少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

有無秘訣同有經驗既媽咪教下路?

水晶宮

Re: 有無秘訣同有經驗既媽咪教下路?

我細女出世時大阿仔又係4歲幾,我一有bb時就成日同佢睇果本(懷孕與分娩)話比佢聽佢以前係咁的,而家肚裡面既bb都同佢一樣(我會好強調佢細個時我地點點照顧佢),我照完超聲波又會比佢一齊睇,話比佢聽bb有可能發生既野(eg.可能會喊得好大聲,你會點做呀?)等佢多d心理準備,我又會好早同佢講bb因為太細,好需要我地照顧,有時我地要抱佢,但係一樣會好錫哥哥!因為哥哥係bb既謗樣。

因為我係個全職媽媽,好多野哥哥好細個我就教佢自己做,所以無話bb出左世你就要自己做乜乜乜(依我意見,如果你仔仔好多野都有人幫的話就慢慢教佢做,但藉口就唔好同佢話因為bb出世或你就黎做哥哥,因為有小朋友會因為咁而好抗拒的)。
而家我細女14個月,哥哥好錫佢,我地2個月前搬屋佢見到本bb書,就叫妹妹一齊睇,話比妹妹聽佢係媽咪個肚時就係咁!我鬧妹妹曳佢就攬住妹妹話你唔好鬧佢啦,佢細個未識,重同妹妹話等我攬下你,重教個妹sorry啦!所以我都好開心佢都算做到一個好哥哥!希望你仔仔都得啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

我果時同我細女講,媽咪就最鍚你架啦....咁佢問細佬呢?我就話梗係鍚你多D啦....(咁佢即時就好'霖'),我就再話,咁佢(細佬)都幾可憐架,所以出世後,我地全家人就最鍚你,你就幫我地鍚佢啦....唔係佢就無人鍚架啦...........咁初初都好OK架.....但細佬人大左,搞搞震就差D囉.....不過最主要都係嬲佢搞野...唔係嬲我地鍚細佬
Minty 寫道:
點先可以令到bb出世後個家姐/哥哥(4歲幾)無咁jealous?大肚時做d咩同講d咩去令到個大既係bb出世後好錫佢?
有無秘訣同有經驗既媽咪教下路?
唔該哂

別墅

I tell my daughter : I love you more. Then she will be very happy. I did that because it will make my daughter happy and my son is only 16 months and he doesnt understand it yet so will not be unhappy. :-P And she will not become jealous of her brother

[

禁止訪問

別墅

家庭多添一名成員
:-P

首頁

尾頁

跳至