跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

我bb唔係好肯講野呀

佢到而家都淨係識講mum~mum~wow~wow~同埋爺,其他野,我唔知佢係唔肯講定係唔識講呢

洋房

Re: 我bb唔係好肯講野呀

雪晴晴媽媽 ,

唔好擔心啦!
每個小朋友都有唔同的發展!

首先,不如你試下問佢一些日常你會同佢玩的玩具 or 食物的名字 etc, 看看雪晴晴是否明白(如點頭示意要唔要等)!

如果雪晴晴是明白的話, 你們便多鼓勵她講出來 (如拍拍手 or 讚她叻叻), 讓雪晴晴知道說話是快樂的!!

又可試試讓雪晴晴多接觸實物, 然後教BB幾次讀音,一段時間再問他, 如她記得的話, 記得讚雪晴晴叻叻喎!

希望這些意見對你有幫助吧!!
因為我亦是用這些方法教芊芊的!
她大若8-9個月時,已懂說 apple 了!
相信你只要有恆心, 雪晴晴一定很快學會and講很多野呢!

Good Luck!

侯爵府

畀面勳章

唔該你先,佢好多野都明白知道架,亦都識得表示要同唔要,我亦常常係佢耳邊,教佢講野,例如媽媽,街街,水水,波波,車車之類,但係佢都係唔講,同埋講外星話囉.

可能佢講野比較遲啦,我會耐心等待架啦,thx :mrgreen:

大宅

原來雪晴晴都有o離個問題呀!我樂怡豬又係咁,我自己都
好驚嫁!眼見其他小朋友識講好多個字,而自己o個個就未
識,好擔心到時要去見語言治療師呀! :-( :-( 佢都係明白
人o地同佢講

大宅

HI,

我bb都唔肯講野,仲好多時叫佢都唔彩,唉,同佢講野都唔知佢明唔明,去playgroup又大哭,上次同另一bk媽咪說過此事,他介紹我看BK討論區....親子溝通.....唔肯講野 topic, 可pm 有位(稚言治語媽咪),他很好,話寄份資料給我,對bb語言有幫助的,我暫未收到,不如你也pm 她.

眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

大宅

我之前問咗嗰位媽咪攞la!佢已經send咗俾我,咁我跟據你上次俾我個email send俾你ar!

AmyLo22 寫道:
HI,

我bb都唔肯講野,仲好多時叫佢都唔彩,唉,同佢講野都唔知佢明唔明,去playgroup又大哭,上次同另一bk媽咪說過此事,他介紹我看BK討論區....親子溝通.....唔肯講野 topic, 可pm 有位(稚言治語媽咪),他很好,話寄份資料給我,對bb語言有幫助的,我暫未收到,不如你也pm 她.

大宅

HI, NGANGA

多謝你, thanks.

你會唔會去bb展呀,若去,我有些HKD10.的門券可幫你預留
(ORIGINAL PRICE HKD20)

I PM MY TEL NO. TO YOU

大宅

AmyLo22 寫道:
HI, NGANGA

多謝你, thanks.

你會唔會去bb展呀,若去,我有些HKD10.的門券可幫你預留
(ORIGINAL PRICE HKD20)

I PM MY TEL NO. TO YOU

Amy,

我收到你個email話開唔到個file,叫我寄俾你,咁而家仲需唔需要寄俾你ar?

多謝你!!!不過,我唔會去la!晴晴d野已達到飽和la!

大宅

Hi.

我朋友通知我 (香港言語及吞嚥治療中心) AUG 5,12.
OPENING DAY. 可以免費測試語言問題, 大約做25分鐘,
為安心我已BOOK了 AUG 12 上午了,若大家也想去知多些
可致電 23118872
EMAIL : [email protected]

雪晴晴 寫道:
佢到而家都淨係識講mum~mum~wow~wow~同埋爺,其他野,我唔知佢係唔肯講定係唔識講呢

侯爵府

畀面勳章

[quote]
AmyLo22 寫道:
Hi.

我朋友通知我 (香港言語及吞嚥治療中心) AUG 5,12.
OPENING DAY. 可以免費測試語言問題, 大約做25分鐘,
為安心我已BOOK了 AUG 12 上午了,若大家也想去知多些

唔該哂你呀,我試下打電話去先,因為佢而家都仰係唔肯講野,同埋食粥,通粉仲成日作嘔,可能呢個中心都幫到我,做個免費測試會係邊到做呀,thx

大宅

IS T.S.T.

雪晴晴 寫道:
[quote]
AmyLo22 寫道:
Hi.

唔該哂你呀,我試下打電話去先,因為佢而家都仰係唔肯講野,同埋食粥,通粉仲成日作嘔,可能呢個中心都幫到我,做個免費測試會係邊到做呀,thx

首頁

尾頁

跳至