嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

耳垢問題!

我試過用橄欖油幫阿仔滴耳, 但d耳垢都唔出嚟, 點算好?

大宅

好媽媽勳章

Re: 耳垢問題!

由得佢!耳垢唔使清潔,佢自然會跌出,尤其係小朋友,千其唔好"監粗嚟"呀!!!大人既話就要注重儀容啫!!! :-P :-P

複式洋房

可到家庭醫生處, 由醫生用水把耳垢沖出來

大宅

之前我都係等佢d耳垢自己跌出, 但成年都無跌, 現在阿b間唔中會撩, 我估佢隻耳好痕....另外, 佢得2歲多, 我驚佢去洗耳會唔會坐唔定...

別墅

黎太 寫道:
之前我都係等佢d耳垢自己跌出, 但成年都無跌, 現在阿b間唔中會撩, 我估佢隻耳好痕....另外, 佢得2歲多, 我驚佢去洗耳會唔會坐唔定...

我個仔5歲多, 上次游水時撩左幾下耳,之後趺左d耳垢出嚟, 但好核突, 好似d發漲左的bread , 可是仲有1/3留在耳內出唔到, 幾日後在耳鼻喉醫生度用吸管吸左一粒耳垢出嚟, 醫生話可能巳存在好幾年ga la!!!好在冇發炎!

8A Mrs Chan

複式洋房

小朋友睇醫生都會驚會哭, 有可能會坐唔定, 你可到耳鼻喉專科醫生處, 醫生會利用真空吸管, 很快便能把耳垢吸出. 提你一d貼士 : 去之前最好用橄欖油滴耳先, 會容易把耳垢弄出的

大宅

drckwong,

請問有無好醫生介紹? 收費? tks!

複式洋房

你可在藥房放買"WAXSOL", 此藥連續用一星期, 能清除耳垢.
可於小朋友睡覺時滴, 最好滴兩三滴(約滿耳孔).

大宅

就係呢隻"waxsol", 之前有網友都介紹過, 話喺萬x有得買, 點知走去又話無呢隻牌子買! 原來可在藥房買, 真係唔該晒!

首頁

尾頁

跳至