!!
我雖然未失業, 但相信離它不遠~~~
響依間公司做咗三年, 但基本上每年都會聽到風聲話炒我.

起先做咗年半adm. 之後轉我做marketing dept. 當我轉咗marketing時, 我已經有咗並等約半年便放產假.

1.當我發完產假無耐(4月份). 有一日分公司有個同事話比我知, 我放緊產假時個經理走去同老細講, 叫佢等我放完產假就郁我. 原因係我未放產假前同部門同事(連我合共4人, 包括經理, 亞頂同同事1)關係唔好, 咁老細就問分公司同事2點睇依件事, 同事2話如果一等人放完假就炒人, 唔係依間公司作風, 點都要睇吓人地放完假表現, 就咁樣個同事2救咗我一命. (放完產假時, 我仍未知依件事但我已經改咗).

2. 放完產假後開會, 亞頂話轉番工作比我. 並暗示公司生意唔好, 同埋由於我新加入marketing dept好多野都未熟. 如果我跟唔到佢地步伐, 我係大有機會比炒.

3. 到咗今日, 我又收到風.....又係果個經理同老細講, 如果公司業績再唔好, 不如炒我.....

我聽完完全覺得自己根本響依家公司無存在價值. 我唔係唔肯做, 有錯唔肯改, 唔肯認果個. 因為我開始有個女要養, 所以好多時佢都想我點做, 我都照做唔出聲. 但點解果個經理吓吓要咬住我唔放. 部門同事1試過同亞頂反映話唔知點解P經理先日咬住我唔放.

今日好唔開心同老公提起, 仲喊咗出黎, 佢叫我不如轉工. 咁樣再做落去有咩意思. 三日唔埋兩日就諗住搵個借口要炒我....但佢完全唔知我有"搵工恐懼症", 當我搵到一份工, 我係完全想一直做落去. 同埋依個時期搵工好難, 試過2年內D工斷斷續續咁做, 而且我又無過人之處. 去邊度搵

我有諗過, 如果我再積極D做埋去, 會唔好D? 份工對我好重要, 唔可以無.
但反轉去諗, 經理根本唔LIKE我留低(好多地方睇得出, 佢係個面慈心險一個男人, 佢對鐘意嘅下屬會好寬鬆), 咁樣做有用咩?

首頁

尾頁

跳至